Την υποδοχή στη χώρα, προσφύγων από την Ελλάδα ζητά η αντιπολίτευση της Αυστρίας
Δείτε αναλυτικά την δήλωση.
«Περαιτέρω επίμονη έκκληση» προς την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να δεχθεί 100 – 200 πρόσφυγες από την Ελλάδα, καθώς οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά είναι, εξαιτίας της αδράνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφόρητες και οι καταυλισμοί θα πρέπει να εκκενωθούν το ταχύτερο δυνατό», απευθύνει σήμερα το — θεωρούμενο ως νεοφιλελεύθερο — κόμμα «ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία)» της αυστριακής αντιπολίτευσης.
Παρατηρώντας ότι δεν επιτρέπεται να ξεχνά κανείς την «ελεεινή κατάσταση στους καταυλισμούς», η ευρωβουλευτής του κόμματος Κλαούντια Γκαμόν τόνισε πως «εάν δεχθούμε στην Αυστρία αναγνωρισμένους πρόσφυγες από την ελληνική ενδοχώρα, στηρίζουμε την Ελλάδα να δημιουργήσει δυνατότητες στην ενδοχώρα, για να εκκενωθούν οριστικά οι καταυλισμοί στα νησιά».
Η ίδια πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι ευρωπαϊκοί εταίροι, όπως η Γερμανία, «οι οποίοι επίσης έχουν ήδη υποσχεθεί βοήθεια, και η Ευρώπη θα πρέπει επιτέλους να ενεργήσει εποικοδομητικά και να δείξει ικανότητα δράσης και ανθρωπισμό».
Από την πλευρά της, η αρμόδια σε θέματα ασύλου του ΝΕΟΣ, η Στεφανί Κρίσπερ, σε επίσης σημερινές δηλώσεις της, παρέπεμψε στο γεγονός ότι αυστριακοί δήμοι και κοινότητες έχουν ανακοινώσει ότι είναι πρόθυμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα.
«Η αυστριακή κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την (σ.σ. αρνητική) θέση της, διότι η συνέπεια θα είναι σύντομα φονικοί καταυλισμοί. Δεν είναι πλέον απάνθρωπο, αλλά ασυγχώρητη παράλειψη, να μην συμμετέχουμε ενεργά και ως Αυστρία», τόνισε η Στεφανί Κρίσπερ.
Υπενθυμίζεται πως την έκκληση που είχε απευθύνει νωρίτερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την υποδοχή προσφύγων στην Αυστρία από την Ελλάδα, με προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά, εφόσον προκύπτει λόγος παροχής ασύλου, είχε απορρίψει στις αρχές του μήνα ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους.
«Η γραμμή μας ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι σαφής, ότι δηλαδή προαιρετικά δεν πρόκειται να υπάρξει επιπλέον υποδοχή (σ.σ. προσφύγων) στην Αυστρία», είχε τονίσει ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι «η Αυστρία είναι μεταξύ των ισχυρότερα επιβαρυμένων χωρών της ΕΕ, δεν υπάρχει άλλη χώρα παγκοσμίως και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, η οποία να έχει δεχθεί περισσότερους κατά κεφαλή πρόσφυγες, όπως η Αυστρία».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε τονίσει ότι η Αυστρία, ως τμήμα της ΕΕ, πρέπει να συμβάλει περισσότερο στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης των προσφύγων στην Τουρκία και την Ελλάδα και να συμμετάσχει στην υποδοχή προσφύγων.
Υιοθετώντας πρακτικά τη σχετική πρόταση του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος κόμματος των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, ο πρόεδρος είχε σημειώσει πως τα παιδιά και οι γυναίκες πρέπει να έχουν προτεραιότητα και εφόσον, τουλάχιστον με μία πρώτη εκτίμηση, προκύπτει λόγος παροχής ασύλου, η Αυστρία θα πρέπει να υποδέχεται πρόσφυγες.
Υπέρ της υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων από ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, «κάτι στο οποίο είναι έτοιμη να προχωρήσει η Καρινθία», είχε ταχθεί και ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας Πέτερ Κάιζερ, ενώ αρκετοί δήμαρχοι και κοινοτάρχες στην Αυστρία, είχαν ιδρύσει στις αρχές Μαρτίου μία σχετική «Πρωτοβουλία», διαμηνύοντας την προθυμία τους να υποδεχθούν στις περιοχές τους πρόσφυγες από την Ελλάδα, ενώ ζητούσαν ταυτόχρονα την κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ