Τι είναι το «χάπι του βιασμού» και τι επιφέρει στα θύματα
Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας δίνει απαντήσεις.
«Μου προσέφεραν ένα ποτό και έχασα τη συνείδησή μου, δεν μπορούσα να κουνηθώ» με αυτά τα λόγια η 24χρονη από τη Θεσσαλονίκη μίλησε για τον εφιάλτη που έζησε στη σουίτα ξενοδοχείου το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, όπου ισχυρίζεται ότι θύμα βιασμού.
Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων μίλησε στην ΕΡΤ για το λεγόμενο «χάπι του βιασμού» και τι προκαλεί στα θύματα.
«Ο ιατροδικαστής όταν έχει μπροστά του ένα θύμα βιασμού κατά δήλωσή κάνει κλινική εξέταση και πραγματοποιεί γενετικές και τοξικολογικές εξετάσεις. Ουσιαστικά κάνει μία δειγματοληψία αίματος και ούρων ή μόνο ούρων και γίνεται αποστολή στο τοξικολογικό εργαστήριο για να γίνει ανάλυση. Η διαδικασία αυτή θέλει κάποιο χρόνο. Είναι η αποστολή του δείγματος στο εργαστήριο, η επεξεργασία, τα αποτελέσματα, η σύνταξη μιας έκθεσης και στη συνέχεια η αποστολή πίσω στον ιατροδικαστή και στη συνέχεια στην αστυνομία. Αυτό απαιτεί χρόνο» είπε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας.
Και συνέχισε: «Είναι πολύ καθοριστικό ένα θύμα βιασμού να προστρέχει στον ιατροδικαστή άμεσα. Σημαίνει μέσα σε λίγες ώρες. Δεν μπορεί, όμως, ένα θύμα βιασμού να πάει απευθείας σε έναν ιατροδικαστή. Πρέπει να μεσολαβήσει πρώτα μήνυση στην Αστυνομία, η έκδοση εντολής ιατροδικαστικής εξέτασης από το κατά τόπους αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια -με το χαρτί αυτό όπως λέμε- να πάει το θύμα στον ιατροδικαστή».
«Το λεγόμενο χάπι του βιασμού είναι μία σειρά ουσιών, κάποιες είναι φαρμακευτικές και κάποιες χρησιμοποιούνται για εντελώς διαφορετικές χρήσεις. Οι ουσίες αυτές, τι οποίες μπορεί κανείς να βρει και στο Διαδίκτυο, είναι πολύ επικίνδυνες. Άρουν τις αναστολές ενός θύματος. Δεν έχει το θύμα τη δυνατότητα να αντιδράσει απέναντι στο δράστη. Είναι ουσίες που δημιουργούν μία ύπνωση, μία μυοχαλάση, μία διαδικασία η οποία δημιουργεί συνθήκες έτσι ώστε το θύμα να μην μπορεί να αντιδράσει απέναντι στο δράστη.
Πρέπει να πούμε και κάτι χαρακτηριστικό που νομίζω έχει αναφέρει και η κοπέλα στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης. Κάποιες από αυτές τις ουσίες έχουν και την ιδιότητα να προκαλούν απώλεια μνήμης της στιγμής που είναι η δράση τους. Και για αυτό το λόγο, ακριβώς, χρησιμοποιούνται πολλές φορές από τους δράστες».
Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι ουσίες αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες όταν γίνει πρόσμειξη με αλκοόλ. Τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το θύμα να έχει μία αναπνευστική ανεπάρκεια, πού μπορεί να οδηγήσει στη συνέχεια ακόμα και στο θάνατο.