Tην ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για άρση του lockdown- Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα

Η κατάσταση με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η πορεία της υγείας του Ιερώνυμου και άλλα νεότερα.

Parallaxi
tην-ερχόμενη-εβδομάδα-οι-αποφάσεις-για-687552
Parallaxi
καραντινα
Εικόνα: Μάριος Δαδούδης

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα καθώς και ο αριθμός των διασωληνομένων, με τα αρνητικά ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση σε περιοχές της  βόρειας Ελλάδας τείνει να βγει εκτός ελέγχου, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο κόκκινο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

Την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα έχουν τονίσει αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα καταρτιστεί και θα ανακοινωθεί το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και σίγουρα με καθυστέρηση μίας ή δύο εβδομάδων.

Στόχος είναι, να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στο τέλος η εστίαση.

Πάντως, η σειρά που θα ανοίξουν αλλά και ο τρόπος που θα γίνει δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και την κατάσταση που θα επικρατεί στις ΜΕΘ.

Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα

Χθες επιστήμονες επιχείρησαν να εξηγήσουν γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός.

«Νομίζω χρίζει σχολιασμού και προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, τρεις εβδομάδες μετά τη επιβολή του lockdown στη Θεσσαλονίκη και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε ολόκληρη την επικράτεια» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

«Η αλήθεια είναι, ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdown θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση, το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε».

«Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» είπε και συνέχισε: «καθημερινά γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων που μπορούν να συνεχίσουν τη διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν.

«Ο ΕΟΔΥ αναλύει τη μεταβολή του μέσου όρου του επιδημιολογικού φορτίου, σε κάθε περιφερειακή ενότητα ανά εβδομάδα. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις» υπογράμμισε.

Παρόλα αυτά, κατά την ίδια, δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που δεν παρατηρείται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Εξαιρετικά σημαντική είναι και η αυστηρή τήρηση των μέτρων, ενώ θα υπέθετε κανείς ότι σήμερα θα είμασταν πολύ πιο προσεκτικοί, αφού έχουμε έναν συγγενή ο οποίος νόσησε. Δυστυχώς φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί, ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, λάθος αποφάσεις μας για ευκαιριακές απολαύσεις, έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για εμάς και την οικογένειά μας, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία» εξήγησε.

Τα στοιχεία

Χθες ανακοινώθηκε διπλό ρεκόρ, με 72 νεκρούς και 519 διασωληνωμένους αλλά και 2.581 νέα κρούσματα, παρά το lockdown που παραμένει σε ισχύ εδώ και αρκετές ημέρες.

Την ίδια στιγμή, Θεσσαλονίκη και Αττική είναι σταθερά στο «κόκκινο» με 673 και 582 νέες μολύνσεις κοροναϊού, αντίστοιχα ενώ ακόμη 4 περιφέρειες μετράνε πάνω από 100 μολύνσεις, ενώ 23 περιφέρειες έχουν διψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.

Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ και θέλοντας να χαμηλώσει τις προσδοκίες για το άνοιγμα της Οικονομίας, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», και πως δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.

Το παρασκήνιο πίσω από την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αποκάλυψε το παρασκήνιο πίσω από την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για τη νοσηλεία 200 ασθενών κοροναϊού.

«Δίνεται μια μεγάλη μάχη και από αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς. Προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα η επίταξη, βάσει της νομοθεσίας και με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε. Η επίταξη είναι από τα τελευταία μας όπλα έναντι της πανδημίας. Υλοποιήσαμε αυτό το μέτρο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Υπήρχε ανάγκη για κλίνες COVID. Είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις καιρό. Εδώ να πούμε πως υπήρχε καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα από το πρώτο κύμα. Υπήρχε συμφωνία για μη COVID περιστατικά», είπε.

Αναφορικά με την περίπτωση της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι προέβησαν σε αυτό το μέτρο «προκειμένου να μην βρεθούμε προς εκπλήξεων».

Στην «κόψη του ξυραφιού» τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Με ένα βλέμμα γεμάτο νόημα ανταποκρίθηκαν στην έκκληση βοήθειας και έσπευσαν να υποστηρίξουν το ΑΧΕΠΑ νοσηλεύτριες από το νοσοκομείο Αργολίδας

Καθημερινά φτάνουν στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύτριες από κάθε γωνιά της χώρας για να υποστηρίξουν τα νοσοκομεία της πόλης, που μαστίζονται από την Covid-19. Πιάνουν αμέσως δουλειά θέτοντάς ως πρώτη προτεραιότητα την προσφορά των υπηρεσιών τους στους ασθενείς που δίνουν μάχη για τη ζωή στις Εντατικές και αποφεύγουν κάθε μορφή δημοσιότητας. Ανάμεσά τους και νοσηλεύτριες από το νοσοκομείο Αργολίδας.

Μια έκκληση για βοήθεια, που ακούστηκε σαν κραυγή αγωνίας ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ Covid-19 νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ήταν αρκετή για να συνεννοηθούν σιωπηλά, μόνο με μια ματιά, νοσηλεύτριες στο νοσοκομείο Αργολίδας και να πάρουν μια μεγάλη απόφαση. Την απόφαση να αφήσουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους και να φύγουν για τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να βοηθήσουν τα νοσοκομεία που στενάζουν κάτω από το βάρος των συνεχώς αυξανόμενων θυμάτων του υγειονομικού πολέμου που λέγεται πανδημία Covid-19.

Μία απ’ αυτές, η υποδιευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Αργολίδας, Γεωργία Λάμπου, η οποία ήρθε εθελοντικά να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο ΑΧΕΠΑ, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη στιγμή που άκουσε τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Ιωάννη Καρβέλη, να ανακοινώνει ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν μεγάλη ανάγκη νοσηλευτικού προσωπικού.

«Άκουσα εκείνο τον ήχο, εκείνη τη φωνή που ζητούσε βοήθεια. Κοιταχτήκαμε στα μάτια με την διευθύντριά μου την κ. Κατσουλά και τη διοικήτρια του Νοσοκομείου την κ. Σαρίδη και εκείνη τη στιγμή η απόφαση είχε ληφθεί σιωπηλά, χωρίς να πούμε ούτε κουβέντα. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Με τα μάτια συνεννοηθήκαμε τι έπρεπε να γίνει και την ίδια στιγμή δώσαμε τα ονόματα στο υπουργείο. Την ίδια στιγμή είχαμε ενημερώσει τους δικούς μας ότι αναχωρούμε. Είναι στιγμές που δεν περιγράφονται. Είναι η στιγμή που μιλάει ο άνθρωπος», λέει η κ. Λάμπου, που ήρθε εθελοντικά στην Θεσσαλονίκη μαζί με άλλες πέντε συναδέλφισσές της- για να υποστηρίξουν το ΑΧΕΠΑ η ίδια και οι άλλες τέσσερις, ενώ η μία, που είναι μαία, προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Μαιευτική Κλινική του Ιπποκρατείου. Όλες ρίχτηκαν αμέσως στο πεδίο της μάχης, όπου παλεύει η ζωή με τον θάνατο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι αντιμέτωπη με την πανδημία. Η πρώτη φορά που ήρθα αντιμέτωπη με τον κορονοϊό ήταν στο Κρανίδι. Κατεβάζω τα μανίκια, βάζω γάντια, μάσκα, γυαλιά, αντισηπτικό, μέτρα ατομικής προστασίας και είμαι έτοιμη. Για μένα είναι τρόπος ζωής αυτό», συνεχίζει η κ. Λάμπρου.

Η ίδια είναι έτοιμη να μπει στη μάχη με την Covid και δηλώνει ότι η εντύπωσή που αποκόμισε την πρώτη ημέρα που μπήκε στο ΑΧΕΠΑ είναι ότι οι συνάδελφοί της είναι καταπονημένοι αλλά όλοι τους προσφέρουν στον ασθενή. «Χαίρομαι που είναι γεροί και όλοι τους προσφέρουν στον άρρωστο. Δεν έχω ακόμη εμπειρία από το ΑΧΕΠΑ γιατί σήμερα είναι η πρώτη ημέρα και είναι ημέρα υποδοχής. Όμως βλέπω ότι θέλουν να μας προφυλάξουν και θέλουν να νιώσουν ότι κι εμείς είμαστε ασφαλείς», λέει.

Η κ. Λάμπου αρνείται να μιλήσει για τις ελλείψεις στο νοσοκομεία, δηλώνοντας ότι αυτό δεν είναι της παρούσης. «Όταν σπάσει ένα ποτήρι και το έχει κάνει το παιδί σου, λες “σιγά και τι έγινε”. Το θέμα είναι πώς θα πιεις νερό μετά. Δεν έχει σημασία τι έγινε. Γενικά είμαι ορθολογιστής άνθρωπος, Αν γίνει κάτι, το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε τώρα. Με αυτό το δεδομένο κατεβάζουμε μανίκια βάζουμε μάσκα για να είμαστε ασφαλείς και γεροί και προχωράμε. Όλοι έχουμε ένα άγχος αλλά ξέρουμε να προστατευόμαστε», λέει.

Περιγράφοντας την εικόνα της Θεσσαλονίκης που αντίκρισε φτάνοντας στην πόλη, λέει πως τίποτα δεν της θύμισε την πόλη των νεανικών της χρόνων, καθώς όταν σπούδαζε στη Λάρισα κάθε Σαββατοκύριακο επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη. «Μπράβο στους καταστηματάρχες και τους ξενοδόχους που κρατάνε τα φώτα ανοιχτά. Το βράδυ που έφτασα τίποτα δεν κυκλοφορούσε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, τίποτα δεν θύμιζε την πόλη που ήξερα», λέει.

Εθελόντρια της Θεσσαλονίκης προς νοσηλευτές: Ελάτε από όλη τη χώρα για να φτιάξουμε τον «κύκλο του ιού»!
Ενημερωτικό σημείωμα για την τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εθελόντριες νοσηλεύτριες που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη

Tην ευκαιρία να ευχαριστήσει τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη για όσα προσφέρουν αυτές τις δύσκολες ώρες του δεύτερου κύματος της πανδημίας, είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή, που ταξίδεψαν από την Κρήτη, την Αργολίδα και την Κομοτηνή και δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, δίπλα σε ασθενείς με COVID-19.

«Βαθιά πατριωτική πράξη»

«Αφήσατε τα σπίτια σας, αφήσατε τις οικογένειές σας, ταξιδέψατε σε άλλα σπίτια και σε άλλες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που σας έχουν ανάγκη. Το σπίτι σας είναι όλη η Ελλάδα, οι οικογένειες σας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες. Δεν είναι απλά μια ευγενική πράξη, είναι μια βαθιά πατριωτική πράξη και θέλω στο πρόσωπό σας να σας συγχαρώ ως επαγγελματίες αλλά και ως εθελοντές στην πρώτη γραμμή» τόνισε ο Πρωθυπουργός δηλώνοντας «βαθιά υπόχρεος». «Τη στιγμή της κρίσης, τη στιγμή που η κοινωνία -όχι το κράτος- σας χρειάστηκε, εσείς σηκώσατε το χέρι, ανταποκριθήκατε και αυτή η εμπειρία νομίζω είναι μία εμπειρία ζωής για όλους και όλες», συμπλήρωσε.

«Πήραμε εμείς όλα τα μπράβο αλλά αξίζουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αξίζουν πολύ μεγάλο μπράβο, πρέπει να το πούμε αυτό και να φανεί. Όλοι μας υποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη αγάπη», ανέφερε η Μπάνια Μαλαμάτη που ταξιδεψε από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προσφορά των εθελοντών και όλων των υγειονομικών αποδεικνύει ότι η «ευθύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι απλά κενές λέξεις», προσθέτοντας πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που κάνει τη διαφορά.

«Ο κορονοϊός δεν είναι ένα ψέμα»

Οι εθελοντές, αφότου εξέφρασαν θαυμασμό για την υπερπροσπάθεια που έχουν καταβάλει οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλονίκη, τόνισαν πως ο κορονοϊός είναι ένας πραγματικός και επικίνδυνος εχθρός και κάλεσαν τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο τους τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης. «Ο κορονοϊός δεν είναι ένα ψέμα, δεν είναι fake news, είναι κάτι που υπάρχει, που μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα. Αυτός που το αψηφά κάνει πολύ μεγάλο λάθος», ανέφερε η Ιωάννα Πατρωνίδου, που έφτασε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης από την Κομοτηνή.

Απαντώντας ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Ευχαριστώ πολύ Ιωάννα, είναι πολύ σημαντικό αυτό που λες ότι πρέπει να πολεμήσουμε τα fake news, τους ανθρώπους οι οποίοι μερικές φορές ανενημέρωτοι ή θύματα κάποιων θεωριών συνομωσίας πιστεύουν ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να σπάσουμε και τις τελευταίες επιφυλάξεις για το πόσο σοβαρή είναι η κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ευρώπη το οποίο να μην αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και εμείς», υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και εξαιρετικά οργανωμένες χώρες αναγκάζονται να ζητήσουν τη μεταφορά ασθενών εκτός συνόρων, όπως η Ελβετία η οποία στέλνει ασθενείς στη Γαλλία «γιατί δεν αντέχει πια η Ελβετία να τους περιθάλψει». «Άρα είναι σημαντικό να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε κάτι το οποίο έχουμε να δούμε από το 1919», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει διπλασιάσει τις κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες πλέον υπερβαίνουν τις 1.200, και έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας με «μαζικές προσλήψεις», πολλές εκ των οποίων θα καταλήξουν σε μονιμοποίηση. Πέραν αυτής της παρακαταθήκης, όμως, τόνισε ότι το έργο ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΕΣΥ θα έχει συνέχεια, αναφέροντας ότι 170 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα εντός των επόμενων δύο μηνών.

«Κάναμε πολλές μαζικές προσλήψεις. Πρόθεσή μου είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να μονιμοποιηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αποκτά μια παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα σε προσωπικό και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Έχουμε σήμερα παραπάνω από 1.200 μονάδες που λειτουργούν στη χώρα από εκεί που παραλάβαμε 567 και βέβαια θα προσθέσουμε και άλλες με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, έτσι ώστε όταν αντιμετωπίσουμε την επόμενη γρίπη, ενδεχομένως την επόμενη πανδημία -γιατί κάποια στιγμή μπορεί να το ξαναβρούμε μπροστά μας αυτό- να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι».

«Και να μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι εδώ μόνο για τους ασθενείς Covid, είναι εδώ για όλους τους Έλληνες οι οποίοι αρρωσταίνουν, ασχέτως οικονομικής δυνατότητας. Είναι ένα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και χρέος μας είναι να το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό και ακόμα πιο ανθρώπινο, γιατί είναι ανθρώπινο. Το ανθρώπινο πρόσωπό του είστε πάνω απ’ όλα εσείς», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών, τώρα όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες

«Ξέρετε καλά ότι και στην Θεσσαλονίκη προχωρήσαμε σήμερα και στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση. Όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική. Το είχα περιγράψει αυτό από τον περασμένο Απρίλιο, στη Βουλή, όταν είχα πει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να συναντηθούν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πολίτες μας βοηθούν με την υπομονή και την τήρηση των μέτρων

Συνομιλώντας με τους νοσηλευτές ο Πρωθυπουργός στάθηκε στα λόγια που ίδιοι του είπαν, στην ανάγκη δηλαδή οι πολίτες να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή σε αυτή τη δύσκολη φάση και να τηρούν τα μέτρα για να βοηθήσουν το έργο τους. «Αυτός ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, είναι μία μάχη ατομική και συλλογική που πρέπει να δώσουμε όλοι μας, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Αυτό το πράγμα πραγματικά πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας, να κάνουμε όλοι υπομονή. Να κάνουμε ένα τείχος απέναντι σε αυτόν τον ιό, να μπορέσουμε να τον σταματήσουμε και να γυρίσουμε όλοι πίσω στην κανονικότητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη, που ταξίδεψε στο Ιπποκράτειο προερχόμενη από Ρέθυμνο.

«Το μήνυμα της ανάγκης να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα και να συμμορφωθούμε με τα αυτονόητα μέτρα τα οποία μας έχει υποδείξει η πολιτεία, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ακούγεται από εσάς. Και πολύ μεγαλύτερη ισχύ όταν ακούγεται από εσάς σε σχέση με όταν το λέμε εμείς. Και πιστεύω ότι τώρα έχουμε ένα πρόσθετο όπλο στην φαρέτρα μας: Ξέρουμε πια ότι θα έχουμε στην διάθεση μας από τις αρχές Ιανουαρίου εμβόλια, ούτε κάν εμβόλιο, παραπάνω από ένα εμβόλιο τα οποία δουλεύουν, είναι ασφαλή και είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά. Έχουμε κάνει ήδη τον σχεδιασμό μας για τον μαζικό εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού. Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους αλλά θα υπάρχει προτεραιοποίηση και οι πρώτοι που θα το πάρετε είστε οι υγειονομικοί, γιατί είστε στην πρώτη γραμμή, γιατί κινδυνεύετε περισσότερο και γιατί πάνω από όλα εσείς πρέπει να προφυλαχτείτε, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε με την σειρά σας τους ασθενείς οι οποίοι σας έχουν ανάγκη» απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι νοσηλευτές ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό πολιτική μέριμνα για το ΕΣΥ η οποία θα είναι ισάξια της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης που έχουν επιδείξει οι υγειονομικοί, μετά από χρόνια δυσκολιών. «Έπρεπε να ακουστεί αυτό το οποίο είπατε και θα κάνουμε κι εμείς αυτό το οποίο πρέπει», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Ήθελα πραγματικά να έχουμε αυτή την επικοινωνία. Να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς εκ μέρους όλων των Ελλήνων, γιατί με τη στάση σας όχι μόνο τιμάτε τον όρκο που δώσατε, τον επαγγελματισμό που έχετε ως υγειονομικοί, αλλά γιατί αποδεικνύετε ότι αυτό που λέμε ευθύνη και κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι απλά κενές λέξεις. Και νομίζω ότι σε πείσμα όσων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αμφισβητούν το εθνικό μας φιλότιμο, αυτό αποτελεί ένα από τα ουσιαστικά όπλα που έχει η πατρίδα μας μπροστά σε κοινούς κινδύνους.

Καταλαβαίνω ότι έχετε έρθει από την Κρήτη, από το Άργος και από την Κομοτηνή και, νομίζω, ότι έχετε πυροδοτήσει ένα κύμα εθελοντικής προσφοράς νοσηλευτών και γιατρών από όλες τις γωνιές της χώρας. Θα έλεγα ότι είναι ένα δεύτερο κύμα ελπίδας, απέναντι στο δεύτερο κύμα επίθεσης του κορονοϊού.

Εσείς γνωρίζετε, στην πρώτη γραμμή, πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη -ειδικά- και στη Βόρεια Ελλάδα. Και πόσο μεγάλη προσπάθεια έχουμε καταβάλει ώστε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες. Πόσο έχουμε αυξήσει τα τεστ, τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αλλά όλα αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά στη δική σας προσφορά. Διότι όσο και αν εμείς προσθέτουμε ιατρικό εξοπλισμό αυτό που κάνει τελικά τη διαφορά είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, είστε εσείς μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στα δύσκολα περιστατικά, που δίνετε καθημερινά τον αγώνα πάντα με διάθεση, με χαμόγελο, έστω και αν αυτό δεν φαίνεται πίσω από τις μάσκες σας, αλλά εγώ το βλέπω στα μάτια σας, για να στηρίξετε τους συμπολίτες μας και να βγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νικητές από αυτή την μεγάλη μάχη.

Θέλω να ξέρετε ότι είναι κάτι το οποίο δεν το ξεχνάμε. Και πιστεύω ότι η δική σας έμπρακτη παρακαταθήκη αποδεικνύει σε όλους γιατί μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και βέβαια -ξέρετε καλά- ότι και στην Θεσσαλονίκη προχωρήσαμε σήμερα και στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση. Όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική. Το είχα περιγράψει αυτό από τον περασμένο Απρίλιο, στη Βουλή, όταν είχα πει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να συναντηθούν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Πάντως το δικό σας παράδειγμα νομίζω ότι μας δίνει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, διότι εκτός από τις υπερπολύτιμες υπηρεσίες σας που προσφέρετε στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, προσφέρετε καρδιά και συναίσθημα, το οποίο χρειάζεται σε κάθε τεχνοκρατικό σχεδιασμό.

Αφήσατε τα σπίτια σας, αφήσατε τις οικογένειές σας, ταξιδέψατε σε άλλα σπίτια και σε άλλες οικογένειες, σε όλη την Ελλάδα, που σας έχουν ανάγκη. Το σπίτι σας είναι όλη η Ελλάδα, οι οικογένειες σας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες. Δεν είναι απλά μια ευγενική πράξη, είναι μια βαθιά πατριωτική πράξη και θέλω στο πρόσωπό σας να σας συγχαρώ ως επαγγελματίες αλλά και ως εθελοντές της πρώτης σειράς, στην πρώτη γραμμή.

Κάνατε κάτι το οποίο πηγαίνει πέρα και πάνω από τις τυπικές σας υποχρεώσεις και γι’ αυτό σας είμαι προσωπικά -αλλά νομίζω ότι διερμηνεύω και τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων- βαθιά υπόχρεος και θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Σταθερή η κατάσταση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου
Με έμπνευση οι δήμοι της Αττικής «πολεμούν» τις δυσκολίες του εγκλεισμού λόγω της καραντίνας

Σε μία εποχή, όπου οι δυσκολίες της καθημερινότητας δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και με τις παρενέργειες που αναγκαστικά έχει προκαλέσει, όπως τα περιοριστικά μέτρα και ο εγκλεισμός λόγω της καραντίνας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ο πιο κοντινός φορέας στον πολίτη, έρχεται να παίξει και εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο. Άλλωστε οι εποχές προχωρούν και οι δήμαρχοι έχουν αποκτήσει έναν ακόμη πιο σύνθετο ρόλο μέσα στις τοπικές κοινωνίες, καθώς η μέριμνά τους δεν περιορίζεται πλέον μόνο… στις λακούβες και τα γεφύρια όπως τα παλιά τα χρόνια, αλλά φτάνει πλέον μέχρι και την ψυχική υγεία των δημοτών τους.

Πέρα λοιπόν από τη «Βοήθεια στο Σπίτι», από τις απολυμάνσεις και την καθαριότητα, από την ηλεκτρονική αναβάθμιση των δήμων τους, ώστε να εξυπηρετούνται από το σπίτι οι πολίτες στις συναλλαγές τους με τις δημοτικές υπηρεσίες, οι δήμοι αναπτύσσουν κι άλλες δράσεις, που έχουν να κάνουν με τη πολυήμερη διαμονή των ανθρώπων στα σπίτια τους, ώστε να γίνει αυτή πιο εύκολη και -αν δυνατόν- πιο ευχάριστη.

Ήδη οι δήμοι της Αττικής έχουν ενεργοποιήσει γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, όπου μπορεί να απευθυνθεί όποιος πολίτης αισθανθεί μια στιγμή έντονης πίεσης λόγω του εγκλεισμού ή νιώσει μοναξιά μέσα στην καραντίνα και από εκεί και πέρα ο κάθε δήμος με οδηγό την έμπνευση, οργανώνει διαδικτυακές δράσεις που έχουν να κάνουν με τη γυμναστική και την άσκηση μέσα στο σπίτι, με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, με ημερίδες και σεμινάρια, ακόμη και με μαθήματα μουσικών οργάνων ή ξένων γλωσσών, αλλά και θέσπιση δημιουργικών διαγωνισμών. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής υποστηρίζουν τον διαγωνισμό Φωτογραφίας που οργάνωσε ο Σύνδεσμος για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ) με θέμα «Στον καιρό της πανδημίας».

Ο δήμος Περιστερίου δημιούργησε και μαθητικό διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής, ενώ έχει διαμορφώσει μέσω πλατφόρμας εργαστήρια Τέχνης (μουσικής, χορού, θεάτρου) και καλλιτεχνικών δράσεων (φωτογραφίας, χειροτεχνίας, αγιογραφίας, αγγειοπλαστικής, ζωγραφικής, κινηματογράφου). Διαδικτυακά πολιτιστικά προγράμματα θεάτρου, μουσικής, ζωγραφικής, αλλά και παραδοσιακών χορών ανακοίνωσε ο δήμος Παπάγου-Χολαργού και θεατρικά-πολιτιστικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες ο δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Από τη δική του μεριά, ο δήμος Πετρούπολης ανέπτυξε κι αυτός πολιτιστικές δραστηριότητες παιδικών εργαστηρίων και δράσεις εικαστικών τεχνών (κεραμικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας), αλλά και διαδικτυακές συμβουλές διατροφής και άσκησης, ενώ ο δήμος Χαλανδρίου οργανώνει εργαστήριο στο πλαίσιο του «Έτους Αντώνη Σαμαράκη», με πηγή έμπνευσης τα βιβλία και τη ζωή του, κατ’ αρχήν διαδικτυακά και θα συνεχιστεί με συναντήσεις μετά το τέλος της καραντίνας. Θα διαβάζονται βιβλία του και επιλεγμένα αποσπάσματα και θα μιλήσουν άνθρωποι που τον γνώρισαν ή ασχολήθηκαν με το έργο του.

Ακόμη, ο ίδιος δήμος έχει προγραμματίσει και μία διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Ψυχική Υγεία, Νοητική Υστέρηση και Covid-19» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών – Νοητικά Υστερούντων. Διαδικτυακό σεμινάριο με στόχο την καλύτερη ενημέρωση γύρω από την ψυχική υγεία (κρίσεις πανικού, συναισθηματικές εξαρτήσεις, πένθος ή απώλεια, κατάθλιψη κ.α.) έχει οργανώσει ο δήμος Αλίμου και σεμινάριο τοπικής ιστορίας ο δήμος Βύρωνα με πρακτική εφαρμογή από το Μουσείο Ιστορίας, ενώ ο δήμος Μαραθώνα έθεσε στο επίκεντρο τον αθλητισμό με σεμινάριο καλαθοσφαίρισης και ακόμη προσφέρει στους δημότες του διαδικτυακά προγράμματα άθλησης, θεραπευτικής γυμναστικής και αποκατάστασης, καθώς και ασκήσεις με το σώμα και με οικιακά όργανα. Προγράμματα (live) αεροβικής γυμναστικές, πιλάτες και γιόγκα παρέχει ο δήμος Νέας Ιωνίας μέσα από το κανάλι του στο youtube. Διαδικτυακά προγράμματα γυμναστικής για όλες τις ηλικίες έχουν εκπονήσει μεταξύ άλλων και οι δήμοι Βύρωνα, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Σεμινάριο πρώτων βοηθειών με κεντρικό σύνθημα «Η γνώση σώζει ζωές» οργανώνει ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας, μέσω λινκ που θα λάβουν οι δημότες στο μέιλ τους και η παρουσίαση θα γίνει από εξειδικευμένα στελέχη της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων (ΕΔΟΚ).

«Δημιουργούμε αλλά από απόσταση» στον δήμο Κηφισιάς, σε ένα πρόγραμμα για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών προσχολικής ηλικίας, με κατασκευές καθ’ όλη τη διάρκεια που θα παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί, ενώ διατηρεί και ειδικό blog γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό και για την ενημέρωση των γονέων. Παραστάσεις για τα παιδιά των παιδικών σταθμών προσφέρει ο δήμος Φυλής. Διαδικτυακές και εικονικές «βόλτες» στα μουσεία και τα αξιοθέατα της Ελλάδας και online παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων προσφέρει ο δήμος Ηρακλείου.

Πρόγραμμα απομακρυσμένης εκμάθησης και εξάσκησης αγγλικών έχει ο δήμος Αιγάλεω, εκμάθησης ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά) ο δήμος Βριλησσίων, μαθήματα μουσικής και οργάνων «παραδίδονται» στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Ο δήμος Ζωγράφου συνεχίζει μέσω διαδικτύου τη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και Αγγλικών, ενώ τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου διεξάγονται διαδικτυακά και στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Τέλος, ο δήμος Πεντέλης δημιούργησε διαδικτυακή «Σχολή Γονέων με παιδιά 6-12 ετών», με στόχο την ανάλυση και στη συνέχεια τη διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν στην πανδημία και την καραντίνα. Στόχος είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων των γονέων με τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας (ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό), προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στους όποιους προβληματισμούς, σε «συναντήσεις» που θα γίνονται διαδικτυακά σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα και θα διαρκούν εξήντα λεπτά για έξι εβδομάδες.

Φ. Τσαλίδης: Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έτοιμη να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας με όποιον τρόπο της ζητηθεί

Την ετοιμότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια καταπολέμησης την πανδημίας με όποιον τρόπο της ζητηθεί, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας καθηγητής Φίλιππος Τσαλίδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιβεβαιώνει παράλληλα ότι πράγματι «η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετέφερε έξι οχήματα στη Θεσσαλονίκη για μεταφορά νοσούντων εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη».

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στα τρένα λόγω της Covid 19 ο κ. Τσαλίδης διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και ακολουθεί όλα τα πρωτόκολλα καθαρισμών και απολυμάνσεων που εφαρμόζονται και στην ΕΕ. Έχει μάλιστα προβλεφθεί σε κάθε αμαξοστοιχία χώρος απομόνωσης περιστατικού με Covid 19.

Αναφέρει επίσης ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διατήρησε σε ισχύ όλα τα εκτελούμενα υπό κανονικές συνθήκες δρομολόγια στον προαστιακό και έτσι δεν παρατηρείται συνωστισμός μεταξύ των επιβατών του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοινώνει ότι στις αρχές Ιανουαρίου έρχεται στην Ελλάδα από την Ιταλία το πρώτο από τα νέα τρένα και το πρώτο δρομολόγιο στη γραμμή Αθήνα -Θεσσαλονίκη με νέο τρένο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Τα υπόλοιπα νέα τρένα θα έλθουν μέσα στο 2021 ενώ νέα τρένα θα δρομολογηθούν και στον προαστιακό διευκρινίζει ο κ Τσαλίδης και υπογραμμίζει ότι «ο σχεδιασμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχωρά κανονικά.»

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθ. Φίλιππου Τσαλίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Γιώργο Ψύλλια.

Κύριε Τσαλίδη, πώς έχει το θέμα με τα βαγόνια που εστάλησαν στην Θεσσαλονίκη για την μεταφορά ασθενών με κορονοϊό; Τι ισχύει;

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετέφερε έξι οχήματα στη Θεσσαλονίκη για τη μεταφορά νοσούντων, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη. Η εταιρεία μας είναι έτοιμη να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια, με όποιον τρόπο της ζητηθεί

Κατά γενική ομολογία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα πήγε πολύ καλά κατά την πρώτη περίοδο την πανδημίας την περασμένη Άνοιξη, όπως και η χώρα, τώρα τι μέτρα έχετε πάρει;

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού της, εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και ακολουθεί τα πρωτόκολλα καθαρισμών και απολυμάνσεων, έχοντας ενσωματώσει παράλληλα και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (https://ec.europa.eu/health/home_en), προκειμένου να διαφυλάξει στο μέγιστο δυνατόν την υγεία των εργαζομένων και των επιβατών.

Συγκεκριμένα:

* Πραγματοποιούνται εντατικοί καθαρισμοί με πιστοποιημένα υλικά απολύμανσης σε όλους τους συρμούς σε ημερήσια βάση και κατά την διάρκεια του ταξιδιού, όπου προβλέπεται συνεργείο καθαρισμού επί της αμαξοστοιχίας.

* Έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά υγρά και οδηγίες προσωπικής υγιεινής σε όλα τα τραίνα τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους επιβάτες.

* Πραγματοποιείται αλλαγή φίλτρων αέρα ανά μία εβδομάδα σε όλες τις αμαξοστοιχίες, ο δε αέρας εντός των τραίνων είναι κατά 30% αέρας περιβάλλοντος και όχι ανακύκλωσης.

* Στα σημεία πώλησης έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα (γάντια, αντισηπτικά) ώστε η ανταλλαγή χρημάτων και εισιτηρίων να γίνεται με τον πλέον ασφαλή τρόπο.

* Οι πελάτες μας ενθαρρύνονται να εκδίδουν τίτλους μεταφοράς ηλεκτρονικά, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στα φυσικά σημεία πώλησης ή, να χρησιμοποιεί κάρτες (πιστωτικές/χρεωστικές) αντί χαρτονομισμάτων ή κερμάτων.

* Το προσωπικό επί των αμαξοστοιχιών έχει ενημερωθεί για το πρωτόκολλο αντιμετώπισης περιστατικού και η εταιρεία έχει προμηθευτεί το προβλεπόμενο υλικό.

* Έχει προβλεφθεί χώρος απομόνωσης περιστατικού επί των αμαξοστοιχιών.

* Κάνουμε θερμομέτρηση στους ΣΣ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής, ευτυχώς, δεν έχει εντοπισθεί κάποιο κρούσμα εντός των αμαξοστοιχιών μας. Και, σε συνέχεια του γενικού lockdown που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προχώρησε ξανά σε τροποποίηση των δρομολογίων της σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, για να βοηθήσει στην εθνική προσπάθεια που γίνεται να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Επειδή γίνεται μια μεγάλη συζήτηση τελευταία με τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλήθεια τι γίνεται με τον προαστιακό που εκτελεί αστική συγκοινωνία και μάλιστα σε υποβαθμισμένες περιοχές;

Στον Προαστιακό Αθηνών, ακριβώς για την αποφυγή συνωστισμού, κρατήσαμε το σύνολο των δρομολογίων που εκτελούνται και υπό κανονικές συνθήκες, και δεν παρατηρείται συνωστισμός.

Υπάρχει ένα πρόβλημα με την Γραμμή Χαλκίδας, λόγω της άρσης απαγόρευσης εξόδου από τις δομές που υπάρχουν πλησίον της γραμμής. Για τον επιβατικό φόρτο δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά. Έχουμε ενισχύσει το προσωπικό αμαξοστοιχιών σε καίρια δρομολόγια, υπενθυμίζουμε τακτικά την υποχρεωτική χρήση μάσκας, και όπου είναι δυνατόν, έχουμε την συνδρομή της αστυνομίας. Είναι ένα μόνιμο πρόβλημα, το οποίο εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Είναι καθαρά θέμα της πολιτείας.

Ποιo είναι το οικονομικό κόστος και των δύο lockdown για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ;

Θα πρέπει να αναφέρω ότι Ιανουάριος-Φεβρουάριος πήγε καλύτερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 παρότι δεν είναι συγκρίσιμα, γιατί εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε ακόμα ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Αυτό το πρώτο δίμηνο ήταν η συνέχεια μίας πολύ καλής χρονιάς που οφείλεται στη λειτουργία της ηλεκτροκίνησης και στην αναβάθμιση που έγινε στα τρένα.

Τον Μάρτιο τα έσοδα έπεσαν στο 60% και ο Απρίλιος μας έδωσε σχεδόν μηδενικά έσοδα, κοντά στο 4%. Από τον Μάιο και μετά, είμαστε σταθερά κάτω από το 50% στα έσοδα. Επίσης, λόγω της καταιγίδας του «Ιανού», είχαμε 41 ημέρες χωρίς ηλεκτροκίνηση. Η όποια μικρή οικονομική ανάκαμψη διαφαίνονταν στο διάστημα μεταξύ Μαΐου – Σεπτεμβρίου, υπέκυψε και αυτή στο φυσικό φαινόμενο.

Το κράτος θα δώσει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ μία αποζημίωση, η οποία όμως σε κανένα βαθμό δεν θα καλύψει τις απώλειες. Θα είναι όμως μόνο μία τονωτική ένεση για την τεράστια μείωση των εσόδων. Άλλωστε, δεν περιμένουμε από το κράτος να καλύψει όλες τις ζημιές. Προς το παρόν και γενικά φέτος δεν έχουμε πρόβλημα βιωσιμότητας. Ξέρετε, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει και τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών που εκτιμούμε ότι από άποψη εσόδων θα είναι περίπου στα επίπεδα του 2019.

Έρχονται σιγά -σιγά τα εμβόλια η Πανδημία θα περάσει -τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε όλοι μας- ποιοί είναι οι σχεδιασμοί σας για τη νέα χρονιά; Πότε θα φέρετε τα νέα σούπερ τρένα που μας έχετε υποσχεθεί;

Ο προγραμματισμός μας προχωράει κανονικά. Το πρώτο από τα τρένα που ανακαινίζονται στην Ιταλία, θα έρθει στο τέλος του έτους και το πρώτο του δρομολόγιο θα γίνει ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2021, επ` ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μέσα στο 2021. Στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται και η επένδυση μας στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη. Θα αλλάξει συνολικά η εικόνα της εταιρείας μας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

Μέσα στην επόμενη τριετία θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα δύο frame agreements της μητρικής εταιρείας για νέο τροχαίο υλικό. Σε ότι αφορά στα υπεραστικά τρένα που θα έρθουν επανεξετάζεται αν θα πρέπει τελικά να παραμείνουμε στην επιλογή των υβριδικών τρένων ή θα πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, με παραγγελία τρένων υδρογόνου. Η μητρική εταιρεία συνεργάζεται με τη Snam που εξειδικεύεται σε τέτοιες τεχνολογίες. Θεωρώ ότι τα πρώτα τρένα, όποια και αν επιλέξουμε, θα έρθουν το 2023-2024.

Δεσμευόμαστε όμως ότι οι επενδύσεις που έχουμε πει ότι θα γίνουν, θα γίνουν και μάλιστα σημαντικό μέρος τους θα είναι και εμπροσθοβαρές.

Το σχέδιο σας περιλαμβάνει και αναβάθμιση του προαστιακού; Θα φέρετε κι εκεί για νέα τρένα;

Προγραμματίζουμε την προμήθεια τροχαίου υλικού με μία προτεραιότητα για τον Προαστιακό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε να πυκνώσουμε τα δρομολόγια. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται φυσικά μεγαλύτερη χωρητικότητα στο δίκτυο. Υπάρχει ειδική επιτροπή στον όμιλο που θα αποφασίσει τελικά για το πόσα και τι τρένα θα έρθουν. Θα είναι νέα τρένα.

Πελοπόννησος: Υπάρχουν αιτήματα από την αυτοδιοίκηση για επαναλειτουργία κάποιων γραμμών πχ για Ναύπλιο , Αρχαία Ολυμπία , Κατάκολο. Τι σκέφτεσθε να κάνετε;

Η γραμμή αρχαία Ολυμπία Κατάκολο είναι λειτουργική, αν και χρήζει παρεμβάσεων. Είναι μία γραμμή που έχει μάλλον περισσότερο τουριστικό κοινό, παρά «συγκοινωνίας», ανθρώπων δηλαδή που μετακινούνται τακτικά για λόγους εργασίας. Αναμένουμε την λήξη της πανδημίας και την επαναφορά της κρουαζιέρας για να εντάξουμε τα δρομολόγιά μας σε ένα πλαίσιο που θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες.

Η δρομολόγηση συρμών στο Ναύπλιο είναι αρκετά δύσκολη, δεδομένης της κατάστασης του μετρικού δικτύου, του πλήθους των αφύλακτων διαβάσεων και της απουσίας εγκατάστασης συντήρησης. Αναμένουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες από την πολιτεία και βάσει αυτών θα τοποθετηθούμε.

Πώς και πόσο συμβάλλει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην εθνική οικονομία;

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπως γνωρίζετε είναι μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες, απασχολώντας περίπου 1100 εργαζόμενους και συνεισφέρει με τις προσλήψεις στη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας (έχει προβεί σε περίπου 300 προσλήψεις την τελευταία διετία). Επίσης, καταβάλλει ετησίως στο ελληνικό δημόσιο κατ’ ελάχιστο 50 εκατ. ευρώ.

Γέμισε αμέσως η νέα κλινική Covid στο νοσοκομείο Πύργου

Νέα αίθουσα Covid θα δημιουργηθεί εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας στον Πύργο, καθώς τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει σχεδόν σε 100% πληρότητα –δυο κλίνες παραμένουν ελεύθερες ακόμα– την κλινική που δημιουργήθηκε προ ημερών για τους ασθενείς του ιού.

Παρότι οι ασθενείς αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες –κάτι που θεωρείται, σχεδόν, βέβαιο- είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν παραπάνω κλίνες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας που παρουσιάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση που έχει δημιουργηθεί στην κλινική covid τις τελευταίες ημέρες, είναι ασφυκτική αφού από τις 16 συνολικά κλίνες που διαθέτει, οι 14 έχουν ήδη καλυφθεί από περιστατικά μόλυνσης κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα 14 άτομα που νοσηλεύονται είναι από ηλικίας από 35 έως 75 ετών.

Σημειώνεται ότι, η Ηλεία συνέχισε για ακόμα μια ημέρα να καταγράφει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ- Τι ισχύει για τα χερσαία σύνορα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων

Νέοι κανόνες ισχύουν από χθες το πρωί στα χερσαία σύνορα της χώρας, δηλαδή στα βόρεια σύνορα, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Συγκεκριμένα:

– Από τον Προμαχώνα εισέρχονται Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

– Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται στους ιδιώτες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές και σε αυτή την περίπτωση διέρχονται όλο το 24ωρο.

Επιπρόσθετα, οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Αλβανία, μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα, στους χώρους που έχουν δηλώσει κατά την συμπλήρωση του PLF τους.

– Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

– Τέλος, το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοιχτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το εικοσιτετράωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στη χώρα εξακολουθεί να απαιτείται PLF και η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR το οποίο να έχει διεξαχθεί μέχρι και 72 ώρες πριν, ενώ πλέον όλοι οι εισερχόμενοι υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για να επαληθευτεί η ορθότητα του τεστ. Επιπλέον, στους οδηγούς των εμπορευματικών μεταφορών θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ακόμη το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής είναι κλειστό από χθες το πρωί.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι έλεγχοι εντατικοποιούνται ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Σταθερή παραμένει η έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς «όσο πιο συνεπείς είμαστε στην εφαρμογή τους, τόσο πιο γρήγορα θα αποδώσουν».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου-Αγγέλα Φωτοπούλου/ Δημ. Βασιλόπουλος/ in.gr / Mega

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα