Featured

Τι να περιμένουμε τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας

Το 2021, η ανθρωπότητα θα συνεχίσει την προσπάθεια να προσαρμοστεί με τον ιό, με τρόπους που θα κάνουν την συμβίωση λιγότερο δύσκολη.

Parallaxi
τι-να-περιμένουμε-τη-δεύτερη-χρονιά-τη-0
Parallaxi
Twitter-Reuters

Κατά τη διάρκεια του 2020, η πανδημία ήταν το βασικό θέμα συζήτησης και έκφρασης δυσαρέσκειας για τον περισσότερο πληθυσμό του πλανήτη. Πολιτικοί και αρμόδιοι Υγείας μίλησαν για τη “σφυρηλάτηση” του προβλήματος του κορονοϊού και την καταστολή των υψηλών στατιστικών θανάτου. Ο κορονοϊός, που  μέσα σε λίγους μήνες προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, έπληξε σοβαρά την παγκόσμια οικονομία και ματαίωσε πολλά χρόνια προσπάθειας καταπολέμησης της φτώχειας.

Ενώ γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν με την κυκλοφορία του εμβολίου, παραμένει αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορέσει να φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Για τον λόγο αυτό, συνίσταται και ένα πιο συμβιβαστικό κλίμα εκ μέρους των πολιτών. Το 2021, η ανθρωπότητα θα συνεχίσει την προσπάθεια να προσαρμοστεί με τον ιό, με τρόπους που θα κάνουν την συμβίωση λιγότερο δύσκολη.

Τα βασικά θα παραμείνουν τα ίδια. Οι μάσκες και τα αντισηπτικά θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητα. Οι άνθρωποι θα κρατάνε αποστάσεις στους δημόσιους χώρους χωρίς καν να το σκέφτονται. Όμως, καθώς η πανδημία περνάει στη δεύτερη χρονιά της, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αλλαγές σε τρεις τομείς: στα τεστ, τους κανόνες καραντίνας και στις οδηγίες αποστασιοποίησης.

Τα φτηνά, γρήγορα τεστ για τον Covid-19 θα γίνονται παντού. Σε αντίθεση με την PCR εργαστηριακή τεχνολογία, η οποία μπορεί εύκολα να εντοπίσει σε μικρή ποσότητα το γενετικό υλικό του ιού, τα πιο φτηνά τεστ αναζητούν και βρίσκουν τμήμα του ιού μόνο όταν βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Ακόμη και τα πιο καλά τεστ αντιγόνων κορονοϊού, μπορεί να μην ανιχνεύουν περίπου ένα τέταρτο των μολύνσεων (οι οποίες έχουν φτάσει σε σημείο να είναι μεταδοτικές). Όμως, κάποια από τα τεστ μπορούν να γίνουν μέσα σε 15 λεπτά με συνοπτικές διαδικασίες και από συσκευές παρόμοιες με ένα τεστ εγκυμοσύνης. Με κόστος μόνο 5 δολαρίων. Με περισσότερα από 80 τέτοια τεστ, στο μέλλον, θα μπορέσει να υπάρξει μεγαλύτερη ακρίβεια και η συλλογή δειγμάτων θα γίνει λιγότερο αποκρουστική (με τη χρήση μόνο σάλιου για παράδειγμα) ενώ οι τιμές θα πέσουν στο 1 δολάριο ανά τεστ.

Μέχρι τα μέσα του 2021, τα γρήγορα τεστ κορονοϊού θα έχουν πάρει τη θέση της θερμομέτρησης στα αεροδρόμια (κάτι που είναι έτσι κι αλλιώς ανώφελο). Οι εργοδότες, τα σχολεία και οι χώροι ψυχαγωγίας, θα τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση με σκοπό την εμπόδιση της μετάδοσής του. Κάποιοι μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσουν τα γρήγορα τεστ στο σπίτι τους το πρωί ή το βράδυ πριν κοιμηθούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παρά την έκβαση των  αποτελεσμάτων, πιθανόν είναι και πάλι να χρειάζονται τα πιο ακριβή PCR τεστ. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα, μπορεί να μην εγγυάται ότι το άτομο δεν έχει τον ιό. Παρ’ όλα αυτά, με τον τρόπο αυτόν, πολλές μολύνσεις θα ανιχνευτούν πολύ νωρίτερα.

Ένα πιθανό αποτέλεσμα των rapid test (γρήγορων τεστ), τα οποία μπορούν να γίνουν από το σπίτι, είναι ότι αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν προσβληθεί από τον ιό, θα καθησυχάζονται και δεν θα κάνουν το επίσημο τεστ του κορονοϊού. Αλλά έτσι και αλλιώς, σε μεγάλο βαθμό, στην Ευρώπη και στην Αμερική, η εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε αυτά τα συστήματα είναι ήδη χαμένη. Όπως συμβαίνει και τώρα, οι κυβερνήσεις μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι οι νοσούντες, που γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό, θα κάνουν το σωστό, να ειδοποιήσουν τους κοντινούς τους ανθρώπους και να ακολουθήσουν όσο πιο πολύ μπορούν τα μέτρα αποστασιοποίησης. Και οι ασυμπτωματικοί, μπορούν να βοηθήσουν πολύ περισσότερο στη μείωση της εξάπλωσης με το να κάνουν το τεστ για να γνωρίζουν την κατάστασή τους και τον τρόπο που πρέπει να δρουν.

Σχετικά με την καραντίνα, πολλές χώρες πιθανότατα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας και της Σουηδίας, οι οποίες μείωσαν την περίοδο εγκλεισμού από 2 εβδομάδες σε μία, με ελπίδα να συμμορφωθεί ο λαός. Οι αρχές θα συμβουλέψουν τον κόσμο για το ρίσκο που υπάρχει (αν και μικρότερο) και για τη δεύτερη εβδομάδα να  μεταδοθεί ο ιός. Οπότε, η αποφυγή επαφής με ηλικιωμένους συγγενείς σε αυτό το διάστημα είναι απαραίτητη. Η κυβέρνηση θα φανεί πιο χαλαρή στα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα, να επιστρέψουν σε κάποιες χαμηλού ρίσκου δραστηριότητες, όπως είναι οι πρωινοί περίπατοι σε ένα πάρκο όπου δεν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.

Κατά παρόμοιο τρόπο, πολλές κυβερνήσεις θα επιτρέψουν μεγαλύτερη αυτονομία στις κοινωνικές σχέσεις των κατοίκων. Πολύπλοκοι και ρυθμιστικοί κανονισμοί για το ποιος μπορεί να δει ποιον, πότε και πώς, δεν θα υπάρξουν. Αντιθέτως, θα υπάρξουν απλοί κανονισμοί για να τους ακολουθήσει κανείς με τον τρόπο που επιθυμεί. Για παράδειγμα, θα παροτρύνουν τους ανθρώπους και σε άλλες χώρες, όπως συμβαίνει στην Ιαπωνία, να αποφεύγουν τα “three cs”: crowding (συνωστισμό), close contact settings (κλειστές συγκεντρώσεις) και confined spaces (μικροί χώροι). Για να βρεθεί κάποιος με φίλους και οικογένεια θα πρέπει, όπως στον Καναδά, να έχει στο νου του: “λιγότερα πρόσωπα, μικρότερες ομάδες, λιγότερος χρόνος όλοι μαζί και σε μεγαλύτερους χώρους).

Λογικά, όλο αυτό θα καταστήσει τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας πιο υποφερτό σε σχέση με τον πρώτο.

ΠΗΓΗ: economist.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα