Τι λέει μέλος της Επιτροπής για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο περιστατικά μετά από εμβολιασμούς με Pfizer, Moderna - Οι απόψεις των ειδικών για τη δεύτερη δόση με AstraZeneca.

Parallaxi
τι-λέει-μέλος-της-επιτροπής-για-τα-περι-756264
Parallaxi

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας που ενδέχεται να σχετίζονται με εμβολιασμό με mRNA εμβόλια εξετάζει ο ΕΟΦ σύμφωνα με την Μαρία Τσόλια μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια τόνισε ότι στην Πάτρα υπήρξε περιστατικό με μια νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα ωστόσο τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας είναι ήπια.

Η κ. Τσόλια πρόσθεσε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA ωστόσο το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση διεθνώς και αναμένονται περισσότερα δεδομένα.

Ποιους αφορούν τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί

Πρόσθεσε ότι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η κ. Τσόλια τόνισε ότι δεν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, ούτε υπήρξαν παλινωδίες από την Επιτροπή Εμβολιασμών και πως η αλλαγή στην ηλικία χορήγησης του εν λόγω σκευάσματος έγινε με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κανένα λάθος χειρισμός από την Επιτροπή

Εξήγησε ότι βάζοντας στη ζυγαριά τους πιθανούς κινδύνους από τον εμβολιασμό με το επιδημιακό φορτίο και τον κίνδυνο για νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο από τη νόσο, αναθεωρήθηκαν οι αποφάσεις καθώς ο κίνδυνος από τον ιό μειώθηκε πάρα πολύ.

Εξέφρασε τη λύπη της για την δήλωση του καθηγητή Φαρμακολογίας Ευάγγελου Μανωλόπουλου ότι η επιτροπή διορθώνει ένα λάθος που είχε κάνει, λέγοντας ότι δε συμφωνεί καθόλου με την άποψή του και πως το εμβόλιο της AstraZeneca βοήθησε σημαντικά για τη μείωση του ιικού φορτίου στη χώρα μας.

Για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ανέφερε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ χαμηλή, 1,3 στο εκατομμύριο.

Σωστή η αλλαγή, αλλά λάθος επικοινωνιακά

Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση για την αλλαγή των ορίων ηλικίας στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ωστόσο ότι έκανε λάθος επικοινωνιακά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι όρια στην Ελλάδα μπήκαν βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και του ιικού φορτίου σε συνάρτηση με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Μάλιστα, κάλεσε τους 470.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη, καθώς όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν ακόμα σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων.

Εξήγησε δε ότι αν κάποιος δεν κάνει και τη δεύτερη δόση, θα είναι καλυμμένος σε ποσοστό μόνο 45%-50% και δε θα επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας που απαιτεί το 75%-80% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας

Σχετικά με τα εμβόλια mRNA, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 236 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στο Ισραήλ σε νεαρές ηλικίες, με απλά συμπτώματα υπογραμμίζοντας ότι «και στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες αναφορές, οι οποίες διερευνώνται, αλλά δεν έχουμε ακόμα σαφή αριθμό».

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση που γίνεται για τα προνόμια των εμβολιασμένων, τόνισε ότι πρόκειται ουσιαστικά για «δικαιώματα». Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν, γιατί όταν ο καιρός αλλάξει τον χειμώνα και θα ευνοεί τον ιό, κάποιος που θα πάει σε ένα εστιατόριο θα είναι ασφαλής και δε θα φοβάται μήπως ο διπλανός του είναι ασυμπτωματικός.

Δεν μπορούμε να πετάξουμε ακόμη τις μάσκες

Σε ερώτηση αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να «πετάξουν» τις μάσκες τους τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους, απάντησε ότι ακόμα δεν μπορεί να γίνει, γιατί είναι χαμηλό το ποσοστό ανοσίας.

Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση εφόσον προχωρήσει η επιχείρηση των εμβολιασμών, δε θα έχουμε τέταρτο κύμα, καθώς οι μεταλλάξεις που έχουμε μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται με τα εμβόλια υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μόνο ένα περιστατικό ινδικής μετάλλαξης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα