Διεθνή

Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν – Μέρκελ: Παράπονα Τούρκου προέδρου για Ελλάδα και Κύπρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως η Aνατολική Μεσόγειος, το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Parallaxi
τηλεδιάσκεψη-ερντογάν-μέρκελ-παράπ-651327
Parallaxi
Εικόνα Αρχείου

Τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι, 6 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και –σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως η Aνατολική Μεσόγειος, το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές του δεν επιτρέπουν την υπερκέραση των προβλημάτων μεταξύ Άγκυρας-Βρυξελλών, ούτε θέτουν τα θεμέλια για διάλογο και συνεργασία.

«Παρά την καλοπροαίρετη στάση της Τουρκίας, η ΕΕ υποκύπτει στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, θυσιάζοντας τα τεράστια συμφέροντα της Ευρώπης στο βωμό των μικρό-συμφερόντων κάποιων μελών της Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος επίσης στο πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, υποστήριξε ότι για να επιλυθεί μόνιμα το πρόβλημα σχετικά με τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία, απαιτείται η εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ όσον αφορά τη Λιβύη συνέστησε στη Γερμανίδα καγκελάριο να μην αφήσει να χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται με την ηρεμία που επικρατεί αυτή την περίοδο στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Στην τηλεδιάσκεψη παρόντες ήταν ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα