Tι συμβαίνει την τελευταία εβδομάδα με τα κηπευτικά φυτά στη Θεσσαλονίκη

Την τελευταία εβδομάδα τα φυτώρια δέχονται πλήθος παραγγελιών.

Parallaxi
tι-συμβαίνει-την-τελευταία-εβδομάδα-με-592839
Parallaxi

Τα φυτώρια δέχονται πλήθος παραγγελιών — Τι σημειώνουν για αυτό που παρατηρείται οι επαγγελματίες

Διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι η ζήτηση για κηπευτικά φυτά και λαχανικά, καθώς την τελευταία εβδομάδα τα φυτώρια δέχονται πλήθος παραγγελιών προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσους κατοικούν στις περιοχές γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης διαθέτουν κήπο τον οποίο καλλιεργούν.

«Το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο για κηπευτικά, όπως ντομάτες, πιπεριές, αγγουράκια, κολοκυθάκια και μελιτζάνες. Φαίνεται ότι όσοι έχουν αυλή, θέλουν να βάλουν τα δικά τους φυτά ώστε να έχουν τρόφιμα το επόμενο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που τύχει πάλι κάτι, λόγω κορονοϊού, και δεν μπορούν να μετακινηθούν. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η καλλιέργεια αυτή, όπως γενικότερα η ενασχόληση με την κηπουρική, αποτελεί ιδιαίτερα ευεργετική διέξοδο για πολλούς που έμειναν στο σπίτι», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Καίτη Ντόγκουση, η οποία βοηθάει τον γιο της στο φυτώριο που διατηρεί στα Βασιλικά.

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης φυτωρίου Αναστάσιος Βαλαβάνης διευκρινίζει ότι όσοι ασχολούνται ούτως ή άλλως με τον κήπο τους δεν εγκαταλείπουν ποτέ αυτή την ενασχόληση. «Αυτοί αγοράζουν φυτά, όπως κάνουν, άλλωστε, κάθε χρόνο», υπογραμμίζει. Φέτος, πάντως, σύμφωνα με την κ. Ντόγκουση, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο από περιοχές, όπως το Πλαγιάρι, ο Τρίλοφος, η Καλλικράτεια, η Νέα Ηράκλεια αλλά και τα Ριζά, το Καλαμωτό και η Παλαιοχώρα.

Μεγάλη ζήτηση εκδηλώθηκε, ιδιαίτερα, αυτή την εβδομάδα κυρίως από καταστήματα που θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα και προσπαθούν να βρουν φυτά και να κάνουν τις απαραίτητες παραγγελίες για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. «Μας καλούν διάφοροι επειδή θα ανοίξουν τη Δευτέρα και δεν βρίσκουν φυτά. Δεν υπάρχει ντομάτα πουθενά. Η έλλειψη είναι πολύ μεγάλη καθώς και οι παραγωγοί φυτών και οι γεωπόνοι φοβήθηκαν στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού, ότι θα τους μείνουν τα φυτά. Έτσι πολλοί δεν φύτεψαν μεγάλες ποσότητες λόγω και τους κόστους παραγωγής», σχολιάζει ο Τάσος Λιθαρής, από φυτώριο στα Βασιλικά.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι οι παραγωγοί δεν έκλεισαν κατά τη διάρκεια του lockdown, ωστόσο οι επιφυλάξεις τους για την επόμενη μέρα περιόρισαν την παραγωγή των φυτών. «Στην αρχή φοβήθηκα ότι θα μου μείνουν όλα. Ο κόσμος δεν έβγαινε έξω. Με τα φυτά που είχα φυτέψει πριν από τον κορονοϊό, μπορώ να καλύψω μέρος της ζήτησης. Τώρα, με τη σταδιακή άρση των μέτρων, φυτεύω όψιμα φυτά τα βράδια, μήπως και προλάβω», τονίζει. Αναφέρει, παράλληλα, ότι, λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε, προτιμάει να κατευθύνει τα φυτά στη λιανική πώληση παρά τη ζήτηση που υπάρχει από την πλευρά της χονδρικής.

Την ίδια ώρα, η κ. Ντόγκουση επισημαίνει ότι το φυτώριο του γιου της δέχεται διαρκώς τηλεφωνήματα και από τη Χαλκιδική, ενόψει και της άρσης του περιορισμού των μετακινήσεων από νομό σε νομό. «Δεν προλαβαίνουμε», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για χιλιάδες φυτά. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της καλύτερης εξυπηρέτησης του κοινού, οι ιδιοκτήτες φυτωρίων έχουν ενεργοποιήσει και υπηρεσίες παράδοσης στο σπίτι για τους ανθρώπους που καλλιεργούν φυτά στην αυλή τους. Η εν λόγω υπηρεσία, που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, λόγω της ανάγκης για τη λήψη μέτρων αποφυγής της μετάδοσης του κορονοϊού, καλύπτει πλέον και τον συγκεκριμένο κλάδο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα