TIME: Δεν είναι η Ουκρανία ο τελικός στόχος του Πούτιν

Την ίδια ώρα, η Ρωσία περιορίζει την πρόσβαση στο Facebook και η EBU ανακοινώνει πως δεν την δέχεται στην Eurovision

Parallaxi
time-δεν-είναι-η-ουκρανία-ο-τελικός-στόχος-888227
Parallaxi

O αρθρογράφος του περιοδικού TIME, Simon Shuster, αναφέρει πως «όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο νωρίς το πρωί της Πέμπτης, δεν έθεσε την Ουκρανία ως τον τελικό του στόχο. Αντιθέτως, ο Ρώσος ηγέτης εστίασε στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, τοποθετώντας τους στο επίκεντρο μιας ομιλίας που έδωσε το ‘πράσινο φως’ για τη νυχτερινή εισβολή».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «Ήταν η Δύση, είπε (ο Πούτιν), που δημιούργησε τις «θεμελιώδεις απειλές» για τη Ρωσία που τον ώθησαν να επιτεθεί στην Ουκρανία, και είναι η Δύση, είπε (ο Πούτιν), που η Ρωσία θα επιδιώξει να ταπεινώσει στον πόλεμο που ακολούθησε».

Όλο το λεγόμενο δυτικό μπλοκ, το οποίο οι ΗΠΑ σχημάτισαν κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους, όλο στο σύνολό του, είναι αυτό που είναι γνωστό ως η αυτοκρατορία του ψεύδους», είπε ο Πούτιν. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «προσπάθησαν να μας συντρίψουν, να μας χτυπήσουν και να μας τελειώσουν. Το θυμόμαστε και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ».

Μόλις μια μέρα νωρίτερα, υπήρχε ακόμη περιθώριο να ελπίζουμε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μέρος μιας τοπικής σύγκρουσης, επικεντρωμένης σε παραμεθόριες περιοχές που ο Πούτιν από καιρό περιέγραφε ως ιστορικές κτήσεις της Μόσχας που είχαν άδικα αφαιρεθεί.

Η ωριαία ομιλία του στο έθνος τη Δευτέρα – η οποία ήταν, μέχρι εκείνο το σημείο, η πιο επιθετική στα 21 χρόνια εξουσίας του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος- έληξε με μια υπόσχεση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία αυτών των αυτονομιστικών περιοχών.

Η κίνηση ήταν παράνομη, μια κατάφωρη παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας.

Πράγματι, όταν η Δύση απάντησε την Τρίτη, με κυρώσεις σε λίγες ρωσικές τράπεζες και σταματώντας την έγκριση ενός ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, θέλησε να αφήσει χώρο για διπλωματία, για κάποια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα αποθάρρυνε τον Πούτιν από περαιτέρω κλιμάκωση.

«Εάν αλλάξει η προσέγγιση της Μόσχας, παραμένουμε πολύ προετοιμασμένοι να εμπλακούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Όμως καθώς οι πύραυλοι άρχισαν την Πέμπτη να πέφτουν, χτυπώντας τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία, ήταν ξεκάθαρο ότι η προσέγγιση της Μόσχας δεν θα άλλαζε, επισημαίνεται το άρθρο.

Ήταν επίσης ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν με αυτόν τον πόλεμο έχει στόχο να εκδικηθεί τη Δύση και τις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος αναφέρεται και στη δήλωση του Πούτιν για τις «εξωτερικές δυνάμεις» που θα μπορούσαν να υπερασπιστούν την Ουκρανία, μια λεπτή συγκαλυμμένη αναφορά στους συμμάχους του Κιέβου, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Απευθυνόμενος πάλι σε αυτούς προς το τέλος της ομιλίας του, ο Πούτιν είπε: «Όποιος προσπαθεί να μπει εμπόδιο στο δρόμο μας, πόσω μάλλον να προσπαθήσει να απειλήσει εμάς και τον λαό μας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα έχει συνέπειες αυτού του είδους. (Συνέπειες) που δεν έχεις αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία σου».

Η απειλή ήταν σοβαρή εν μέρει λόγω της ασάφειάς της. Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε τι είδους υποστήριξη προς την Ουκρανία θα μπορούσε να θεωρήσει απειλή για τη Ρωσία σε μία περίοδο πολέμου.

Όταν ξεκίνησε η εισβολή, η ουκρανική ηγεσία κάλεσε τη Δύση να προχωρήσει πολύ περισσότερο στην υποστήριξή της. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι της Ουκρανίας, είπε το πρωί της Πέμπτης ότι μίλησε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και αρκετούς από τους κορυφαίους πολιτικούς της Ευρώπης με στόχο να οικοδομηθεί αυτό που αποκάλεσε «συνασπισμό κατά του Πούτιν».

Μεταξύ των στόχων αυτού του συνασπισμού, όπως είπε σε μια δήλωση, θα είναι να παράσχει στην Ουκρανία αμυντική και οικονομική υποστήριξη και, όπως το έθεσε, να «κλείσει τον εναέριο χώρο» πάνω από τη χώρα του για να σταματήσει τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Θα το αντιμετώπιζε, όμως, ο Πούτιν ως πράξη δυτικής επιθετικότητας; διερωτάται ο αρθρογράφος. Ξεκινώντας αυτόν τον πόλεμο, ο Πούτιν έθεσε στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ένα οδυνηρό δίλημμα.

Μπορούν είτε να παραβιάσουν τις υποσχέσεις τους για υποστήριξη προς την Ουκρανία και να εγκαταλείψουν τη χώρα στη Ρωσία, είτε μπορεί να διακινδυνεύσουν να συρθούν σε έναν πόλεμο με μια πυρηνική υπερδύναμη με σκοπό την ταπείνωσή τους.

Για τον Πούτιν, αυτό μπορεί επίσης να είναι μέρος της ουσίας, σχολιάζει μεταξύ άλλων το άρθρο.

https://www.instagram.com/p/CaYX0fGNLTS/

  • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει την πρόσβαση στο Facebook

Αναλυτικότερα, η ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor δήλωσε πριν από λίγο ότι περιορίζει εν μέρει την πρόσβαση στις Meta Platforms (Facebook), επειδή και εκείνοι αντιστοίχως έχουν επιβάλλει περιορισμούς στα ρωσικά μέσα. Κατηγορώντας κατ’ επέκταση το Facebook για «λογοκρισία».

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμα τι ακριβώς περιορισμοί θα είναι.

  • Η Μόσχα αντιμέτωπη με “σημαντικότερη” αντίσταση απ’ όσο ανέμενε, σύμφωνα με το Πεντάγωνο

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει «χάσει λίγο τη δυναμική της» τις τελευταίες 24 ώρες μπροστά σε μια αντίσταση του ουκρανικού στρατού, «σημαντικότερη» απ’ όσο την προέβλεπε η Μόσχα, εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Ρωσία δεν έχει πάρει ακόμη τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Η ουκρανική αεράμυνα λειτουργεί ακόμη, αν και υπέστη ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές» των Ρώσων, διαβεβαίωσε.

«Υπάρχει ακόμη μια αντιπυραυλική άμυνα και (…) έχουν ακόμη αεροσκάφη που απαγορεύουν την πρόσβαση (στον ουκρανικό εναέριο χώρο) σε ρωσικά αεροσκάφη».

Επιπλέον, οι δυνατότητες «διοίκησης και ελέγχου» του ουκρανικού στρατού, που επιτρέπουν τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ανώτατο επίπεδο, «είναι ακέραιες», σημείωσε ο ίδιος.

«Εκτιμάμε πως το τελευταίο 24ωρο (…) ο Ρώσοι έχασαν λίγο τη δυναμική τους» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση απ’ όσο ανέμεναν».

«Δεν προχωρούν τόσο μακριά ούτε γρήγορα όσο, σύμφωνα με εμάς, θα περίμεναν», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ο ρωσικός στρατός δεν ελέγχει ακόμη κανένα ουκρανικό αστικό κέντρο.

«Διαθέταμε πληροφορίες σχετικά με όσα σκέφτονταν ότι θα μπορούσαν να κάνουν», σημείωσε. «Και συνεχίζουμε να έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι αυτό δεν εξελίσσεται όπως το είχαν προβλέψει».

Εντούτοις, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει αναπτύξει στην Ουκρανία παρά το ένα τρίτο των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα της χώρας κι ότι ο στόχος της Μόσχας να καταλάβει το Κίεβο για να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς εκεί δεν έχει αλλάξει.

«Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα», σημείωσε. «Έχουν μεγάλη δύναμη πυρός στη διάθεσή τους».

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου, δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν ακόμη στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, η πόλη Χάρκοβο δεν έχει πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού και σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε αυτήν τη ζώνη, είπε ο αξιωματούχος.

Στον νότο, η επίθεση εναντίον της Χερσώνας συνεχίζεται, όμως έχει επεκταθεί προς τα δυτικά, με μια αποβίβαση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών από την Αζοφική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα, με κατεύθυνση την πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν επίσης να πάρουν τον έλεγχο του σημαντικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Κακχόβκα, βορειοδυτικά της Χερσώνας, όπου εχθροπραξίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

  • Εκκένωση της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο

Αποχωρεί άμεσα από το Κίεβο το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας στην πόλη. Σε λειτουργία τα προξενεία στην Μαριούπολη και την Οδησσό.

«Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη» ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Συνάμα, επισημαίνει ότι η αποχώρηση της πρεσβείας καθώς και των Ελλήνων πολιτών θα γίνει οδικώς.

Μέχρι νεωτέρας, τα γενικά προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργία.

Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

  • Ουκρανία-Ζελένσκι: «Είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε την πατρίδα»

Βίντεο με το οποίο θέλει να διαψεύσει όσους τον κατηγορούν ότι έφυγε από την Ουκρανία δημοσίευσε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος δημοσίευσε το βίντεο από το κέντρο του Κιέβου δείχνοντας πως δεν έφυγε ποτέ και πως ήταν καθ ‘όλη τη διάρκεια σε πλήρη ετοιμότητα μάχης.

«Εδώ είμαστε. Είμαστε στο Κίεβο. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Αυτό είναι το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος ανάρτησε ένα βίντεο από τους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Όπως είχε δηλώσει από την Πέμπτη, παραμένει στην προεδρική κατοικία, παρά το γεγονός πως αποτελεί νούμερο ένα στόχο, όπως και η οικογένειά του.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, το βράδυ της Πέμπτης, σε βιντεοκλήση που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τους προειδοποίησε σε δραματικό τόνο πως «αυτή ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό».

Σε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τα ξημερώματα, ο Ζελένσκι τονίζει ότι η ζωή της οικογένειάς του κινδυνεύει από τις ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά είπε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός χαρακτήρισε εμένα ως Νο.1 στόχο και την οικογένειά μου ως στόχο Νο.2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία, καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους. Έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες σαμποτάζ του εχθρού έχουν εισέλθει στο Κίεβο. Μένω στην κυβερνητική συνοικία μαζί με άλλους».

  • Πολωνία: Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης υποδέχονται χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από την Ουκρανία

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πέρασαν σήμερα στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, την ώρα που οι ρωσικοί πύραυλοι συνεχίζουν να σφυροκοπούν το Κίεβο και η κυβέρνηση καλεί τους άνδρες να παραμείνουν στη χώρα τους και να πολεμήσουν.

Πολλοί πρόσφυγες περίμεναν επί ώρες, μέσα στο κρύο, για να φύγουν από την Ουκρανία. Οι ουρές των αυτοκινήτων στις μεθοριακές διαβάσεις εκτείνονταν σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

Στην Πολωνία, μια χώρα που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές κοινότητες της περιοχής, περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι αρχές ανέφεραν ότι κάποιοι περίμεναν από 6 έως και 12 ώρες για να περάσουν στη χώρα.

Στη Μεντίκα, στη νότια Πολωνία, περίπου 85 χιλιόμετρα από το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα, τροχονόμοι κατευθύνουν την κυκλοφορία και άνθρωποι αγκαλιάζουν τους συγγενείς και φίλους τους που μόλις έφτασαν στην πόλη. Ένας διαδικτυακός χάρτης δείχνει ότι στο ένα τρίτο του δρόμου επικρατεί μποτιλιάρισμα.

«Έρχονται μόνο γυναίκες και παιδιά, γιατί για τους άνδρες απαγορεύεται. Αφήσαμε τους πατεράδες, τους συζύγους μας στο σπίτι και αισθανόμαστε χάλια», είπε η 30χρονη Λουντμίλα. Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για τον σύζυγό της, η γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα.

Η Ουκρανία απαγορεύει στους άνδρες ηλικίας 18-60 ετών να περάσουν τα σύνορα, αφού μπορεί να επιστρατευθούν.

Η Μάρτα Μπούατς, 30 ετών, από το Λβιβ, είπε ότι δεν επιτράπηκε στον σύζυγό της να περάσει μαζί της στη Μεντίκα. «Στο Λβιβ είναι καλά τα πράγματα, όμως σε άλλες πόλεις… καταστροφή. Το Κίεβο βομβαρδίστηκε, μικρότερες πόλεις βομβαρδίστηκαν, ακούγαμε βόμβες παντού. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει επικίνδυνη η κατάσταση (στο Λβιβ) όπως και στις άλλες πόλεις», πρόσθεσε.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να φύγουν στο εξωτερικό και τα 3 εκατομμύρια από αυτούς θα κατευθυνθούν στην Πολωνία. Σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας εξαντλούνται τα καύσιμα, τα ιατρικά εφόδια και τα μετρητά.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ήδη 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την επίθεση της Ρωσίας.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής την Κυριακή. Η Γερμανία έχει ήδη πει ότι οι «27» θα πρέπει να δεχτούν όλους όσοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δεχτούμε χωρίς καθυστέρηση τους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις βόμβες, τις επιθέσεις», είπε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, 29.000 άνθρωποι πέρασαν στην Πολωνία από την Ουκρανία την Πέμπτη και περίπου οι μισοί είπαν ότι φεύγουν λόγω του πολέμου. Στη Ρουμανία έφτασαν χθες περισσότεροι από 10.000 Ουκρανοί και στη Σλοβακία περίπου 3.000. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, συνολικά οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 19.000.

Ο Μίχαλ Μίλνιτσου, ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας Ποντκαρπάσκι, στη νότια Πολωνία, είπε ότι οργανώνονται προσωρινοί καταυλισμοί για όσους φτάνουν στη χώρα. «Οι περισσότεροι συνεχίζουν την πορεία τους προς άλλες περιοχές σε όλη την Πολωνία, αφού φάνε ένα ζεστό γεύμα», είπε στο πρακτορείο PAP.

Στα σύνορα με τη βόρεια Ρουμανία, οι γυναίκες έκλαιγαν ενώ αποχαιρετούσαν τους άνδρες συγγενείς τους και ξεκινούσαν για το Σιγέτου Μαρματιέι, μια απομονωμένη πόλης στις όχθες του ποταμού Τίσα. Μεγάλες ουρές είχαν σχηματιστεί καθώς τα αυτοκίνητα περίμεναν για να επιβιβαστούν στο φεριμπότ για να περάσουν τον Δούναβη και να φτάσουν στην Ισακέα, μια πόλη ανάμεσα στη Μολδαβία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Στη Σλοβακία, οι αρχές καλούσαν τους ανθρώπους να δώσουν αίμα και έστησαν νοσοκομεία με 5.380 κλίνες για τον στρατό ή το ΝΑΤΟ.

Σε όλη την κεντρική Ευρώπη, στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, εθελοντές αναρτούν μηνύματα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν σπίτια και μεταφορικό μέσο για όσους φτάνουν από τα σύνορα. Ακτιβιστές έστησαν καντίνες με φαγητό και αναψυκτικά ενώ κτηνίατροι προσφέρθηκαν να φροντίσουν τα ζώα συντροφιάς των προσφύγων.

Στην Πολωνία και τη Ρουμανία οι αρχές ήραν τους κανόνες καραντίνας για όσους φτάνουν από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, από σήμερα, οι Ουκρανοί μπορούν να εμβολιαστούν για την Covid-19 στην Πολωνία.

Η Ουγγαρία ανέφερε ότι θα ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους πολίτες τρίτων χωρών, όπως του Ιράν ή της Ινδίας, που φεύγουν από την Ουκρανία. Θα τους δεχτεί ακόμη και αν δεν διαθέτουν βίζα και θα τους μεταφέρει στο κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό του Ντέμπρετσεν.

Η Βουλγαρία άρχισε να εκδίδει διαβατήρια για τους πολίτες της που βρίσκονται στο Κίεβο και χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα ενώ έστειλε τέσσερα λεωφορεία για να απομακρύνει όσους το επιθυμούν. Περίπου 250.000 Βούλγαροι ζουν στην Ουκρανία.

  • Εκτός Eurovision η Ρωσία 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Broadcasting (EBU) ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της EBU έλαβε την απόφαση μετά από σύσταση από το διοικητικό όργανο του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, με βάση τους κανόνες της εκδήλωσης και τις αξίες της EBU.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η απόφαση αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι, υπό το φως της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, η συμπερίληψη μιας Ρωσικής συμμετοχής στον φετινό Διαγωνισμό θα έφερνε τον διαγωνισμό σε ανυποληψία.

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προστασία των αξιών ενός πολιτιστικού διαγωνισμού που προωθεί τη διεθνή ανταλλαγή και κατανόηση, φέρνει κοντά το κοινό, γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής και ενώνει την Ευρώπη σε μια σκηνή.»

  • Σουηδία: Η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ συμμετείχε σε διαμαρτυρία έξω από τη ρωσική πρεσβεία στη Στοκχόλμη

Η Σουηδή ακτιβίστρια που μάχεται υπέρ του κλίματος και του περιβάλλοντος Γκρέτα Τούνμπεργκ έγραψε σήμερα σε μήνυμά της στο Twitter ότι λαμβάνει μέρος σε μια διαμαρτυρία έξω από τη ρωσική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η 19χρονη Τούνμπεργκ, η οποία είχε προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης πέρυσι, ανήρτησε σε ένα τουίτ μια φωτογραφία της μαζί με άλλους διαδηλωτές, ενώ κρατά ένα πλακάτ με το σύνθημα «Στο πλευρό της Ουκρανίας», σημειώνοντας πως βρίσκεται «έξω από τη ρωσική πρεσβεία αυτή τη στιγμή».

Η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλ. Βούτσιτς

Η Σερβία δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που εξέτασε τις εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη και καθόρισε την στάση της Σερβίας.

Στο κείμενο που παρουσίασε ο Βούτσιτς δεν καταδικάζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην συγκεκριμένη παράγραφο χρησιμοποιούνται ήπιες εκφράσεις προφανώς για να μην θιγεί η Ρωσία. «Η Δημοκρατία της Σερβίας υποστηρίζει τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητα της Ουκρανίας και θεωρεί πολύ λάθος να διαταράσσεται η εδαφική της ακεραιότητα από τη Ρωσία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Βούτσιτς, αν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ρήμα «καταδικάζω» για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρόεδρος της Σερβίας αρνήθηκε να το πράξει και παρέπεμψε στο περιεχόμενο του κειμένου που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Ένα από τα συμπεράσματα είναι επίσης ότι «η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας και πιστεύει ότι η αλλαγή συνόρων μπορεί να γίνει μόνο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα