Ελλάδα

Τι συμβαίνει με την εμπορία ανθρώπων; – Η έξαρση και οι τρόποι βοήθειας

Τα πρόσφατα γεγονότα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Την Κυριακή το 8ο ετήσιο Περπάτημα για την Ελευθερία

Γιώργος Σταυρακίδης
τι-συμβαίνει-με-την-εμπορία-ανθρώπων-908592
Γιώργος Σταυρακίδης

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα εμπορίας ανθρώπων στην χώρα μας, τόσο με την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός 12χρονου κοριτσιού, όσο και με την εκμετάλλευση 6χρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη όπου το ανάγκαζαν να ζητιανεύει, δε γίνεται να μη στρέψουμε το βλέμμα σε αυτό το θέμα και να δούμε τι γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και σε ελληνική.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη ο Δρόμος Ενός Μιλίου, από τον 10ο Επετειακό Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης όπου τα έσοδα από τις συμμετοχές θα συμβάλουν στην προμήθεια του συστήματος τομοσύνθεσης του ψηφιακού μαστογράφου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Μία ώρα πριν την έναρξη του, η ομάδα της Α21 Ελλάδος μας προσκαλεί να περπατήσουμε και φέτος για την ελευθερία των ανθρώπων, σε μία εποχή που συνεχίζει, ίσως και πιο έντονα από παλιότερα, να συζητιέται το human trafficking.

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, το 8ο ετήσιο Περπάτημα για την Ελευθερία (Walk For Freedom) θα πραγματοποιηθεί σε εκατοντάδες πόλεις και σε δεκάδες χώρες σε έξι ηπείρους, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα εκατομμύρια ανθρώπων που παραμένουν σκλαβωμένοι. Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν σε μία γραμμή ο ένας πίσω από τον άλλο, σχηματίζοντας αλυσίδες ανθρώπων σε μικρές και μεγάλες πόλεις, σε μεγάλες λεωφόρους και σε χωματόδρομους, σε χωριά, κατά μήκος γεφυρών, ποταμών, σε τούνελ και βουνά. Στην Ελλάδα, η δράση θα πραγματοποιηθεί στις ελληνικές πόλεις Πάτρα και Βόλος, καθώς και σε δύο περιοχές της Λευκωσίας στην Κύπρο.

a21.jpg

Στη Θεσσαλονίκη, η επιλογή να πραγματοποιηθεί η δράση μία μέρα μετά από τις υπόλοιπες χώρες, έχει να κάνει με τη στήριξη που θέλησε η Α21 να δώσει στον Δρόμο Ενός Μιλίου και συμβολικά να διαδώσει το μήνυμα της ελευθερίας και να ενημερώσει το κοινό με φυλλάδια που θα είναι διαθέσιμα εκείνη τη μέρα στην πόλη.

«Δυστυχώς έχουμε πολύ πρόσφατα γεγονότα, που μας θυμίζουν ότι η εμπορία ανθρώπων είναι κάτι που συνεχίζει να υπάρχει, όσο κι αν ακούγεται μακρινό, το να είναι δηλαδή οι άνθρωποι εγκλωβισμένοι και να ζούνε σαν σύγχρονοι δούλοι.» αναφέρει στην Parallaxi η Μαγδαληνή Ζαφειρίου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ενημέρωσης για την Α21 Ελλάδας.

«Το περιστατικό στην Αθήνα με την 12χρονη είναι ένα τέτοιο γεγονός, αλλά δυστυχώς δεν έχει αναφερθεί πουθενά η εμπορία ανθρώπων σε αυτή την υπόθεση και έχει να κάνει με το κατά πόσο πράγματι και οι πολίτες και οι επαγγελματίες γνωρίζουνε τι είναι και αν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να το ονοματίσουμε. Παρ’ όλα αυτά είναι ξεκάθαρα μία υπόθεση εμπορίας ανθρώπων, είναι μία σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου. Επίσης, είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, την διάσωση ενός 6χρονου κοριτσιού, θύμα εξαναγκαστικής επαιτείας στο κέντρο της πόλης. Επομένως, τα γεγονότα τρέχουν και δυστυχώς είναι μπροστά κι από τέτοιες εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα.»

perpathma-eleftheria.jpg

Η εμπορία ανθρώπων είναι η πιο επικερδής εγκληματική βιομηχανία με κέρδη που ξεπερνούν τα 138 δις ευρώ ετησίως. Εκτιμάται πως υπάρχουν περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- θύματα εμπορίας ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σήμερα!

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκτιμάται ότι 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πόλεις τους εσωτερικά σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, ενώ 6,3 εκατομμύρια έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες με ελάχιστους έως καθόλου πόρους ή κοινωνική υποστήριξη.

«Η συνθήκη του πολέμου αυξάνει τους παράγοντες ευαλωτότητας στον πληθυσμό και τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν όπως όπως από τον τόπο τους και παρ’ όλο που φτάνουν άνθρωποι στη χώρα μας και έχουν καταφέρει να μεταφέρουν κάποια υπάρχοντα τους ή και χρήματα, η ευαλωτότητα συνεχίζει να υφίσταται και είναι σημαντικό να ξέρουν αυτοί οι άνθρωποι πώς να προστατευτούν. Γι΄ αυτό στην Α21 δημιουργήσαμε έντυπο υλικό γι’ αυτούς. Αλλά κι εμείς, σαν πολίτες, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την εμπορία ανθρώπων. Να γνωρίζουμε ενδείξεις, ακόμα και το νούμερο της γραμμής (1109) να μπορείς να αναφέρεις σε κάποιος που έχεις μία υποψία ότι χρειάζεται βοήθεια είναι σημαντικό.» αναφέρει η κ. Ζαφειρίου.

perpathma-eleftheria-lefkos.jpg

Η Α21 έχει σχεδιάσει κατάλληλο υλικό με πληροφορίες για την ενημέρωση και αποφυγή θυματοποίησης των προσφύγων από την Ουκρανία που φτάνουν στη χώρα μας. Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Α21 έχει ήδη διανείμει περισσότερα από 16,000 τέτοια φυλλάδια (γλώσσες φυλλαδίων: αγγλικά, ουκρανικά, ρωσικά). Ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα εκμετάλλευσης, οι διακινητές είναι γνωστό ότι προσεγγίζουν τους ανθρώπους που για τον οποιονδήποτε λόγο εγκαταλείπουν τη χώρα τους.

Μιλώντας για το έργο των επαγγελματιών και των πολιτών που προσπαθούν να ενημερώσουν ή και να αποτρέψουν περιστατικά εμπορίας ανθρώπων, η υπεύθυνη Προγραμμάτων Ενημέρωσης για την Α21 Ελλάδας, λέει χαρακτηριστικά πως «Δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα να αναφερθούμε σε νούμερα, επειδή πέρα από τις περιπτώσεις που μαθαίνουμε, υπάρχουν δεκάδες που δεν γίνονται ποτέ γνωστές. Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον μπορούμε και καταγράφουμε τις συμπεριφορές και τα περιστατικά και έχουμε κάποια στοιχεία με μία πιο ερευνητική ματιά, παρ’ όλα αυτά ίσως είναι η κορυφή της κορυφής του παγόβουνου και το τι ακριβώς συμβαίνει στον πυρήνα του προβλήματος, είναι πολύ δύσκολο να καταγραφεί με νούμερα. Γιατί ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν καλά κρυμμένοι ή δεν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια ή μετά από ένα μεγάλο διάστημα μέσα στο trafficking παύουν πια να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως θύματα, μη κάνοντας προσπάθεια πλέον να ξεφύγουν. Είναι λοιπόν, αρκετά πιο σύνθετο από αυτό που φαντάζεται κάποιος. Για όλα αυτά είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος μας και ως επαγγελματίες αλλά και ως πολίτες, γιατί μπορεί να δω κάτι στον δρόμο, στην γειτονιά μου, στην πλατεία που θα βγω με τα παιδιά μου, στην πολυκατοικία μου. Υπάρχουν τόσες διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων σε τόσα διαφορετικά μέρη και μπορεί να γίνεται εκμετάλλευση. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μία μεγαλύτερη ενεργοποίηση. Η πανδημία από τη μία έφερε δύσκολες και τραγικές καταστάσεις που ήρθαν στο φως – που να πούμε ότι από τη στιγμή που υπήρχαν, καλύτερα που ήρθε η στιγμή να βγουν στο φως – και επειδή γενικότερα η βία έχει αυξηθεί πάρα πολύ και είναι κάτι που πλέον ακούγεται, διακρίνουμε μία μικρότερη ανοχή στον κόσμο σε τέτοια γεγονότα και βλέπουμε να προσπαθεί να κάνει κάτι γι’ αυτό. Συνεχίζουμε κάποιοι να είμαστε φοβισμένοι, πολλές φορές υπάρχει ο προβληματισμός της επώνυμης καταγγελίας που σταματάει κάποιον να κάνει μία ενέργεια και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η 1109 δίνει τη δυνατότητα της ανωνυμίας γιατί σημασία έχει η πληροφορία και όχι αυτός που τη δίνει. Η πληροφορία είναι που μπορεί να σώσει έναν άνθρωπο. Ακόμα και για την επαιτεία, βλέπουμε μία μεγαλύτερη κινητοποίηση των πολιτών κι αυτό είναι ελπιδοφόρο, άλλωστε κάπως έτσι, από κλήσεις που έκαναν πολίτες, διασώθηκε και το κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι μία συνηθισμένη εικόνα οι άνθρωποι που ζητιανεύουν, όπως και τα παιδιά. Το να αρχίσουμε να κινητοποιούμαστε γι’ αυτά είναι σπουδαίο. Η θέση ενός παιδιού, δεν είναι στον δρόμο αλλά στο σχολείο, με φίλους, με παιχνίδια μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο που του δίνει ο, τι χρειάζεται.»

athens1.jpg

Η Α21 είναι μια Διεθνής Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που μάχεται για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking) και για την προάσπιση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για μια οργάνωση με μακρόχρονη πορεία που προσπαθεί συνεχώς να εξαλείψει τη δουλεία και δραστηριοποιείται σε 18 σημεία σε 12 χώρες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα με δυναμική παρουσία απο το 2008, η Α21 έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και με τη επιμονή και τη θέλησή της λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των ανθρώπων που είναι θύματα της εγκληματικής αυτής βιομηχανίας. Μπροστά σε έναν δύσκολο οικονομικά χειμώνα που έρχεται, λόγω ενέργειας, το ενδεχόμενο έξαρσης του φαινομένου της εκμετάλλευσης ανθρώπων και της εμπορίας τους, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλη την Ευρώπη. Η οικονομική δυσχέρεια των ανθρώπων, τους καθιστά πάντα πιο ευάλωτους και σε αυτό συμφωνεί και η κ. Ζαφειρίου, λέγοντας πως «Η ανέχεια ή πολλές φορές και ο φόβος για το αβέβαιο που έρχεται είναι ξεκάθαρα παράγοντες ευαλωτότητας. Μπορεί οι άνθρωποι να ζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό, μπορεί να ζητούν απεγνωσμένα εργασία εδώ και να εξαπατηθούν, το διαδίκτυο από μόνο του είναι ένας τεράστιος χώρος που τα κυκλώματα έχουν βρει εύκολους τρόπους και κρύβονται πολύ καλά και μπορούν να εκμεταλλευτούν άλλους ανθρώπους ακόμα και σεξουαλικά. Με βάση όλα αυτά, αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται θα πρέπει να είμαστε σε μεγαλύτερη επιφυλακή και σε επίπεδο ενημέρωσης και σε επίπεδο πρόληψης για να προλάβουμε καταστάσεις καθώς οι οικονομικές δυσκολίες και κρίσεις αυξάνουν την ευαλωτότητα, όχι μόνο σε ανθρώπους που περνάνε δύσκολα αλλά και στον οποιοδήποτε, και σε εμάς, αφού ούτε εμείς ξέρουμε πώς θα πάει ο χειμώνας. Δεν εξασφαλίζεται η ζωή κανενός, επομένως ισχύει για όλους αυτό…»

Η Α21 έχει ως αποστολή τη φροντίδα των θυμάτων, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενημέρωση για τέτοιες εγκληματικές ενέργειες με σκοπό να ενεργοποιηθεί ο άξονας της δράσης, αλλά και της πρόληψης. Η Α21 αγωνίζεται για την ταυτοποίηση και την αποκατάσταση των διασωθέντων θυμάτων και την δίωξη των διακινητών. Σκοπός της είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκστρατειών, καμπανιών και workshops. Ονειρεύεται έναν κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση, την εξαθλίωση και γεμάτο με αγάπη, δικαιοσύνη, ελευθερία· τα σημαντικότερα αγαθά για ένα καλύτερο μέλλον.

Μέσω της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής 1109, μπορεί να κάνει κάποιος ανώνυμη καταγγελία αν γνωρίζει κάποιο περιστατικό trafficking. Επίσης, μπορεί να ζητήσει βοήθεια σε 200 γλώσσες αν βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Γραμμή 1109 προσφέρει, επίσης, υποστήριξη στις αρχές, συλλέγοντας πληροφορίες για περιστατικά εμπορίας και φυσικά παρέχει ενημέρωση για τη φύση και τις προεκτάσεις του φαινομένου σε οποιονδήποτε θέλει να μάθει περισσότερα.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το Περπάτημα για την Ελευθερία θα γίνει την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, και στο πλαίσιο του Δρόμου Ενός Μιλίου που διοργανώνει ο 10ος Επετειακός Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στις 10:45 π.μ. στην αφετηρία του Δρόμου που βρίσκεται επί της οδού Ναυάρχου Κουντουριώτου (ΟΛΘ – Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης). Η διαδρομή των συμμετεχόντων ακολουθεί τις οδούς Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφόρου Νίκης και 30ης Οκτωβρίου, όπου οι συμμετέχοντες τερματίζουν στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για να λάβει κάποιος μέρος στο Περπάτημα για την Ελευθερία στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να κάνει εύκολα και δωρεάν την εγγραφή του εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα