Top

Τι λέει ο ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού – Η Ευρώπη αντιμέτωπη με αυστηρά lockdown

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
τι-λέει-ο-που-για-την-προέλευση-του-κορο-650327
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Μια ομάδα ειδικών που ορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ολοκλήρωσε αυτή την εβδομάδα την 28ήμερη αποστολή της στην κινεζική πόλη Ουχάν όπου αναζήτησε στοιχεία για την προέλευση της Covid-19. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα ευρήματά της:

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ;

Ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για τις ζωονόσους, δήλωσε πως η ομάδα διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες για τα τέσσερα κύρια σενάρια σχετικά με το πώς ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, εξαπλώθηκε στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το πρώτο, ένα και μόνο πρόσωπο εκτέθηκε στον SARS-CoV-2 μέσω άμεσης επαφής με το είδος ξενιστή, τη νυχτερίδα horseshoe bat. Ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε μεταξύ των ανθρώπων για ένα διάστημα πριν περάσει στην πυκνοκατοικημένη Ουχάν.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο θεωρείται το πιο πιθανό, περιλαμβάνει μετάδοση στους ανθρώπους μέσω ενός ακόμη άγνωστου ενδιάμεσου είδους. Ο Λιάνγκ Ουανιάν, ένας ειδικός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, δήλωσε πως οι παγκολίνοι είναι πιθανοί υποψήφιοι, όμως και άλλα ζώα –περιλαμβανομένων των μινκ και ακόμη και των γάτων– μπορεί να αποτέλεσαν επίσης δεξαμενές του ιού.

Μια τρίτη πιθανότητα είναι η Covid-19 να προήλθε από το πρώτο ή το δεύτερο σενάριο και στη συνέχεια να μεταδόθηκε μέσω προϊόντων της ψυχρής αλυσίδας. Κινέζοι ειδικοί απέδωσαν αργότερα συστάδες της Covid-19 σε εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα και αναφέρουν το ενδεχόμενο να προκάλεσαν και το ξέσπασμα στην Ουχάν.

Το τελευταίο σενάριο είναι ο SARS-CoV-2 να διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, το οποίο είναι γνωστό πως είχε μελετήσει κορονοϊούς. Ο Μπεν Εμπάρεκ απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό και δήλωσε πως δεν θα ερευνηθεί περαιτέρω. Ατυχήματα συμβαίνουν, δήλωσε, αλλά είναι «πολύ απίθανο» να είναι αυτό που συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ;

Οι ειδικοί είπαν πως, μολονότι είναι απίθανο να υπήρξαν ευρείας κλίμακας ξεσπάσματα της νόσου στην Ουχάν ή αλλού στην Κίνα πριν από τον Δεκέμβριο 2019, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κυκλοφορούσε σε άλλες περιφέρειες.

Αν ο ιός προήλθε είτε απ’ ευθείας από νυχτερίδες είτε από κάποιο ενδιάμεσο είδος, η μετάδοση στην Ουχάν μπορεί να διευκολύνθηκε από δίκτυα εμπορίας άγριων ζώων.

Η Μάριον Κόπμανς, ένα άλλο μέλος της ομάδας των ειδικών, δήλωσε πως άγρια ζώα, τα οποία πωλούνταν στην ιχθυαγορά Χουανάν, μπορούν να ιχνηλατηθούν σε περιοχές που περιλαμβάνουν οικοσυστήματα νυχτερίδων στα οποία είναι γνωστό ότι υπάρχουν ιοί που σχετίζονται στενά με τον SARS-CoV-2

Μια τέτοια περιφέρεια είναι η νοτιοδυτική κινεζική επαρχία Γιουνάν, όμως η ομάδα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο η πρώτη μετάδοση σε άνθρωπο να έλαβε χώρα στο Λάος ή το Βιετνάμ.

ΠΟΙΟ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΕ Η ΑΓΟΡΑ ΧΟΥΑΝΑΝ;

Παρόλο που η ιχθυαγορά Χουανάν στην Ουχάν συνδεόταν με τις πρώτες συστάδες κρουσμάτων, η αρχική μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο δεν συνέβη εκεί.

Ο Λιάνγκ δήλωσε πως τα στοιχεία είναι ακόμη ανεπαρκή για να προσδιορισθεί πώς εισήχθη ο ιός στην Χουανάν, πρόσθεσε όμως πως είναι σαφές ότι την ίδια χρονική στιγμή κυκλοφορούσε και αλλού στην Ουχάν.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι κάποιος μετέφερε τον SARS-CoV-2 στην αγορά, όμως ο Μπεν Εμπάρεκ ανέφερε επίσης το ενδεχόμενο να εισήχθη μέσω ενός «προϊόντος», περιλαμβανομένων κατεψυγμένων άγριων ζώων που είναι γνωστό ότι προσβάλλονται από τον ιό.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ COVID;

Η Κίνα έχει εκφράσει ανησυχία ότι οποιαδήποτε έρευνα θα είναι «πολιτικοποιημένη» και έχει δηλώσει ότι θα συνεργασθεί μόνον αν είναι σαφές ότι δεν αναμένεται απ’ αυτή να αναλάβει την ευθύνη για την πανδημία.

Αποκλείοντας το ενδεχόμενο της διαρροής από το εργαστήριο και αποδεχόμενη ότι η Covid-19 μπορεί να προήλθε εκτός Κίνας, η ομάδα του ΠΟΥ δεν παραβίασε καμιά από τις κόκκινες γραμμές του Πεκίνου. Η Κίνα θα ενθαρρυνθεί επίσης από το γεγονός ότι η ομάδα του ΠΟΥ εξετάζει τη θεωρία της ψυχρής αλυσίδας. Όμως τα ευρήματα είναι απίθανο να ικανοποιήσουν αυτούς που πιστεύουν ότι η Κίνα είναι ένοχη και ότι συγκάλυψε στοιχεία.

ΤΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ;

Ο Μπεν Εμπάρεκ δήλωσε πως η Κίνα πρέπει τώρα να βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε πολύ νωρίτερα από το Δεκέμβριο 2019. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε θαυμάσια να αρχίσει με δείγματα από την τράπεζα αίματος.

Οι κοινότητες των νυχτερίδων κοντά στην Ουχάν έχουν αποκλειστεί ως πηγή και πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ερευνηθούν σπηλιές σε άλλες περιφέρειες και να διαπιστωθεί αν μπορεί να βρεθεί μια στενότερη αντιστοιχία με τον SARS-CoV-2.

Τα ζώα προς πώληση στην αγορά Χουανάν πρέπει επίσης να εξετασθούν περαιτέρω ενώ πρέπει να ερευνηθεί και ο ρόλος που διαδραματίζει εν γένει η ψυχρή αλυσίδα προϊόντων, δήλωσε ο Μπεν Εμπάρεκ.

Γερμανία: Τρίτο κύμα μετά το ( καθολικό ) Πάσχα σε περίπτωση πρόωρου τέλους του lockdown κατά τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο Κρίστιαν Ντρόστεν

Ο λοιμωξιολογος Κρίστιαν Ντρόστεν, ο γιατρός με την μεγαλύτερη επιρροή στην Γερμανία στο θέμα του κορονοϊού, προειδοποιεί για τρίτο κύμα σε περίπτωση πρόωρου τέλους του lockdown.

«Με τον τρέχοντα αριθμό αναπαραγωγής (R) του ιού δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε συχνότητα κρουσμάτων κάτω των 50 έως τα μέσα Μαρτίου», είπε σήμερα ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, σε διάλεξή του στην Ιατρική Ένωση Βορείου Ρήνου στο Ντίσελντορφ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Rheinische Post» (RP) .

«Οι λοιμώξεις μπορεί να να μειώνονται, αλλά αυτό γίνεται βασανιστικά αργά. Αν ανοίξουμε τώρα (έστω και) με μισή καρδιά, αναπόφευκτα θα έρθει ένα τρίτο κύμα του κορονοϊού μετά το (καθολικό/προτεσταντικό) Πάσχα (4 Απριλίου)», τόνισε σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα.

«Στα σχολεία υπήρξαν κρούσματα, τα οποία φαίνονται ξεκάθαρα στους αριθμούς γύρω στα τέλη του έτους. Σε τέτοιες περιπτώσεις μια διέξοδος θα μπορούσε να είναι να μπει σε καραντίνα ολόκληρη η τάξη για πέντε ημέρες εφόσον εντοπισθεί ένας μαθητής ο οποίος έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό και στη συνέχεια να γίνουν διαγνωστικά τεστ για να διαπιστωθεί εάν κάποιος άλλος μαθητής έχει επίσης μολυνθεί. Όσοι μαθητές είναι θετικοί στον κορονοϊό θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι. Τα άλλα παιδιά όμως θα μπορούσαν να επιστρέφουν στο σχολείο», πρόσθεσε ο Ντρόστεν κατά την εφημερίδα RP.

Οι Βρετανοί δεν θα πρέπει να κάνουν κρατήσεις για διακοπές στο εσωτερικό ή το εξωτερικό έως ότου γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την επιτυχία του βρετανικού προγράμματος εμβολιασμού, δηλώνει ο υπουργός Μεταφορών

Οι Βρετανοί δεν θα πρέπει να κάνουν κρατήσεις για διακοπές στο εσωτερικό ή το εξωτερικό έως ότου γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19 της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Βάσει των νέων συνοριακών περιορισμών, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Βρετανία από χώρες στις οποίες εξαπλώνονται παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, θα οφείλουν να πληρώσουν για την παραμονή τους για 10 ημέρες σε καραντίνα σε ξενοδοχεία. Όποιος παραβεί τους κανονισμούς θα μπορεί να αντιμετωπίσει βαρύ πρόστιμο ή 10ετή ποινή κάθειρξης.

Όσον αφορά την “συρρικνούμενη πιθανότητα” κάποιος να εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει κράτηση για διακοπές, ο Σαπς σημείωσε ότι θα ήταν λάθος να το κάνει, καθώς το να πάει κανείς διακοπές είναι παράνομο βάσει των σημερινών περιοριστικών μέτρων.

“Έως ότου γίνει γνωστό πότε θα βγούμε από το lockdown, το οποίο δεν μπορούμε να ξέρουμε, έως ότου έχουμε περισσότερα στοιχεία, περισσότερες πληροφορίες για τα εμβόλια, παρακαλώ να μην προχωρήσετε και να μην κάνετε κράτηση για διακοπές, κάτι το οποίο, σε αυτό το στάδιο, είναι παράνομο όντως να πας και να κάνεις, είτε πρόκειται για εδώ είτε για το εξωτερικό”, δήλωσε στο BBC Radio.

Η Βρετανία έχει χορηγήσει την πρώτη δόση εμβολίων κατά της COVID-19 σε 12,6 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά η κυβέρνηση έχει πει ότι χρειάζεται να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για το αποτέλεσμα που έχει το πρόγραμμά της εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού ή των νέων παραλλαγμένων στελεχών του προτού μπορέσει να άρει το πιο πρόσφατο lockdown.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται στις 22 Φεβρουαρίου να ανακοινώσει ένα σχέδιο για την χαλάρωση του lockdown.

Ο Σαπς σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γνωρίζουν τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών.

Ο TUI Group, ο μεγαλύτερος όμιλος ταξιδιών στον κόσμο, έχει ανακοινώσει ότι χρειάζεται μια ανάκαμψη το καλοκαίρι για να αρθεί η πίεση στα οικονομικά του και ότι ποντάρει στο ότι οι Βρετανοί που έχουν εμβολιαστεί θα πάνε στο εξωτερικό τους μήνες της τουριστικής αιχμής.

Επίσης έχει ανακοινώσει ότι έχει 2,8 εκατ. κρατήσεις, με το 1,5 εκατ. από τη Βρετανία.

Ο Σαπς δήλωσε επίσης ότι από 16.000 ως 20.000 άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κάνουν μεταφορές.

Μετά την ισχύ από τη Δευτέρα της υποχρέωσης για τήρηση καραντίνας σε ξενοδοχείο, ο Σαπς αναμένει μείωση στις αφίξεις από χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, όπου έχουν εντοπιστεί παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.

ΕΡΕΥΝΑ- COVID: Ένα φάρμακο για το άσθμα μειώνει την ανάγκη για νοσηλεία

Ισπανία:Όσοι έχουν μολυνθεί με τον ιό και αναρρώνουν θα πρέπει να περιμένουν έξι μήνες για το εμβόλιο

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι όσοι είναι κάτω των 55 ετών και έχουν μολυνθεί με κορονοϊό αλλά δεν έχουν σημαντικές επιπλοκές υγείας, θα πρέπει να περιμένουν έξι μήνες από την ημέρα της διάγνωσης για να εμβολιαστούν.

Αιτιολογώντας την απόφασή του το υπουργείο αναφέρει σε ένα έγγραφο με το οποίο ορίζεται η εθνική στρατηγική εμβολιασμού ότι περιπτώσεις επαναμόλυνσης εντός εξαμήνου είναι “σπάνιες”.

Mέχρι στιγμής, οι μόνοι κάτω των 55 ετών που εμβολιάζονται είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας.

Οι πολίτες που είναι μεγαλύτεροι των 55 ετών και αντιμετωπίζουν υγειονομικούς κινδύνους που τους καθιστούν πιο ευάλωτους στην επαναμόλυνση θα εξαιρούνται από την καθυστέρηση, είπε το υπουργείο.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τα τρία εμβόλια που προς το παρόν διατίθενται στην Ισπανία και είναι προσωρινό εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.

Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι το τεστ αντισωμάτων πριν από τον εμβολιασμό δεν συνιστάται.

Covid-19: Σε ορισμένα κράτη του Κόλπου τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού σκαρφαλώνουν και πάλι κοντά στα υψηλά επίπεδα του 2020

Αρκετά κράτη του Κόλπου έχουν δει τους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων να σκαρφαλώνουν και πάλι προς τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν τον περασμένο χρόνο, με αποτέλεσμα οι αρχές να αναγκάζονται να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς στα ταξίδια και τις συναθροίσεις, ενώ είναι σε εξέλιξη οι εμβολιαστικές εκστρατείες.

Το Μπαχρέιν κατέγραψε χθες 759 νέα ημερήσια κρούσματα, λίγο περισσότερα από το ρεκόρ που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο. Απαγόρευσε τις προσευχές στα τζαμιά για δύο εβδομάδες από την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA. Οι ημερήσιες μολύνσεις είχαν μειωθεί κάτω από τις 200 στα τέλη του περασμένου έτος.

Στο Κουβέιτ, τα ημερήσια περιστατικά αυξήθηκαν πάνω από τα 1.000 χθες, για πρώτη φορά από τον Μάιο αφού είχαν μειωθεί κάτω από τα 300 τον Δεκέμβριο.

Η χώρα ανέστειλε στις 7 Φεβρουαρίου την είσοδο μη υπηκόων Κουβέιτ για δύο εβδομάδες, με εξαίρεση τους συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως γονείς και παιδιά, και τους οικιακούς βοηθούς που τους συνοδεύουν. Έκλεισε επίσης τα γυμναστήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Η Σαουδική Αραβία, όπου τα ημερήσια κρούσματα έχουν αυξηθεί σε πάνω από 300 απέχουν αλλά ακόμα πολύ από τα υψηλά επίπεδα κοντά στα 4.000 περιστατικά που καταγράφηκαν πέρυσι, έχει αναστείλει επ’ αόριστον την είσοδο για ξένους πολίτες 20 χώρες με την εξαίρεση διπλωματών και εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο τουριστικός κόμβος της περιοχής στον οποίο συνέρευσαν επισκέπτες κατά τον Δεκέμβριο, έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση με τα ημερήσια κρούσματα να τριπλασιάζονται σε περίπου έξι εβδομάδες, στο επίπεδο ρεκόρ των 3.977 στις 3 Φεβρουαρίου.

Οι αριθμοί έχουν έκτοτε μειωθεί αλλά τα ΗΑΕ κατέγραψαν χθες 17 θανάτους που συνδέονται με τον ιό, ο υψηλότερος ημερήσιος τέτοιος αριθμός από τότε που ξεκίνησε η επιδημία.

Ισραήλ- covid-19: Συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και υπερορθόδοξων Εβραίων που είναι αντίθετοι στα περιοριστικά μέτρα

Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στην Ιερουσαλήμ έπειτα από νέες συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ και υπερορθόδοξων Εβραίων που είναι αντίθετοι στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα λόγω της covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την Κυριακή τη σταδιακή άρση του τρίτου lockdown, το οποίο είχε επιβληθεί τον Δεκέμβριο. Όμως οι συνοικίες των υπερορθόδοξων Εβραίων περιλήφθηκαν στους “κόκκινους” τομείς, όπου οι περιορισμοί αίρονται πιο αργά.

Συμπλοκές, κάποιες φορές βίαιες, σημειώνονται εδώ και αρκετές εβδομάδες μεταξύ της αστυνομίας και των υπερορθόδοξων Εβραίων, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας του κορονοϊού. Στα τέλη Ιανουαρίου πυρπολήθηκε ένα λεωφορείο και ο οδηγός του τραυματίστηκε στην Μπνέι Μπρακ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Χθες Τρίτη το βράδυ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι σε υπερορθόδοξη συνοικία της Ιερουσαλήμ, οι περισσότεροι χωρίς να φορούν μάσκα.

“Σταματήστε να καταφέρεστε εναντίον της θρησκείας σε άγια χώματα”, έγραψε ένα πανό στα εβραϊκά.

Πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και κάποιοι διαδηλωτές “έριξαν πέτρες και αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας”, ανακοίνωσε η αστυνομία. Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγο, πρόσθεσε.

Για πολλούς Ισραηλινούς οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, που αποτελούν το 12% του πληθυσμού, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μεγάλη εξάπλωση της covid-19 στη χώρα.

Κάποιοι ραβίνοι έχουν ζητήσει από τους πιστούς να μην κλείσουν τα ταλμουδικά σχολεία στη διάρκεια των τριών lockdown που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Το Ισραήλ, με 9 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει περισσότερα από 706.400 κρούσματα covid-19 και περισσότερους από 5.200 θανάτους.

Οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων του δημοτικού που βρίσκονται σε “πράσινες ή κίτρινες” περιοχές επιστρέφουν αύριο Πέμπτη στις τάξεις τους. Στις “κόκκινες” περιοχές επιτρέπονται μόνο “οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν έως 10 άτομα (περιλαμβανομένων των εκπαιδευτικών) και σε ανοικτούς χώρους”.

Αυστραλία-Covid-19: Η πολιτεία της Βικτόριας διατηρεί τα όρια για τις αφίξεις από το εξωτερικό ύστερα από την εμφάνιση εστίας κορονοϊού σε ξενοδοχείο καραντίνας

Η αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόριας υπαναχώρησε χθες από τα σχέδιά της να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να επιστρέφουν από το εξωτερικό κάθε εβδομάδα, ύστερα από μια εστία κρουσμάτων που συνδέεται με ένα ξενοδοχείο καραντίνας στο Αεροδρόμιο της Μελβούρνης όπου διένεμαν ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Οκτώ μολύνσεις COVID-19 συνδέονται με το ξενοδοχείο αφού δύο ακόμα άνθρωποι –ένας φιλοξενούμενος σε καραντίνα και ένας εργαζόμενος– βρέθηκαν θετικοί τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της πολιτείας.

Οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλο ξενοδοχείο για να περάσουν την καραντίνα και πάνω από 100 εργαζόμενοι τέθηκαν επίσης σε απομόνωση, σύμφωνα με τις αρχές.

Όποιος φθάνει στην Αυστραλία τίθεται υποχρεωτικά σε καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο, μεταξύ των οποίων και οι αθλητές τένις που αγωνίζονται στο τουρνουά Australian Open που ξεκίνησε στη Μελβούρνη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η εστία έχει δημιουργήσει φόβους για νέο κύμα κρουσμάτων στην πολιτεία που έχει δεχθεί το σφοδρότερο πλήγμα από την COVID-19.

Η Βικτόρια είχε πάνω από 20.000 κρούσματα πέρυσι, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να επιβάλουν αυστηρό lockdown διάρκειας άνω των 100 ημερών, το πλέον αυστηρό μέτρο στο οποίο προχώρησε η αυστραλιανή πολιτεία.

Ο Μπρετ Σάτον, ο επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας στη Βικτόρια, είπε ότι οι αρχές πιστεύουν ότι η εστία μπορεί να ιχνηλατηθεί έως τη χρήση ενός νεφελοποιητή –που μετατρέπει τα φάρμακα σε νεφέλωμα πριν τα εισπνεύσει ο ασθενής.

«Θεωρούμε ότι οι εκθέσεις αφορούν όλες αυτό το γεγονός, τη χρήση ενός νεφελοποιητή», δήλωσε ο Σάτον σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη.

«Ο ιός μεταφέρθηκε στον διάδρομο και εκτέθηκαν σε αυτόν ο επόπτης και ο εργαζόμενος στην υπηρεσία σίτισης καθώς και ο άλλος φιλοξενούμενος».

Ως απάντηση στις τελευταίες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται τα σχέδια για αύξηση από την επόμενη εβδομάδα του ορίου στις διεθνείς αφίξεις από τις 1.100 ανά εβδομάδα στις 1.300.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Καμπέρα όρισε ότι επιτρεπόταν έως 6.000 άνθρωποι περίπου να επιστρέφουν στη χώρα κάθε εβδομάδα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης χρονιάς ότι 30.000 Αυστραλοί πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι παραμένουν στο μητρώο αυτών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα.

Με περίπου 22.000 κρούσματα και 909 θανάτους, η Αυστραλία είναι μεταξυ των χωρών που έχουν διαχειριστεί καλύτερα την πανδημία, λόγω κυρίως των αποφασιστικών lockdowns και του σχεδόν ολοκληρωτικού κλεισίματος των συνόρων.

“Ανησυχητική η κατάσταση στο Παρίσι”, εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι. Τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν την πιο μεταδοτική βρετανική παραλλαγή του ιού

Η παραλλαγή του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και είναι περισσότερο μεταδοτική εκπροσωπεί σήμερα το 39% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, δήλωσε σήμερα ο Ζιλ Πιαλού, ένας ειδικός λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο Τενόν της γαλλικής πρωτεύουσας.

“Η κατάσταση είναι ανησυχητική”, δήλωσε ο ίδιος στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM και πρόσθεσε ότι από αυστηρά υγειονομικής πλευράς δεν βλέπει πως θα μπορούσε η Γαλλία να γλιτώσει ένα νέο λοκντάουν.

Από την πλευρά του, ο ειδικός λοιμωξιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση, Μπρουνό Λιμά, δήλωσε ότι οι περισσότερο μεταδοτικές παραλλαγές του κορονοϊού εξαπλώνονται στη Γαλλία, αλλά η εξάπλωσή τους επί του παρόντος δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θεωρούνταν αρχικά.

“Για την ώρα έχουμε την αίσθηση ότι η εμφάνιση αυτών των παραλλαγών είναι τρόπον τινά περιορισμένη”, είπε ο Λινά στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Εκτίμησε μάλιστα ότι το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία αντιστοιχεί στο περίπου 30-35% των κρουσμάτων στο Παρίσι και στην Ιλ ντε Φρανς, ενώ εκείνο που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική το 2-3% των κρουσμάτων σε όλη την χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα