Τι γράφουν οι New York Times και Reuters για τις σημερινές εκλογές
Με αφορμή τις σημερινές σημαντικές εκλογές, η Ελλάδα ήρθε στο προσκήνιο:
Με αφορμή τις σημερινές σημαντικές εκλογές και την μεγάλη αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί, τα δυο μέσα σχολιάζουν την αναμέτρηση, με ευθύ και άμεσο τρόπο:
«Οι Έλληνες είναι λαβωμένοι και θυμωμένοι έπειτα από μια δεκαετία σκληρής λιτότητας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν έναν άνθρωπο: τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» και «Οι Ελληνες ψηφίζουν σήμερα στις πρόωρες εκλογές στη χώρα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στην εξουσία θα έρθει το συντηρητικό κόμμα, τερματίζοντας τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης που κατηγορείται πως επιβάρυνε τη χώρα με περισσότερο χρέος και κακή διαχείριση κρίσεων», είναι μόνο μερικά λόγια που παραθέτουν οι δυο μεγάλες εφημερίδες αντίστοιχα.
«Οι υποστηρικτές του Τσίπρα λένε ότι έπειτα από χρόνια λιτότητας έσωσε τη χώρα από τα βάθη της οικονομικής κρίσης και ότι η εικόνα έχει βελτιωθεί. Αλλά οι επικριτές λένε ότι η θητεία του ως πρωθυπουργού υπήρξε καταστροφική για την επιχειρηματικότητα, συνέτριψε τη μεσαία τάξη και υπονόμευσε το κράτος δικαίου», συνεχίζουν οι New York Times.
Ακόμη, το Reuters κάνει τη μεγάλη σύγκριση: «Του Αλέξη Τσίπρα από τη μία, του 44χρονου ριζοσπάστη αριστερού που ανέβηκε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος να καταργήσει την λιτότητα, απλώς για να υποκύψει σε νέο μνημόνιο λίγες εβδομάδες αργότερα. Από την άλλη είναι ο 51 ετών Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Νέα Δημοκρατία. Προέρχεται από μια διάσημη πολιτική δυναστεία – κι ελπίζει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του ως πρωθυπουργός, ενώ η αδελφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών».
Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις δημοσκοπήσεις και τις προβλέψεις: «Το προβάδισμα της ΝΔ φτάνει τις 10 μονάδες, και πιθανώς αυτό θα τις δώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, το βράδυ».
Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου οι NYT παραθέτουν: «Ο Μητσοτάκης διέσχισε όλη τη χώρα υποσχόμενος ανακούφιση από τον πόνο της λιτότητας και το μήνυμά του έχει απήχηση». «Παρότι η χώρα ξεκάθαρα ανακάμπτει από τα βάθη της οικονομικής κρίσης η χλιαρή ανάκαμψη, περίπου 2%, δεν είναι ούτε καν αρκετή για να ανατρέψει τα δεινά του αποκορυφώματος της λιτότητας».
*Με πληροφορίες των NYT και Reuters