Τι πρέπει να προσέξετε για να μην παγώσουν οι σωλήνες του φυσικού αερίου
Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Σε αναμονή της «Ωκεανίδας», ο παγετός, το κρύο και το χιόνι είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα και να παγώσουν τους σωλήνες φυσικού αερίου.
Για να αποφύγετε αυτό το δυσάρεστο γεγονός οι ειδικοί σας λένε τις πρέπει να προσέξετε αυτές τις κρύες νύχτες.
Να έχετε στο νου σας ότι το πρόβλημα γενικά προκύπτει από το γεγονός ότι οι περισσότερες εγκαταστάσεις δεν είναι κατασκευασμένες για θερμοκρασίες υπό το μηδέν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να παγώνουν οι σωληνώσεις στις αντίστοιχες καιρικές συνθήκες.
Μία βασική κίνηση πρόληψης είναι να έχουν τεθεί σε λειτουργία νωρίτερα οι εγκαταστάσεις σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ είναι λανθασμένη η κατασκευαστική πρακτική της τοποθέτησης του λέβητα και παρελκόμενων της εγκατάστασης εξωτερικά των κατοικιών. Επιπροσθέτως, η χρήση μόνωσης σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει τον παγετό.
Προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν ακόμη και όταν το θερμόμετρο πέσει ελάχιστους βαθμούς υπό το μηδέν. Και μπορούν να επιδεινωθούν όταν η θερμοκρασία μείνει για μεγάλο διάστημα σε χαμηλά επίπεδα, έστω και αν τυπικά ένας καυστήρας φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σε θερμοκρασίες -10 βαθμών Κελσίου.
Όταν υπάρχει πρόβλημα εντοπίζεται στο δίκτυο σωληνώσεων, σε περίπτωση που δεν είναι επαρκής η μόνωση σε μια εγκατάσταση, καθώς η γενική υπόθεση ήταν μέχρι πρότινος πως στη χώρα δεν επικρατούν συχνά συνθήκες παγετού. Πολλές φορές δε η μόνωση που έχει τοποθετηθεί είναι σε κακή κατάσταση.
Στους καταναλωτές προτείνεται η διαρκής λειτουργία μιας εγκατάστασης σε υψηλές θερμοκρασίες 23 έως 24 βαθμών.
Επίσης, συστήνεται να είναι διαρκώς σε ροή και η υδραυλική εγκατάσταση, με μια περιορισμένη παροχή νερού στον χώρο, ώστε να μην παγώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βοηθητική είναι και η επιπλέον μόνωση των σωληνώσεων όταν αυτό καταστεί εφικτό.