Τι συμβαίνει με τα χάπια κατά της Covid-19;
Ο ΠΟΥ αναμένει πλήρη στοιχεία από την Merck - Εντός του 2021 τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει πλήρη κλινικά στοιχεία για το αντιιικό φάρμακο που έχει παρασκευάσει η Merck & Co Inc για την θεραπεία ασθενών με ήπια ως μέτρια συμπτώματα της COVID-19, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του οργανισμού, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας ότι υπέβαλε αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ.
Αν λάβει έγκριση, θα είναι το πρώτο αντιιικό σκεύασμα για την COVID-19 το οποίο λαμβάνεται από το στόμα.
“Πράγματι αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Θα πρέπει να δούμε τα πλήρη στοιχεία γι’ αυτό. Αν είναι αλήθεια, τότε αυτό είναι άλλο ένα όπλο στην μάχη κατά της πανδημίας της COVID-19”, απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ σε ερώτηση που δέχθηκε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη για το φάρμακο αυτό.
Το molnupiravir, το αντιιικό χάπι της Merck, μείωσε κατά 50% το ποσοστό νοσηλείας και θανάτου από την COVID-19 σε δοκιμή που έγινε σε ασθενείς με ήπια ως μέτρια συμπτώματα της νόσου, οι οποίοι εμφάνιζαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για τη νόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτόν τον μήνα.
Εντός του 2021 τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Αλ. Μπουρλά
Πριν από το τέλος του 2021 αναμένονται τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού, όπως αποκάλυψε σήμερα ο CEO της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων των δύο hubs της εταιρείας-κολοσσού στην πόλη.
Ο κ.Μπουρλά επισήμανε ακόμα ότι, παρότι τα αποτελέσματα των μελετών δεν έχουν ακόμα παραληφθεί, η εταιρεία αναλαμβάνει το ρίσκο για επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε, εφόσον αυτά είναι θετικά, να είναι έτοιμη για την παραγωγή του νέου φαρμάκου σε ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ανά τον κόσμο (δεν υπάρχει σχεδιασμός για παραγωγή την Ελλάδα, διευκρίνισε).
Όπως είπε ο CEO της Pfizer, βάσει εργαστηριακών ελέγχων και ελέγχων σε πειραματόζωα, το νέο χάπι έχει σοβαρή αντιική δράση. Στους δε ελέγχους σε ανθρώπους διαπιστώνεται ότι η φαρμακοδυναμική του σκευάσματος είναι τέτοια που συγκεντρώνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες στους ιστούς- στόχους, ενώ το φάρμακο έχει και εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας, κάτι που σημαίνει ότι αν χρειαστεί μπορεί να αυξηθεί η χορηγούμενη δόση στους ασθενείς. Ο κ.Μπουρλά υπενθύμισε ακόμα ότι οι επιστημονικές ομάδες της εταιρείας εργάζονται πάνω σε δύο διαφορετικά θεραπευτικά προϊόντα, στο χάπι και σε φάρμακο σε ενέσιμη μορφή.
Σε ερώτημα δε, γιατί το φάρμακο καθυστέρησε σε σχέση με το εμβόλιο, ο κ.Μπουρλά είπε χαρακτηριστικά: «Πάντα θεωρώ πως είμαστε αργοπορημένοι, δεν θεωρώ ποτέ πως είμαστε έγκαιροι (όταν ο στόχος είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές)». Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι ικανοποιημένος, γιατί το φάρμακο συνίσταται ουσιαστικά σε δυο νέες μοριακές οντότητες που ανακαλύφθηκαν με «αστρονομικά γρήγορο τρόπο, αν και όχι τόσο γρήγορο όσο στην περίπτωση του εμβολίου». Διευκρίνισε ότι το βάρος δόθηκε αρχικά στο εμβόλιο, γιατί είναι η πρόληψη, που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο κ.Μπουρλά εγκαινίασε το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το παγκόσμιου Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, από κοινού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης: