Τι ισχύει από σήμερα με την πανδημία στην Ελλάδα

Όλα όσα ισχύουν από σήμερα στη χώρα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των έκτακτων μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Parallaxi
τι-ισχύει-από-σήμερα-με-την-πανδημία-στ-585313
Parallaxi

λεωφορείο κοροναϊός μάσκα

Νέα μέτρα ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την αύξηση κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι, 78 νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 4477, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν και τρεις θάνατοι.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί 52, 57 και 65 κρούσματα αντίστοιχα για κάθε 24ωρο, με αποτέλεσμα τη λήψη νέων μέτρων.

Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους 

Ειδικότερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα ισχύει από σήμερα η επέκταση της χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, πλην των χώρων εστίασης.

Από το μέτρο εξαιρούνται ακόμη οι περιπτώσεις ατόμων για τα οποία υπάρχει ιατρική εξαίρεση, παραδείγματος χάρη για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, για το διάστημα 1-15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, εφόσον δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Τι ισχύει για όρθιους πελάτες και κοινωνικές εκδηλώσεις 

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η απαγόρευση όρθιων πελατών και η δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε τραπεζοκαθίσματα, καθώς και η θέσπιση ορίου 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμους, βαπτίσεις, κηδείες κλπ.

Όπως ο είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επεκτείνεται για όλον τον Αύγουστο η απαγόρευση των πανηγυριών.

Επισκεπτήρια σε δομές ευάλωτων ομάδων

Από 1-15/8 αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε δομές ευάλωτων ομάδων, νοσοκομεία, γηροκομεία, ενώ δεν επιτρέπεται η επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών ως 15/8.

Περιορισμοί στα Κέντρα Υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, επεκτείνονται και οι περιορισμοί κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας.

Συγκεκριμένα, με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατείνονται έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας, με στόχο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Αλλαγές στα μέσα μαζικής μεταφοράς  

Ήδη από την Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί μέτρα που αφορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Έτσι, από σήμερα τα ΜΜΜ θα εκτελούν  προσαρμοσμένο πρόγραμμα, με αυξημένα δρομολόγια. Έχουν ανακληθεί οι άδειες του προσωπικού. Στόχος αποτελεί οι ώρες αιχμής να διαμορφωθούν στα 6 λεπτά οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό και στα 7 λεπτά στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος).

Αναφορικά με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων και εάν χρειαστεί θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, με βάση τις ανάγκες. 

Νέα δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργαζομένων

Νέα δυνατότητα θα υπάρχει για αναστολές συμβάσεων εργαζομένων. Το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των έκτακτων μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού που έλαβε η Πολιτική Προστασία. Τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, να θέτουν εκ νέου σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των έκτακτων μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού που έλαβε η Πολιτική Προστασία. Η δυνατότητα αυτή δίνεται από σήμερα, Σάββατο 1η Αυγούστου, έως και τις 31 Αυγούστου.

Νέες αεροπορικές οδηγίες- Οι πτήσεις που απαγορεύονται

Αναστολή πτήσεων από και προς Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Μόνο με αρνητικό τεστ θα εισέρχονται όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τι ισχύει βάσει όσων ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις νέες αεροπορικές οδηγίες (notams) που θα ισχύουν έως τις 14 και 15 Αυγούστου 2020 και έχουν σαν στόχο την πρόληψη του Covid-19 στην χώρα μας.

Ειδικότερα από σήμερα έως τις 14 Αυγούστου 2020 τα μεσάνυχτα παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 12 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης έως το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 και ώρα 23:59 παρατείνεται η αεροπορική οδηγία (notam) που προβλέπει αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας Για τις συγκεκριμένες αεροπορικές οδηγίες, (παρατάσεις), παραμένουν οι εξαιρέσεις που ισχύουν ως έχουν. Παράλληλα με νέα αεροπορική οδηγία που ισχύει έως το Σάββατο 15 Αυγούστου τα μεσάνυχτα προβλέπεται ότι όσοι ταξιδεύουν προς την Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου η ταυτότητάς τους. Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη. Οι αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους. Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Τεστ COVID-19 στους επιβάτες διεθνών πτήσεων που καταφθάνουν στην χώρα μας προβλέπεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι, σε σχετικές δηλώσεις του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε: «Η ατομική ευθύνη ήταν το μυστικό της επιτυχίας».

Διαβάστε τις χθεσινές σχετικές δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά ΕΔΩ 

Γιατί πάρθηκαν τα μέτρα;

Εξαδάκτυλος σε ΣΚΑΪ: Ο λόγος που λήφθηκαν τα νέα μέτρα – Αναλυτικά τι ισχύει απο 1 Αυγούστου Από σήμερα 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.

Την ανησυχία που προκάλεσε η αύξηση των κρουσμάτων εδώ και 3-4 εβδομάδες εξέφραση στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναδεικνύοντας τη σημασία των μέτρων που λήφθηκαν και λαμβάνονται για την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως ο ίδιος ανέφερε «μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων εδώ και 3-4 εβδομάδες πριν φτάσουμε στα νούμερα τα χθεσινά που άρχισαν να ανησυχούν ακόμα περισσότερο» ενώ σχετικά με το αν η τάση αυτή θα αναστραφεί σημείωσε πως «η τάση δεν θα αναστραφεί τις επόμενες βδομάδες. Αν θα αναστραφεί θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας και θα φανεί μετά τον 15αύγουστο. Τώρα χρειαζόσαστε συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που δεν έχουμε επιδείξει μέχρι τώρα γι αυτό έχει χρειαστεί να μέτρα αυτά να γίνονται υποχρεωτικά με την έννοια του προστίμου. Αυτό εμάς μας λυπεί βεβαίως».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι παρατηρείται μια γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων η οποία δεν υπήρχε την άνοιξη.

Διαφορά εικόνας στην αρχή της πανδημίας με σήμερα

Επιπλέον, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως το διαφορετικό στην εικόνα σήμερα σε σχέση με όταν ξεκίνησε η πανδημία είναι πως οι άνθρωποι που νοσούν, νοσούν ελαφρύτερα και δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην εντατική θεραπεία εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στο ότι οι ιοί πάντοτε το καλοκαίρι είναι λιγότεροι επιθετικοί αλλά δεν μπορεί κανείς να υποσχεθεί ότι αυτό θα συμβαίνει σε βάθος χρόνου δηλαδή μετά από 2-3 βδομάδες. Επίσης, σημείωσει ότι η διαφορά με την πανδημία του Μαρτίου στην χώρα μας είναι ότι τώρα έχουμε μια ανοιχτή οικονομία και τον τουρισμό που τον επιθυμούμε και δεν φαίνεται ότι το πρόβλημα προέρχεται από εκεί.

Ασπίδες προσώπου

Σχετικά με τις ασπίδες προσώπου ο ίδιος εξήγησε πως δεν προστατεύουν αλλά ότι είναι αναγκαίες σε πολύ λίγες κατηγορίες εργαζομένων π.χ σε κάποιον που εργάζεται μέσα στην κουζίνα ενός ταχυφαγείου. «Ο άνθρωπος που ψήνει δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μάσκα. Θα λιποθυμήσει, αυτό είναι κατανοητό όπως και επίσης και στον τραγουδιστή που πρέπει να βγει η φωνή του ή ένα λογοθεραπευτή όπου το παιδάκι πρέπει να βλέπει το στόμα του».

Αναφορικά με το περιστατικό του γάμου με τα δεκάδες κρούσματα στην Θεσσαλονίκη και τα όρια των καλεσμένων λόγω της κατάστασης ο ίδιος αναφέρει πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σε τραπέζι 15 ατόμων, δεν επιλέγει τον αριθμό για να είναι πάρων. «Το θέμα είναι να έχουμε μια κοινωνική δραστηριότητα φυσιολογική αλλά ασφαλή»

Σημειώνεται ότι νέα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε εχθές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έπειτα από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκαν τα εξής:

Από σήμερα 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.

Επίσης, από αύριο έως τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων, άστεγοι, πρόσφυγες και σε νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός που θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή. Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.

Επιπρόσθετα δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες ως τις 15/8.

Ακόμα, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.

Επίσης, από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ- εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31/8. Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31/8, παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία. Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ. Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.

Επιπλέον παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Έως τις 15/8 παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τέλος, από 1/8- 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

«Παρακολουθούμε καθημερινά όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με τα επιδημιολογικά φορτία. Προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας σε κάθε αλλαγή των δεδομένων και ανάλογα με τις εξελίξεις είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μέτρα, εργαλεία που ανταποκρίνονται στο είδος της διασποράς και απαντούν στα ποιοτικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων πάντα με γνώμονα να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, την υγεία των πολιτών. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων και φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού τα οποία αποτυπώνονται στην αυξητική τάση των κρουσμάτων μας καθημερινά», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, σημείωσε: «‘Όπως σε όλη την προηγούμενη φάση, καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας διαδραμάτισε η ευθύνη των πολιτών, η ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς. Αυτό ήταν, αυτό είναι το μυστικό επιτυχίας της Ελλάδας και πρέπει και σε αυτή τη φάση όλοι μας να δείξουμε την ίδια υπευθυνότητα την ίδια εγρήγορση. Μπαίνουμε λοιπόν όλοι σε επιφυλακή χωρίς πανικό, αλλά με ευθύνη και κυρίως με συνέπεια, αφήνουμε πίσω τα φαινόμενα χαλάρωσης και ακολουθούμε πιστά τους κανόνες. Στόχος όλων μας, όπως έχουμε πει πολλές φορές, μέχρι να κερδίσουμε οριστικά τον πόλεμο πρέπει να είναι να μην χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα και για να γίνει αυτό πρέπει να τηρούμε πιστά αυτά που ισχύουν».

Οι λοιμωξιολόγοι που είχαν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κατάσταση φαινόταν ότι ξεφεύγει έχουν βγάλει από το συρτάρι το σενάριο του lockdown σε τοπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. O καθηγητής μικροβιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής τόνισε πως «δεν υπάρχει αντίρρηση πως υπάρχει αυξητική τάση και στη χώρα μας, ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Ευτυχώς η ήπειρος μας είναι σε καλύτερη φάση, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυξητική τάση αλλά είναι κάτι αναμενόμενο, το περιμέναμε. Ολο αυτό δείχνει πως δεν πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο κλείσιμο των συνόρων αλλά κυρίως η κάθε χώρα θα πρέπει να παίρνει τα τοπικά μέτρα της όπως είναι η χρήση μάσκας, ο σωστός εργαστηριακός έλεγχος άσχετα αν τα σύνορα είναι ανοικτά η κλειστά» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για τα αυξανόμενα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και για το πώς θα περιοριστεί ο κορονοϊός επεσήμανε ότι «από εδώ και πέρα θα πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς και της ηλιακής και θα πρέπει να λαμβάνονται τοπικά μέτρα. Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα γενικό lockdown πια, το απαιτεί η οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν τοπικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη δραστηριότητα επαγγελματική ή κοινωνική και θα πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η εξάπλωση χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία».

Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτού του είδους το lockdown επεσήμανε πως «αν δούμε πως κάποιος κοινωνικές δραστηριότητες ή επαγγελματικές δραστηριότητες επηρεάζουν τότε θα πρέπει να παρέμβουμε τοπικά και να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις που θα αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας».

Οσον αφορά στην προσοχή που θα πρέπει να επιδείξει ο κόσμος και για την αντίδραση των νεότερων ηλικιών τόνισε πως ήταν αυτές που χτυπήθηκαν κοινωνικά και οικονομικά περισσότερο και δεν δείχνουν την απαραίτητη προσοχή με αποτέλεσμα να διασπείρουν περισσότερο τον κορονοϊό. Ειδικά για τους νέους ανέφερε πως πρέπει να καταλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορεί να μπει ένα τέλος στη νέα δέσμη μέτρων εξήγησε ότι «αυτά αναθεωρούνται κάθε δυο εβδομάδες ανάλογα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται και πρέπει να έχουμε από τώρα πολύ καλό εργαστηριακό δίκτυο ώστε να μπορούμε να ξέρουμε σε ποιες ακριβώς περιοχές και γεωγραφικά διαμερίσματα βρίσκονται τα κρούσματα.

Μην ξεχνάμε πως θα μπούμε προς το Φθινόπωρο και τα πράγματα θα αρχίσουν να δυσκολεύουν περισσότερο, θα έχουμε και άλλους αναπνευστικούς ιούς και εκεί χρειάζεται το κατάλληλο δίκτυο, τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας δείχνουν ακριβώς την εξάπλωση της επιδημίας».

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα τελευταία που ανακοινώθηκαν.

«Υπάρχει μία κλιμάκωση μέτρων. Ξεκινά από αυτά που έχουμε πάρει τώρα, την εξάντληση της επικοινωνιακής πολιτικής και την επιτήρηση. Αν αυτό δεν αποδώσει και δούμε περαιτέρω αύξηση ή παραμονή σε αυτό το επίπεδο, θα υπάρξει επιπλέον κλιμάκωση», είπε ο ίδιος στην ΕΡΤ.

«Το επόμενο στάδιο είναι να περιοριστεί ο αριθμός ανθρώπων σε συγκεκριμένους χώρους. Αν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, αυτό θα γίνει με τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων. Μπορεί να κλείσουν μπαρ ή άλλοι χώροι που δεν μπορεί να τηρηθεί αυτό, ή να φτάσουμε σε ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί, θα ελεγχθεί η κατάσταση με αυτά τα μέτρα», τόνισε.

«Αυτή τη στιγμή είναι στο 0,4, αλλά υπάρχει μια τάση ανόδου, καθώς ήταν στο 0,3. Μπορεί να το δούμε στο 0,5-0,6, που είναι ένας μικρός κώδωνας κινδύνου και σε αυτή την περίπτωση θα προβούμε σε πιο περιοριστικά μέτρα», είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

«Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να κλείσουμε κέντρα διασκέδασης, κάτι που μπορεί να περιορίσει τη διασπορά. Φυσικά υπάρχουν πιο επώδυνα μέτρα, που θα χρειαστούν μόνο σε σαφέστατη άνοδο, αλλά με τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα για να φτάσουμε σε αυτό», υπογράμμισε επίσης.

Με πληροφορίες από Έθνος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα