Tik Tok: Τι οδήγησε στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου;

Στις αρχές του Αυγούστου, o Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ

Parallaxi
tik-tok-τι-οδήγησε-στην-παραίτηση-του-διευθύ-622083
Parallaxi

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Kevin Mayer, παραιτήθηκε από τη θέση του στην εταιρία πριν από την επικεμενη απαγόρευση με απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η κινεζική εταιρεία κατηγορήθηκε προσφάτως από την κυβέρνηση Τραμπ, ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο Mayer προσχώρησε στο TikTok τον Ιούνιο αφού άφησε το ρόλο του ως επικεφαλής υπηρεσιών streaming της Disney. Η TikTok έλαβε διορία 90 ημέρες για να πουληθεί σε μια αμερικανική εταιρεία ώστε να μην αντιμετωπίσει απαγόρευση στις ΗΠΑ.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το πολιτικό περιβάλλον έχει αλλάξει απότομα, έχω προβληματιστεί σοβαρά σχετικά με το τι θα απαιτήσουν οι εταιρικές διαρθρωτικές αλλαγές και τι σημαίνει αυτό για τον παγκόσμιο ρόλο για τον οποίο έχω δεσμευθεί», δήλωσε ο Mayer σε επιστολή προς τους υπαλλήλους.

«Σε αυτό το πλαίσιο, και καθώς περιμένουμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση πολύ σύντομα, θέλω να σας ενημερώσω ότι αποφάσισα να αποχωρήσω από την εταιρεία», πρόσθεσε ο Mayer.

Τόσο το TikTok, όσο και η κινεζική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, αντιμετωπίζουν απαγορεύσεις στις ΗΠΑ καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών εθνικής ασφάλειας για τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας. Η εταιρεία έχει προσφύγει στο δικαστήριο για να αμφισβητήσει την απαγόρευση του Τραμπ.

Αλλά πώς έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο;        

Στις αρχές του Αυγούστου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ξαφνική απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον έχει υποψίες ότι αυτό χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Σε ό,τι αφορά το TikTok, το απαγορεύουμε στις ΗΠΑ», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους από το προεδρικό αεροσκάφος.

Αλλά και ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να αποκλείσει ορισμένες κινεζικές εφαρμογές, τις οποίες χαρακτήρισε απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Το TikTok ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance και έχει σχεδόν 1 δισ. χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, το TikTok απαγορεύτηκε στην Ινδία μεταξύ δεκάδων κινεζικών εφαρμογών, απόφαση που ο Πομπέο χαιρέτισε.

Απαγορεύτηκε στους δημοσίους υπαλλήλους της Αμερικής η χρήση της εφαρμογής Tik Tok

Λίγες ημέρες αργότερα, η Γερουσία των ΗΠΑ υιοθέτησε ομόφωνα ένα νομοσχέδιο με το οποίο απαγορεύεται το κατέβασμα και η χρήση του TikTok, της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης της κινεζικής εταιρείας ByteDance, σε όλες τις συσκευές που χορηγεί η αμερικανική κυβέρνηση στους υπαλλήλους της ή στα μέλη του Κογκρέσου.

«Το Tik Tok συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια και δεν έχει θέση στις συσκευές της κυβέρνησης», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζος Χόουλι, που ήταν εκ των συντακτών του νομοσχεδίου.

Τον περασμένο μήνα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε να απαγορευτεί στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να κατεβάζουν την εφαρμογή στις συσκευές που τους παρέχει η κυβέρνηση. Μετά την έγκριση και από τη Γερουσία, η απαγόρευση αναμένεται ότι θα γίνει σύντομα νόμος στις ΗΠΑ.

Η Microsoft επιδιώκει την εξαγορά της κινεζικής εταιρείας

Στις 3 Αυγούστου έγινε γνωστό πως η αμερικάνικη εταιρεία Microsoft ενδιαφέρεται να αγοράσει την δημοφιλή εφαρμογή στις ΗΠΑ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Microsoft θα παρουσιάσει ένα σχέδιο εξαγοράς ως τις 15 Σεπτεμβρίου για τις επιχειρήσεις της TikTok στις ΗΠΑ αλλά και στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά.

Ένας αξιωματούχος της Microsoft δήλωσε ότι ο σκοπός της εταιρείας είναι να καθησυχάσει τον Λευκό Οίκο και να εξασφαλίσει ότι τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών θα είναι στο εξής απολύτως προστατευμένα. Σε απάντησή της η TikTok τόνισε ότι τα δεδομένα χρηστών της στις ΗΠΑ είναι ήδη αποθηκευμένα σε διακομιστές με έδρα τις ΗΠΑ και δημιουργούνται μόνο αντίγραφα ασφαλείας στη Σιγκαπούρη, και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται στην κινεζική νομοθεσία, όπως φοβούνται ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η συζήτηση γύρω από την TikTok γενικότερα από τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης έχει πάρει τεράστια έκταση διότι αυτές οι εφαρμογές πλέον αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων και όχι μόνο της γενιάς Ζ.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ψυχολογίας του Brigham Young University, Julianne Holt-Lunstad, οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και μέσα στην διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας χρειάστηκαν αυτή την κοινωνικότητά τους για να επιβιώσουν. «Επομένως, αυτή η ανάγκη μας για συναισθηματική σύνδεση και αίσθηση του ανήκειν είναι δύο από τους βασικούς λόγους πάνω στους οποίους βασίζουν την επιτυχία τους τα social media, μεταξύ των οποίων και το TikTok».

O Τραμπ ανάγκασε την κινεζική ByteDance να πουλήσει το TikTok σε Αμερικανούς

Στις 14 Αυγούστου, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που αναγκάζει τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πουλήσει τις δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες του TikTok, του διεθνούς μέσου του κοινωνικής δικτύωσης, μέσα σε 90 ημέρες, επισημοποιώντας τις απειλές που έχει πολλάκις εξακοντίσει.

«Υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι η ByteDance (…) μπορεί να λάβει μέτρα που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», εξηγεί στο διάταγμά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Όπως έχουμε ήδη πει, το TikTok λατρεύεται από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς επειδή είναι ένας τόπος ψυχαγωγίας, προσωπικής έκφρασης και κοινωνικής σύνδεσης», αντέδρασε εκπρόσωπος της ByteDance.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε χαρά στις οικογένειες και σταδιοδρομίες γεμάτες νόημα σε όσους δημιουργούν στην πλατφόρμα μας επί πολλά χρόνια».

Ο κολοσσός της πληροφορικής Microsoft βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ByteDance για την εξαγορά του TikTok, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν όχι και ευρύτερα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο, η συναλλαγή αυτή εκτιμάται από 10 δισ. έως 30 δισ. δολάρια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πολλές φορές πως αν γίνει η εξαγορά, «ένα πολύ μεγάλο μέρος του τιμήματος πρέπει να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών», επειδή, όπως είπε, μια τέτοια επιχείρηση δεν είναι δυνατή χωρίς τις αμερικανικές αρχές.

Αυτή η απαίτηση προκάλεσε έντονες επικρίσεις και μια κάποια αμηχανία, πόσο μάλλον που οι απειλές και τα διατάγματά του έχουν στην πραγματικότητα καταστήσει υποχρεωτική μια συναλλαγή. Παρατηρητές κατήγγειλαν “μαφιόζικες” μεθόδους. Άλλοι ειδικοί για τη διαδικτυακή ασφάλεια εκτίμησαν πως το TikTok δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τη χώρα, πόσο μάλλον που τα δεδομένα του δικτύου αποθηκεύονται σε σέρβερ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Σιγκαπούρη.

Το Tik Tok απαντά στον Τραμπ, ανακοινώνοντας πως θα προσβάλει την εκτελεστική διαταγή του προέδρου εναντίον της εφαρμογής, στα δικαστήρια.

«Παρότι διαφωνούμε έντονα με τις ανησυχίες της διοίκησης (Τραμπ), για περισσότερο από έναν χρόνο επιλέξαμε να συμμετέχουμε καλή τη πίστη, ώστε να παρέχουμε μια εποικοδομητική λύση. Συναντήσαμε ωστόσο έλλειψη διαδικασιών, καθώς η διοίκηση δεν ενδιαφερόταν για τα γεγονότα και προσπαθούσε να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων» αναφέρει η ανακοίνωση των υπευθύνων του Tik Tok.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή» διαμηνύουν από το Tik Tok. Προκειμένου να διασφαλίσουμε πως ο νόμος θα επικρατήσει και πως η εταιρεία μας και οι χρήστες θα τύχουν δίκαιη μεταχείρισης, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αμφισβητήσουμε την Εκτελεστική Διαταγή μέσω της δικαιοσύνης» αναφέρουν.

Η Εκτελεστική διαταγή Τραμπ απαγορεύει οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή με το Tik Tok από οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο που υπόκειται στην αμερικανική δικαιοδοσία από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Στις αρχές Αυγούστου η Microsoft επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε συζητήσεις για πιθανή εξαγορά του Tik Tok. Άλλοι πιθανοί αγοραστές της εφαρμογής είναι σύμφωνα με πληροφορίες το Twitter, αλλά και η εταιρεία Oracle, της οποίας ο πρόεδρος, ονόματι Λάρι Έλισον, έχει δηλώσει στο παρελθόν την υποστήριξή του στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα