Το αλκοόλ υπεύθυνο για 1 στα 4 δυστυχήματα στην Ελλάδα
Ποσοστό αντίστοιχο με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 23-25% των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα υπολογίζεται πως σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, ποσοστό αντίστοιχο με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τα τροχαία δυστυχήματα να βρίσκονται εξαιρετικά υψηλά στη λίστα με τις συχνότερες αιτίες θανάτου, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, η προώθηση λύσεων οι οποίες καταπολεμούν τους παράγοντες που τα προκαλούν αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον τομέα της κινητικότητας, τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους θεσμικούς φορείς.
Σε αυτό το πλαίσιο, από τα μέσα του 2022, όλα τα νέα οχήματα εντός της αγοράς της Ε.Ε. θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό ασφάλειας, βάσει της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Στον εξοπλισμό αυτόν συμπεριλαμβάνεται και η υποχρεωτική υποδοχή εγκατάστασης για συσκευές Alcohol Interlock, οι οποίες παρεμποδίζουν την οδήγηση σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Σύμφωνα με το European Transport Safety Council(ETSC) που δίνει και τα παραπάνω στοιχεία, θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις άμεσα ώστε να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Μια από τις δράσεις που εντοπίζονται στην Ελλάδα, είναι αυτή που επιχειρεί η LeasePlan, η οποία ενώνει τις δυνάμεις της με την Draeger Hellas που είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ιατρικής τεχνολογίας και της τεχνικής ασφάλειας, με στόχο να συμβάλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η LeasePlan θα παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε πελάτη της να μισθώσει, μαζί με το όχημα της επιλογής του, ένα μηχάνημα αλκοτέστ, το οποίο και θα μπορεί να χρησιμοποιεί πριν από κάθε διαδρομή ως ένα ακόμη μέτρο πρόληψης, προκειμένου να φτάσει ασφαλής στον προορισμό του.
Πηγή: ΑΠΕ