Τι πιστεύουν οι μαύροι της Βρετανίας για τον γάμο της Μέγκαν Μαρκλ;

Τον βρίσκουν συμβολικό ή ανούσιο;

Parallaxi
τι-πιστεύουν-οι-μαύροι-της-βρετανίας-γ-315638
Parallaxi

Η δικηγόρος Γκέιλ Γουόλτερς δεν ασχολείται με τη βρετανική βασιλική οικογένεια, όμως πιστεύει ότι ο γάμος της Αμερικανίδας ηθοποιού Μέγκαν Μαρκλ με τον πρίγκιπα Χάρι είναι μια σημαντική στιγμή για την κοινότητα των μαύρων της Βρετανίας.

«Πρέπει να είναι σημαντικό. Το γεγονός ότι κάποιος μαύρος παντρεύεται μέλος της βασιλικής οικογένειας σηματοδοτεί ένα άνοιγμα και μια διαφοροποίηση που δεν είχαμε ποτέ ως τώρα», εκτίμησε η Γουόλτερς.

«Εξακολουθώ να είμαι κατά της μοναρχίας επειδή πιστεύω ότι κανείς δεν γεννήθηκε για να κυβερνά. Ωστόσο κατανοώ τον συμβολισμό και είναι πολύ ισχυρός», πρόσθεσε.

Ο επερχόμενος γάμος του πρίγκιπα Χάρι, έκτου στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, με τη Μαρκλ, ο πατέρας της οποίας είναι λευκός και η μητέρα της Αφροαμερικανίδα, προωθείται ως μια απόδειξη ότι η Βρετανία έχει γίνει ένα πιο ισόνομο και φυλετικά μικτό κράτος.

Μόλις 60 χρόνια πριν θεωρείτο απαράδεκτο για ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας να παντρευτεί έναν διαζευγμένο και μόνο το 2013 επετράπη ο γάμος με έναν καθολικό χωρίς να υπάρχει η ποινή της εξαίρεσης από τη σειρά διαδοχής.

Οπότε η είσοδος της Μαρκλ σε μια αποκλειστικά λευκή οικογένεια δεν θα πρέπει να υποτιμάται, εκτιμά η Άφουα Χιρς, συγγραφέας του βιβλίου: “Brit(ish): On race, Identity and Belonging”.

«Αποτελεί μια πραγματική αλλαγή στο μήνυμα που στέλνεται στους νέους ανθρώπους που μεγαλώνουν στη Βρετανία και στην άποψη ότι δεν γίνεται να είσαι μαύρος και Βρετανός», σημειώνει.

Εξάλλου ο γάμος της Μαρκλ και του Χάρι πραγματοποιείται σε μια περίοδο που τα φυλετικά ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βρετανία. Τον Απρίλιο συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τον φόνο του μαύρου εφήβου Στίβεν Λόρενς από λευκούς ρατσιστές.

Επίσης είναι 50 χρόνια από τη διαβόητη ομιλία «Ποτάμια αίματος» του πολιτικού Ίνοκ Πάουελ στην οποία προειδοποίησε ότι «ο μαύρος θα έχει το πάνω χέρι απέναντι στον λευκό», αν δεν ανασχεθεί η μετανάστευση.

Επίσης η βρετανική κυβέρνηση βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου Windrush, με τους απογόνους μεταναστών από την Καραϊβική, οι οποίοι αν και προσκαλέστηκαν στη Βρετανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχουν λάβει νόμιμα χαρτιά και στερούνται βασικά δικαιώματα.

Η Μαρκλ, πρόγονοι της οποίας ήταν σκλάβοι, και ο πρίγκιπας Χάρι ήταν παρόντες στην τελετή για την επέτειο από τον φόνο του Λόρενς, ενώ πολλά ήταν τα σχόλια για το πώς έχει αλλάξει η στάση των ανθρώπων από την εποχή του Πάουελ. Όμως άλλοι εκτιμούν ότι το σκάνδαλο Windrush παρουσιάζει την πραγματική εικόνα της βρετανικής κοινωνίας.

«(Ο γάμος) δεν σημαίνει τίποτε. Πραγματικά δεν είναι ένα γεγονός που σημαίνει κάτι για την κοινωνία», τονίζει ο Κεχίντε Άντριους, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Birmingham City και συγγραφέας βιβλίων με θέμα τη φυλή. Χαρακτηρίζει μάλιστα τον ρατσισμό «τόσο βρετανικό όσο το τσάι».

«Η μοναρχία είναι ένας θεσμός. Το να προστεθεί ένα μαύρο πρόσωπο (…) ένα πολύ ανοιχτόχρωμο, πολύ όμορφο μαύρο πρόσωπο δεν αλλάζει τον θεσμό», καταγγέλλει.

Έρευνα για το think tank British Future αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι Βρετανοί δεν είχαν στην πραγματικότητα παρατηρήσει ότι η Μαρκλ είναι μιγάδα, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία το χαιρέτισε.

Ωστόσο το 12% των ερωτηθέντων απάντησε πως πιστεύει ότι είναι κακό κάποιος μιγάς να παντρεύεται μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και το 25% δήλωσε ότι θα αισθανόταν άβολα αν το παιδί του ήθελε να παντρευτεί έναν άνθρωπο άλλης φυλής. Επίσης το 33% των ερωτηθέντων που ανήκει σε κάποια φυλετική μειονότητα εκτίμησε ότι οι φυλετικές διακρίσεις είναι εξίσου διαδεδομένες όσο την εποχή της δολοφονίας του Λόρενς.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τον προηγούμενο μήνα ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, που είναι μουσουλμάνος, δήλωσε ότι οι περισσότεροι θεσμοί στη Βρετανία «έχουν προβλήματα με θεσμικό ρατσισμό».

Η Χιρς δήλωσε ότι οι νεαροί με τους οποίους συνομίλησε θαυμάζουν τη Μαρκλ.

Παρόλα αυτά για τον Άντριους και άλλους αυτό απλώς αποδεικνύει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα.

«Η Μαρκλ δεν είναι η αντίστοιχη βρετανική στιγμή του Μπαράκ Ομπάμα και δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται ως τέτοια. Το να σε επιλέξει ένας πρίγκιπας δεν είναι δημοκρατία», σχολίασε ο συγγραφέας Ρένι Ίντο-Λοτζ στο Twitter.

«Τα σοβαρά ζητήματα του ρατσισμού, της ανεργίας – η μοναρχία είναι μέρος όλων αυτών των ζητημάτων τα οποία πραγματικά αντιμετωπίζουμε. Και τώρα (η Μαρκλ) είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση», τόνισε ο Άντριους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα