Την άνοιξη του 2021 θα ανοίξει ο δρόμος της… μέλισσας στην Ελλάδα

Έχοντας ως αφετηρία τον δήμο Νέας Προποντίδας.

Parallaxi
την-άνοιξη-του-2021-θα-ανοίξει-ο-δρόμος-της-599003
Parallaxi

Στην πρώτη …φιλική προς τη μέλισσα πόλη επί ελληνικού εδάφους εξελίσσεται ο Δήμος Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, καθώς μέσα από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, αλλά και βιωματικές εμπειρίες θα αποκαλύπτει σε ντόπιους και τουρίστες όλων των ηλικιών, τα θαύματα που είναι κρυμμένα στη συμπεριφορά των εντόμων- επικονιαστών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη σημασία τους στην επισιτιστική επάρκεια και διατροφική ασφάλεια στον πλανήτη.

Συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφοράς ορθών πρακτικών του προγράμματος URBACT, ο δήμος Νέας Προποντίδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υλοποιούν μαζί με άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες το έργο «BeePathNet», με επικεφαλής εταίρο την Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, που αποτελεί την πρωτοπόρο στη δημιουργία τουριστικών διαδρομών μελισσοκομικού ενδιαφέροντος.

Οι συμμετέχοντες στο έργο, δημιουργούν σχέδια δράσης που στοχεύουν σε μία βιώσιμη αστική ανάπτυξη και στόχος είναι η δημιουργία δικτύου πόλεων «φιλικών προς τις μέλισσες», στη βάση του κοινά αποδεκτού γεγονότος ότι η μέλισσα αποτελεί οικολογικό δείκτη ενός υγιούς περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του έργου, ο δήμος Νέας Προποντίδας ανέλαβε το εγχείρημα-πρόκληση για την περιοχή «τη διασύνδεση της μελισσοκομίας με τον τουρισμό», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του έργου για τον Δήμο Νέας Προποντίδας, Ελισάβετ Παπουλίδου, υπεύθυνη στη διεύθυνση προγραμματισμού, οργάνωσης και πληροφορικής.

«Για να είναι βιώσιμος ο τουρισμός στην περιοχή μας, η σύνδεσή του με την φύση, την παράδοση, την ιστορία και γαστρονομία, καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Έσπευσε να προσθέσει ότι ελλείψει κατάλληλων υποδομών, η τοπική ομάδα δράσης ανέλαβε ήδη δράση και στο επόμενο εξάμηνο θα βάλει τα θεμέλια για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Από το μηδέν …μελισσοτουρισμός, αστική μελισσοκομία & μελισσοδιαδρομές

«Το σχέδιο δράσης του δήμου Νέας Προποντίδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τέχνη της μελισσοκομίας και τη ζωή της μέλισσας, κινείται σε τρεις τομείς/κατηγορίες δράσεων που «πρέπει να αναπτυχθούν συνδυαστικά και συστηματικά από το μηδέν», επισήμανε η συντονίστρια του έργου. Αυτοί είναι: «μαθαίνω για τις μέλισσες και από τις μέλισσες – δεν τις φοβάμαι»- «αλλάζω/μετατρέπω την πόλη μας σε μια φιλική προς τις μέλισσες πόλη- «χτίζω συνεργασίες και δημιουργώ μελισσοδιαδρομές».

Οι « Μελισσοδιαδρομές » θα κάνουν πρεμιέρα την άνοιξη του 2021, σύμφωνα με την συντονίστρια του έργου, και βάσει του σχεδίου δράσης θα είναι δύο ξεχωριστές τουριστικές διαδρομές που θα έχουν ως κεντρικό θέμα τη μέλισσα, την μελισσοκομία και ιδιαίτερα την αστική μελισσοκομία.

Η μία διαδρομή είναι μια μικρή “εσωτερική” διαδρομή (Μελισσοδιαδρομή 1″) εντός της πόλης των Νέων Μουδανιών και θα έχει ταυτόχρονα εκπαιδευτικό σκοπό και χαρακτήρα. Θα αποτελείται από επισκέψιμα σημεία ενδιαφέροντος, σημεία ενημέρωσης και προβολής που θα τεθούν σε έναν έντυπο χάρτη.

Αυτά τα σημεία ενδιαφέροντος όπως εξήγησε δημιουργούνται στην πόλη για να σηματοδοτήσουν το “BeePath και αφορούν σε: έκθεση με εκθέματα και αντικείμενα σχετικά με τη μελισσοκομία, σημεία πληροφόρησης σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής στη μελισσοκομία, ένα πάρκο αφιερωμένο στη μέλισσα και στα μελισσοκομικά φυτά, φωλιές επικονιαστών, κυψέλες που φιλοξενούνται σε δημόσιους χώρους, πίνακες πληροφοριών (για τη βιοποικιλότητα, τις μέλισσες, τα μελισσοκομικά φυτά), υπαίθριο καθιστικό με συνδυασμένα εξάγωνα, ένα επιδαπέδιο παιχνίδι, ένα παιχνίδι μέσα στην πόλη με τίτλο “αναζητώ τη μέλισσα”, κυψέλες παρατήρησης, έργα τέχνης (τοιχογραφίες, γλυπτά), περίπτερο για πληροφορίες και την προώθηση τοπικών προϊόντων κυψέλης, τοπικά σημεία ανάδειξης της γαστρονομίας της περιοχής με επίκεντρο τα τοπικά προϊόντα κυψέλης, επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες των μελών του “Beepath”.

Η δεύτερη διαδρομή, θα είναι μια “εξωτερική” διαδρομή (“Μελισσοδιαδρομή 2″) που θα περιλαμβάνει σημεία ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες εντός και εκτός των ορίων του δήμου, όπως μεταξύ άλλων, επισκέψιμα μελισσοκομεία μελισσοκόμων που είναι μέλη του BeePath, ένα πάρκο για τη μέλισσα, και συνεταιρισμός «Σίθων», που είναι και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Ακολουθώντας ο επισκέπτης του Δήμου Νέας Προποντίδας τις ” Μελισσοδιαδρομές”, θα έχει τη δυνατότητα, να ανακαλύψει τη ζωή και σημασία των μελισσών για το περιβάλλον, να μάθει για τα προϊόντα και τις ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, να επισκεφθεί ένα μελισσοκομείο και να δει από κοντά την κοινωνία των μελισσών, να μάθει για τα ενδημικά μελισσοκομικά φυτά και τις ιδιότητές τους, να παίξει το παιχνίδι “βρες τη μέλισσα μέσα στην πόλη” και να κερδίσει δώρο- έκπληξη. Επίσης να παίξει παιχνίδια στο πάρκο της μέλισσας, να επισκεφθεί την έκθεση αφιερωμένη στη μέλισσα, να μεταφερθεί στο παρελθόν και να ενημερωθεί για το πώς ασκούνταν παλιά η μελισσοκομία στην περιοχή της Χαλκιδικής παρατηρώντας με ασφάλεια και με τη βοήθεια ειδικού, μια κυψέλη από κοντά.

Επισημαίνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, που είναι σήμερα 20η Μαϊου, γιορτάζεται από την τοπική ομάδας δράσης του έργου με ένα ολιγόλεπτο βίντεο στο διαδίκτυο μιας και οι προγραμματισμένες δράσεις ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού. Βέβαια έγιναν αναπροσαρμογές. Έτσι, μέχρι τέλος Μαίου οι πολίτες της Νέας Προποντίδας έχουν κληθεί να φωτογραφίσουν μέλισσες με λουλούδια και όλες οι φωτογραφίες αφού συγκεντρωθούν θα τυπωθούν προκειμένου να παρουσιαστούν, σε μεταγενέστερο στάδιο,σε μια έκθεση που θα τιμά τον κάθε έναν φωτογράφο ξεχωριστά. Παράλληλα, μέχρι τις 31 Ιουλίου φέτος, «τρέχει» διαγωνισμός για το καλύτερο μπαλκόνι με μελισσοκομικά φυτά στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα