Ελλάδα

Τι λένε οι σεισμολόγοι για την σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα

Έντονη αλλά φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι.

Parallaxi
τι-λένε-οι-σεισμολόγοι-για-την-σεισμικ-729300
Parallaxi

Έντονη αλλά φυσιολογική  η μετασεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι -Τι λένε οι σεισμολόγοι για την σεισμική δραστηριότητα.

Μεγάλη ανησυχία  για την έντονη σεισμική δραστηριότητα  που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο σεισμολόγος και μέλος της επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου  Γεράσιμος Παπαδόπουλος  μιλώντας  στην ΕΡΤ αναφέρθηκε  ειδικά στο Αρκαλοχώρι λέγοντας ότι  μπορεί να είναι έντονη  η μετασεισμική δραστηριότητα  αλλά είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Θα ανησυχούσαμε  αν δεν είχαμε αυτούς τους μετασεισμούς , είπε ο κ Παπαδόπουλος. Αναγνώρισε ως τόσο ότι οι μετασεισμοί επιδεινώνουν το πρόβλημα καθώς επιβάλλεται σε όσους έχουν χτυπημένα από τον Εγκέλαδο κτίρια να μην τα πλησιάζουν διότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε κάθε ισχυρή μετασεισμική δόνηση. Εκτίμησε μάλιστα  ότι οι μετασεισμοί θα συνεχίσουν για περίπου 20 με 30 ημέρες ακόμη  μετά τον κύριο σεισμό.

Αναγνώρισε επίσης ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται οι έλεγχοι των μηχανικών καθώς οι βλάβες είναι διάσπαρτες σε πολλά μικρά χωριά  και παρά τον αριθμό των ελεγκτών, εξ αυτού, η ταχύτητα ολοκλήρωσης μειώνεται. Πρέπει να γίνει  μια πολύ προσεκτική διαχείριση της κοινωνικής κατάστασης εκεί όπως έχει γίνει και στο παρελθόν σε άλλες περιοχές, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε ότι αφορά την Θήβα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα της χώρας  (τα είκοσι μέλη της επιτροπής) έχει αποφανθεί δυο φορές ότι η περιοχή χρειάζεται προσοχή αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει ένας ισχυρός σεισμός  όμως τα προληπτικά μέτρα  πρέπει να ληφθούν  και ήδη λαμβάνονται όπως προβλέπεται και στο σχέδιο «Εγκέλαδος». Ενδέχεται να γίνει ισχυρότερος σεισμός  από αυτόν τον Δεκέμβριο του 2020, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, είναι  η επιστημονική εκτίμηση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα