Ελλάδα

Τι συζητήθηκε στο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ

Η κοινή δήλωση Δένδια – Μπλίνκεν για τους τομείς συνεργασίας  

Parallaxi
τι-συζητήθηκε-στο-στρατηγικό-διάλογο-976406
Parallaxi

 Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας πραγματοποίησαν τον τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας στην Αθήνα, στις 21 Φεβρουαρίου 2023. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Διάλογο, στον οποίο συμμετείχε υψηλόβαθμη διυπηρεσιακή εκπροσώπηση και από τις δύο χώρες.

Ο Στρατηγικός Διάλογος υπογραμμίζει την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα χρησιμοποίησαν αυτή την ευκαιρία για να τονίσουν μια ολοένα και ισχυρότερη διμερή και διατλαντική σχέση που βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς που περιγράφονται παρακάτω.

Περιφερειακά θέματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη, ιδίως μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Και οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν την αδιάλλακτη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και την υπεράσπιση των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικρότησαν την ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της Ελλάδας να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για την ΕΕ, τη βοήθεια της Ελλάδας στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας και τη φιλοξενία εκτοπισμένων ατόμων από την Ουκρανία που χρειάζονται προστασία.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την αγωνία τους για τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν τον πληγέντα πληθυσμό.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και της ειρηνικής επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών και άλλων διαφωνιών μέσω της διπλωματικής οδού. Επανέλαβαν επίσης την προσήλωσή τους να ενισχύσουν τη στενή συνεργασία τους, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτουν για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Τα δύο μέρη αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα εξήραν τη συνεχιζόμενη συνεργασία και τις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες) και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την περαιτέρω δέσμευση μέσω κοινοβουλευτικών ανταλλαγών.

Και οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν την ανάγκη προστασίας των συνόρων τους και τήρησης του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών και των προσφύγων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την Ελλάδα που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων Αφγανών και Ουκρανών που λαμβάνουν προσωρινή προστασία, και τόνισαν τη σημασία της διευκόλυνσης της ένταξης και της ικανοποίησης των βασικών αναγκών.

Άμυνα και ασφάλεια

Και οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επικύρωση το 2022 και τη θέση σε ισχύ της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία ενίσχυσε την ασφάλεια των δύο εθνών και αντικατοπτρίζει μια μακροπρόθεσμη, εμβάθυνση και επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε μια κρίσιμη στιγμή στην Ευρώπη.

Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν αμοιβαία την περιφερειακή ασφάλεια με τη διαφύλαξη των αρχών της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα και θα παρέχει κρίσιμη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στην Ελλάδα, ασκούνται σε αυτήν ή διέρχονται από αυτήν, εργαζόμενες σε αλληλεγγύη με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Και τα δύο μέρη τόνισαν τη σημασία της συνέχισης των κοινών ασκήσεων και της εμβάθυνσης της διαλειτουργικότητας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τη δέσμευση της Ελλάδας να υπερβεί την υπόσχεση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014. Και τα δύο μέρη υπογράμμισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικών ειδών, όπως τα F-35, που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την αρχική έγκριση ορισμένων έργων βελτίωσης των υποδομών που συζητήθηκαν κατά την 108η συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής.

Ανθρωπιστικές προκλήσεις και ετοιμότητα για καταστροφές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και την προετοιμασία του για την αντιμετώπιση δυνητικά επικίνδυνων πυρκαγιών.

Η Ελλάδα σημείωσε την ενεργό συμμετοχή της στον πρόσφατα αναβαθμισμένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ και στο ευρωπαϊκό απόθεμα πόρων, γνωστό ως «rescEU», συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αποθήκευση προμηθειών έκτακτης ανάγκης και τη συμβολή σε μια εφεδρική δύναμη πυρόσβεσης της ΕΕ.

Η Ελλάδα εξέφρασε τον στόχο της να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο σε τομείς όπως η κοινή εκπαίδευση, η προμήθεια εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης και ο εκσυγχρονισμός των πρωτοκόλλων πολιτικής προστασίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσθετη τεχνική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν μέλη του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος για να συμμετάσχουν σε αμερικανική εκπαιδευτική περιοδεία που διοργανώθηκε από τη Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ και την USAID.

Και τα δύο μέρη εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για την επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου Πρόθεσης Συνεργασίας για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και αμερικανικών φορέων, όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και ιδιωτικές εταιρείες με εμπειρογνωμοσύνη στην ετοιμότητα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ενέργεια και περιβάλλον

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση, η οποία μεγεθύνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο της Ελλάδας σε έργα που θα ενισχύσουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, όπως η θέση σε λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο συνεχιζόμενος σχεδιασμός για τον διασυνδετήριο αγωγό Βόρειας Μακεδονίας-Ελλάδας και οι προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει ότι η Μονάδα Επαναεριοποίησης Πλωτής Αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη θα είναι λειτουργική μέχρι το τέλος του έτους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας να διερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας με την USAID για την περαιτέρω ολοκλήρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και των γειτόνων της.

Η Ελλάδα επεσήμανε τη σημασία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο ως δυνητικά πολύτιμες πηγές για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της περιοχής και τόνισε τα δικά της έργα εξερεύνησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης ως σημαντικά για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπογράμμισαν επίσης ότι η προώθηση έργων που θα μπορούσαν να γεφυρώσουν την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία, όπως διάφορες προτεινόμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, θα παράσχουν περαιτέρω στην Ευρώπη την επιθυμητή καθαρότερη ενέργεια, υποστηρίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Η Ελλάδα επανέλαβε επίσης την υποστήριξή της σε πιο παραδοσιακά έργα ενεργειακών υποδομών στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τα δύο μέρη σημείωσαν την ανάγκη να συνεχιστεί η ανάπτυξη υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η Ελλάδα τόνισε τα εγκαίνια του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου της χώρας στην Κοζάνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθάρρυναν την Ελλάδα να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο όσον αφορά τον φιλόδοξο στόχο της για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το τέλος του 2028.

Η Ελλάδα περιέγραψε τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες προτεραιότητας που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της COP 26, όπως η στρατηγική GR-eco που έχει σχεδιαστεί για τη μετατροπή βασικών νησιών σε βιώσιμους πράσινους προορισμούς και ο στόχος της να χαρακτηρίσει το δέκα τοις εκατό των θαλασσών της ως μη αλιευτικές ζώνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την ηγετική θέση της Ελλάδας στον τομέα του περιβάλλοντος και τη συνεχάρησαν για την επιλογή της να φιλοξενήσει την 9η Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας το 2024, η οποία θα καθοδηγήσει τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υγείας και της ασφάλειας των ωκεανών, των κλιματικών στόχων και της γαλάζιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την κλιμάκωση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη δημιουργία ενός ναυτιλιακού τομέα που θα ευθυγραμμίζεται με τον στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό C.

Και τα δύο μέρη υπογράμμισαν τη σημασία της προώθησης της απαλλαγής του ναυτιλιακού τομέα από τον άνθρακα το αργότερο έως το 2050.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Green Shipping Challenge στη COP 27. Και οι δύο χώρες προσβλέπουν στη συνέχιση της υποστήριξης της Πράσινης Ναυτιλιακής Πρόκλησης στη COP 28.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστησαν την Ελλάδα για το γεγονός ότι αποτελεί ισχυρό και αξιόπιστο εταίρο στη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων. Και τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα αιτήματα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και τις εκδόσεις.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν επίσης τη συνεχιζόμενη σημασία της κοινής εκπαίδευσης των αρχών επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση των όλο και πιο σύνθετων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, των σύνθετων οικονομικών εγκλημάτων, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν την πρόσφατη απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει νέες βιομετρικές ταυτότητες, προϋπόθεση για τη συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα.

Και τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν επίσης να υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη εφαρμογή του κοινού προγράμματος ασφαλείας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την ενίσχυση της αμοιβαίας ασφάλειας των αερομεταφορών και των στόχων καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η Ελλάδα μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη νομοθεσία που ψηφίστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και την αποτροπή της πρόωρης απελευθέρωσης καταδικασθέντων τρομοκρατών.

Και τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά σε διμερή και πολυμερή φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων μέσω του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Καταπολέμηση του ISIS.

Εμπόριο και επενδύσεις

Και τα δύο μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για ένα ακόμη ισχυρό έτος εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών και υπογράμμισαν τη σημασία του απολογισμού της προόδου που έχει επιτευχθεί από το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ.

Επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης του εμπορίου και της ασφάλειας των αλυσίδων εφοδιασμού, η Ελλάδα ανακοίνωσε την υποστήριξή της στην Κοινή Δήλωση για τη συνεργασία στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Και οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να συγκαλέσουν μια εναρκτήρια συνάντηση της Συμφωνίας Επιστήμης και Τεχνολογίας ΗΠΑ – Ελλάδας. Η Ελλάδα υπογράμμισε τη σημασία της διμερούς συνεργασίας για τα συστήματα υγειονομικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου για την είσοδο ελληνικών γεωργικών προϊόντων διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν την πρόοδο που επιτεύχθηκε μετά την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία συνέβαλε στην τοποθέτηση της Ελλάδας ως τεχνολογικού κόμβου και διευκόλυνε την αύξηση των αμερικανικών και διεθνών επενδύσεων στους τομείς της τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το Μνημόνιο Κατανόησης του 2022 μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τον τουρισμό και δεσμεύτηκαν εκ νέου για την προώθηση του τουρισμού, των επενδυτικών ευκαιριών, της τουριστικής εκπαίδευσης και των ανταλλαγών πληροφοριών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Ελλάδα για την έγκαιρη ολοκλήρωση των πληρωμών των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την επιτυχή έξοδο από το πλαίσιο ενισχυμένης οικονομικής εποπτείας της ΕΕ, εξελίξεις που καταδεικνύουν την αξιοπιστία της Ελλάδας ως χώρα προορισμού για ξένες επενδύσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα σημείωσαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ελλάδας για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Τα δύο μέρη σκοπεύουν να συνεχίσουν τον συντονισμό σε βασικά έργα υποδομής που είναι επιλέξιμα για επενδύσεις των ΗΠΑ και χρηματοδοτική στήριξη του DFC λόγω του ρόλου τους στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, όπως η αναζωογόνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Και τα δύο μέρη αναγνώρισαν τη σημασία της προώθησης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας των γυναικών και της άρσης των συστημικών εμποδίων στην οικονομική συμμετοχή των γυναικών. Η Ελλάδα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στη διεθνή πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του Ransomware.

Δεσμοί μεταξύ ανθρώπων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναβεβαίωσαν τους ακλόνητους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των λαών των δύο χωρών, οι οποίοι βασίζονται στον κοινό σεβασμό και στον σεβασμό αρχών μας για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, στη δέσμευση για καινοτομία και στην εκτίμηση της εκπαίδευσης και του πολιτισμού ως κινητήριων δυνάμεων της οικονομικής ανάπτυξης, της ισότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν την Ελλάδα για τη φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής του Φάρου το 2022, η οποία έφερε μια ιστορική αντιπροσωπεία 30 εκπροσώπων πανεπιστημίων των ΗΠΑ στην Ελλάδα για να διερευνήσουν την εκπαιδευτική συνεργασία με τους Έλληνες ομολόγους τους.  Και οι δύο χώρες χαιρέτισαν τις νέες ευκαιρίες για τη διευκόλυνση των ανταλλαγών, σημειώνοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ελλάδας να διεθνοποιήσει τα πανεπιστήμιά της και να αυξήσει τις ευκαιρίες για κινητικότητα των φοιτητών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον εταίρο της επιλογής της Ελλάδας στην εκπαιδευτική συνεργασία.

Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την προώθηση της ποικιλομορφίας, της ισότητας, της ενσωμάτωσης και της προσβασιμότητας στην εκπαιδευτική και πολιτιστική συνεργασία. Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ επαίνεσαν την Ελλάδα για την αύξηση της ετήσιας συνεισφοράς της στο Fulbright και δεσμεύτηκαν για ανάλογη αύξηση της συνεισφοράς των ΗΠΑ, η οποία θα αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών που επωφελούνται από τα προγράμματα ανταλλαγής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε ανταλλαγές όπως το πρόγραμμα TechGirls, το οποίο προωθεί την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών μέσω της εκπαίδευσης STEM, και το πρόγραμμα BridgeUSA, το οποίο μετρά σήμερα πάνω από 300 επισκέπτες ανταλλαγής από την Ελλάδα σε τομείς STEM στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας για τα πολιτιστικά αγαθά και υπέγραψαν δέσμευση για συνεργασία σε θέματα ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη της λεηλασίας και του λαθρεμπορίου

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα