Ελλάδα

Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ρήγμα της Αταλάντης και το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ

Ήδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει άλλοι 8 μετασεισμοί από 2 έως 2,9 Ρίχτερ, που κρατούν τους κατοίκους της περιοχής στις πλατείες και στους δρόμους.

Parallaxi
τι-λένε-οι-σεισμολόγοι-για-το-ρήγμα-της-1017491
Parallaxi

Σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 8/6 κοντά στην Αταλάντη. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική, όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, συμβούλευσε τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν μακριά από παλιά κτίρια. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας τόνισε μιλώντας στο MEGA πως ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης.

«Έχουμε να κάνουμε, αρχικά, με ένα σεισμό της τάξεως των 5,1 Ρίχτερ σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Στη συνέχεια ο σεισμός αυτός υποβαθμίστηκε σε 4,8. Βεβαίως, δεν είναι το τελικό μέγεθος του σεισμού αυτού. Ένας σεισμός ο οποίος δόθηκε αρχικά η εντύπωση ότι είναι στην Αταλάντη και πράγματι είναι κοντά την Αταλάντη αλλά δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης.

Το ρήμα της Αταλάντης έχει ένα βαρύ ιστορικό από το 19ο αιώνα δηλαδή πριν περίπου 130 χρόνια. Που έχει δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές καταστροφές. Είναι ένα ρήγμα που το αντιμετωπίζουμε με δέος, σημείωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:

Εκείνο το οποίο πρέπει να πούμε ως προς το ρήμα της Αταλάντης είναι ότι το ρήγμα της Αταλάντης γεμίζει σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Δεν γεμίζει κάθε 130-150 χρόνια, αλλά σε μία περίοδο της τάξεως των 600-700 ετών. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα μίας ηπειρωτικής λεκάνης όχι προς τη μεριά του Ευβοϊκού κόλπου αλλά προς τη μέσα πλευρά, δηλαδή Ορχομενό και Αμφίκλεια. Είναι ένα από τα ρήγματα αυτά που κάνουν μία μικρή λεκάνη εκεί πέρα που έγινε ο σεισμός και το 2013 με παρόμοιο μέγεθος.

Δεν είχαμε επιπτώσεις στην περιοχή. Βέβαια, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή όσο και μέχρι την Αθήνα. Θεωρώ πως πρέπει να δούμε και την εξέλιξη του φαινομένου και με άλλα σεισμικά φαινόμενα τα οποία ενδεχομένως να ακολουθήσουμε. Και στη συνέχεια να δούμε πιο ακριβώς ρήγμα συνδέεται με τη συγκεκριμένη σεισμικότητα», ανέφερε.

Στην περιοχή μετέβη ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας δεν σχεδιάζεται μέχρι στιγμής να συγκληθεί η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Τσελέντης για σεισμό: Δεν έχει σχέση με Αταλάντη

Ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή που έως τώρα δεν μας είχε προβληματίσει, δηλώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, για τη σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη, σε μια πρώτη του εκτίμησή του.

«Ο τρόπος διάρρηξης (πλάγιο κανονική) δείχνει ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΗ!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άκης Τσελέντης

«Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη είναι επιπόλαιο να προβώ σε εκτιμήσεις τόσο νωρίς» διευκρίνισε πάντως.

Παπαδόπουλος: Η εστία βρίσκεται σε παρακείμενο ρήγμα στα δυτικά του ρήγματος της Αταλάντης

«Σεισμός 4,8 μερικά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης. Αισθητός στην Αττική. Επακολούθησαν μερικοί μικρότεροι. Πιθανότατα η εστία βρίσκεται όχι στο περίφημο ρήγμα της Αταλάντης αλλά σε παρακείμενο ρήγμα στα δυτικά του. Προς το παρόν δεν προκύπτει ιδιαίτερος προβληματισμός», γράφει στο Facebook ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αττικής ο σεισμός

Ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:33 με επίκεντρο την περιοχή της Αταλάντης και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Είχε εστιακό βάθος έξι χιλιομέτρων και το επίκεντρό του εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Αταλάντης.

Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού για τον σεισμό

Στους δρόμους οι κάτοικοι στην Αταλάντη

«Ο κόσμος αιφνιδιάστηκε και τόσο στην Αταλάντη όσο και στα γύρω χωριά, οι κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «ήδη γίνονται περιπολίες τόσο από τους αστυνομικούς όσο και τους πυροσβέστες στα χωριά γύρω από την Αταλάντη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σχετική αναφορά», αλλά όπως σημειώνει «είναι αρκετά νωρίς, αφού κάτι τέτοιο θα διαπιστωθεί όταν οι κάτοικοι γυρίσουν στα σπίτια τους.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται τόσο μέσα στην πόλη της Αταλάντης όσο και στα χωριά Καλαπόδι και Έξαρχος αλλά και ευρύτερα». Σύμφωνα με κατοίκους του χωρίου Έξαρχος «σε κάποια παλιά σπίτια έπεσαν κάποιοι σοφάδες αλλά ακόμα δεν έχουμε τελική εικόνα».

Σημειώνεται ότι μετά τον σεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 15:33 με επίκεντρο πολύ κοντά στο χωριό Έξαρχος στην περιοχή της Αταλάντης, ήδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει άλλοι 8 μετασεισμοί από 2 έως 2,9 Ρίχτερ, που κρατούν τους κατοίκους της περιοχής στις πλατείες και στους δρόμους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα