Το αμήχανο υπουργικό συμβούλιο και οι κάλπες σε νέο σκηνικό
Η εξαιρετικά αβέβαιη επόμενη μέρα
Σύμφωνα με το ethnos.gr διπλό μήνυμα θα στείλει σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου-
που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο θέμα των σιδηροδρόμων- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το κλίμα στην κοινή γνώμη να είναι εξαιρετικά βαρύ για τον θάνατο τόσων ανθρώπων ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στα εξής θέματα: Πρώτον θα υπογραμμίσει πως θα ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση και δεν θα μείνουν αναπάντητα «γιατί». Δεύτερον θα εστιάσει στις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο και να βάλει τέλος σε παθογένειες πολλών ετών.
Στην κυβέρνηση ξεδιπλώνουν σταδιακά το σχέδιο για την επόμενη ημέρα των σιδηροδρόμων και στο πλέγμα μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα μεταφορών και υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Παράλληλα θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα και μία πρόγευση θα δοθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μεταξύ άλλων αναμένεται να γίνει αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων που θα δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ θα τρέξουν και πρόσθετα μέτρα στήριξης (σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συνεννόηση για το θέμα αυτό των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας).
Το αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση και ένα αυστηρότερο πλαίσιο σε ό,τι αφορά δολιοφθορές, κλοπές και καταστροφές που γίνονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Όπως τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά υπάρχει ένα πλαίσιο για την παρακώλυση συγκοινωνιών το οποίο ειδικά όμως για τη σιδηροδρομική γραμμή θα καταστεί αυστηρότερο.
Ευθύνες σε όλα τα επίπεδα Οι ευθύνες θα αναζητηθούν σε όλα τα επίπεδα και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη αναμένεται να τονίσει εκ νέου σήμερα ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Επίσης θα υπενθυμίσει πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων διερευνά διοικητικά τα αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία.
Από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται πως θα υπάρξει συζήτηση στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή της Βουλής. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να αναφερθεί και σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει (π.χ. υπάρχει ευρωπαϊκή συμβολή) μετά το τραγικό δυστύχημα.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την δεύτερη παρέμβαση του πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε ανάρτηση του την Κυριακή είχε ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων «τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια». Και ανάλογα μηνύματα θα στείλει και στην σημερινή εισαγωγική τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο.
Ανησυχία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων Μια πρώτη εικόνα για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά τα Τέμπη θα υπάρχει τις επόμενες ημέρες, ενώ στην κυβερνητική πλευρά αναμένουν με ενδιαφέρον και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως το τραγικό δυστύχημα ανέδειξε παθογένειες του συστήματος και αυτό έχει αντίκτυπο και στην εικόνα της κυβέρνησης.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως τα στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν πως υπάρχει θυμός σε ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών και μένει να φανεί σε ποιο βαθμό αυτό θα οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά αποχής ή και σε μια ψήφο με αντισυστημικά χαρακτηριστικά. Από τα ίδια στοιχεία φαίνεται πως το τραγικό αυτό συμβάν έχει αγγίξει ιδιαίτερα την νεολαία (άλλωστε πολλά από τα θύματα ήταν φοιτητές ) και είναι ενδεικτική η μαζική συμμετοχή των νέων στα χθεσινά συλλαλητήρια. Παράλληλα μια άλλη ηλικιακή ομάδα που παρουσιάζει ενδιαφέρον στις μετρήσεις είναι αυτή των ατόμων από 45 έως 55 ετών που σε μεγάλο βαθμό έχουν παιδιά που σπουδάζουν.
Στο κυβερνών κόμμα βλέπουν πως υπάρχει μια βουβή οργή στους πολίτες για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων και στόχος είναι να προχωρήσει γρήγορα η έρευνα για να μην μείνουν αναπάντητα «γιατί». Με αυτά τα δεδομένα έχει παγώσει η συζήτηση για τις εκλογές, ενώ επαναχαράσσεται και η γαλάζια στρατηγική καθώς αναμένεται να ενταθεί η πίεση της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την kathimerini οι εκλογές έρχονται μέσα σε νέο σκηνικό Αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της η κυβέρνηση μετά την τραγωδία
Σε δύο μήνες –το αργότερο– από σήμερα η χώρα θα πάει σε εκλογές υπό τη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών. Το πρώτο και αυτονόητο είναι πως μέχρι τότε οι πολίτες, που διαδήλωσαν χθες μαζικά σε όλη τη χώρα, πρέπει να πάρουν απαντήσεις στο ερώτημα γιατί συνέβη αυτό το τρομερό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Από εκεί και πέρα ένα τόσο τραγικό γεγονός εκ των πραγμάτων αλλάζει τα πάντα και στην προεκλογική περίοδο, καθώς η πολιτική πραγματικότητα προ του δυστυχήματος μοιάζει πλέον ξεπερασμένη.
Το εγκληματικό λάθος του σταθμάρχη είναι δεδομένο, αλλά δεν μπορεί να βάλει κάτω από το χαλί τις υπαρκτές πολιτικές ευθύνες, όπως η καθυστέρηση στο σύστημα τηλεασφάλειας. Αυτή η σημαντική πτυχή αδυνατίζει ένα από τα πιο ισχυρά «χαρτιά» της κυβέρνησης, την ψηφιοποίηση του κράτους, καθώς τα τρένα λειτουργούσαν υπό τις ίδιες συνθήκες όπως πριν από 50 χρόνια.
Τούτο δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει να μιλάει για τα πολύ σημαντικά άλματα που έγιναν σε αυτόν τον τομέα, αλλά νομοτελειακά δεν μπορεί αυτό το θέμα να είναι στην προμετωπίδα.
Εμπειρες πηγές αναφέρουν πως η οικονομία θα αποτελέσει πλέον τη ναυαρχίδα του προεκλογικού αγώνα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στην «Κ» πως η κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο, που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, θα προτάξει το αφήγημα πως «προφανώς έγιναν λάθη και δεν προλάβαμε να τα κάνουμε όλα», αλλά το ερώτημα των επόμενων εκλογών είναι εάν οι πολίτες εμπιστεύονται τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα.
«Το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας» δεν φεύγει από το τραπέζι, προσθέτει η ίδια πηγή, αλλά προφανώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, καθώς η κυβέρνηση έχει δεχτεί ένα πολύ ισχυρό χτύπημα.
Εκλογές: Στις κάλπες μέσα σε νέο σκηνικό-1 «Λάθος που δεν ολοκληρώθηκε πιο γρήγορα, αλλά παίζει ρόλο και τι παραλάβαμε», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την κρίσιμη σύμβαση 717 για το σύστημα σηματοδότησης, η οποία επί ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε μόλις στο 32%, ενώ με τη νυν κυβέρνηση έφτασε στο 70%. [A.P. Photo/Giannis Papanikos]
Η οικονομία σε πρώτο πλάνο στην προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., που θα έχει στοιχεία αυτοκριτικής και κυρίαρχο το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».
Σε καμία περίπτωση όμως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα όσα σημαντικά έγιναν την τετραετία και δεν πρόκειται να δώσει συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα παρέλαβε.
Για παράδειγμα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η κρίσιμη σύμβαση 717, επί ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε μόλις στο 32% και ουσιαστικά οργανικά έτοιμη ήταν μόνο στο 18%, όταν η νυν κυβέρνηση την έφτασε στο 70%. «Λάθος που δεν ολοκληρώθηκε πιο γρήγορα, αλλά παίζει ρόλο και τι παραλάβαμε», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Η βούληση να ανοίξει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα η πολιτική συζήτηση είναι ένας από τους λόγους που οι εκλογές, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν τον Μάιο, ώστε η προεκλογική περίοδος να είναι όσο το δυνατόν πιο «φυσιολογική» και να μην εστιάσει μόνο στην τραγωδία των Τεμπών. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανοίξει η συζήτηση σε όλα τα θέματα στα οποία έχει να επιδείξει έργο.
Δεν είναι μόνο η οικονομία που, όπως προειπώθηκε, θα αποτελέσει με βεβαιότητα τη ναυαρχίδα του προεκλογικού αγώνα, αλλά και η εξωτερική πολιτική, η θέση της χώρας διεθνώς, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η μείωση της ανεργίας είναι θέματα που παρά τη βαριά σκιά της τραγωδίας θα τεθούν από τη Ν.Δ. στον δημόσιο διάλογο.
Τέλος, βασικό στοιχείο που είναι βέβαιο πως θα εισαχθεί ξεκάθαρα στην προεκλογική περίοδο είναι το επιχείρημα «διορθώνουμε τα λάθη». Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατά τα σχεδόν τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής της έχει υποπέσει σε αρκετά σφάλματα.
Τις εφιαλτικές πυρκαγιές του θέρους του 2021 ακολούθησε η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας με νέα δομή η οποία απέδωσε καρπούς, καθώς το καλοκαίρι του 2022 που όλοι προδίκαζαν νέο εφιάλτη ήταν ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών σε επίπεδο πυρκαγιών. Στην υπόθεση των υποκλοπών με τα πολλά κενά και τα αναμφισβήτητα λάθη της κυβέρνησης ακολούθησαν θεσμικές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών.
«Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα», λέει κυβερνητική πηγή, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η ανοχή έναντι της κυβέρνησης έχει εκμηδενιστεί.
Σύμφωνα με το ieidiseis: Πολιτική ανατροπή δείχνουν τα «γκάλοπ του δρόμου» – Τι λένε οι δημοσκοπήσεις Τα μαζικά συλλαλητήρια σε πάνω από 60 πόλεις της Ελλάδας έστειλαν το μήνυμα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όσα δείχνουν οι πραγματικές δημοσκοπήσεις.
Η 8η Μαρτίου μπορεί να αποδειχθεί μια ιστορική μέρα. Ενα σημείο καμπής για τους πολιτικούς συσχετισμούς και ταυτόχρονα, αν οχι το τέλος, τουλάχιστον η αρχή του τέλους για την πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε για μια μακρά περίοδο, που υπερβαίνει τα όρια της τετραετίας. Μια ημέρα πολιτικής ανατροπής. Μήπως δεν είναι τυχαίο ότι η 8η Μαρτίου είναι επίσης η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και η ανατροπή είναι επίσης γένους θηλυκού;
Ο καταλύτης των εξελίξεων είναι ασφαλώς τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Η μαζική προσέλευση του κόσμου, σε μεγέθη και αριθμούς, πρωτόγνωρα για αρκετές δεκαετίες. Αυθόρμητα και ακομμάτιστα. «Πασών των γενεών» και των ηλικιών, με πρωταγωνιστές βέβαια τους μαθητές, τους φοιτητές και τους νέους που μέσα από την τραγική συγκυρία των Τεμπών ένιωσαν να κατακρεουργείται η αξιοπρέπεια τους και το δικαίωμα (τουλάχιστον) σε μια ζωή ασφαλή.
Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε υποδειγματικά άστοχη από την αρχή έως το τέλος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημερινό. Την ημέρα των παλαϊκών συλλαλητηριων εμφανίστηκε σε μια συνέντευξη – μαμούθ ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο νεοδιορισθείς υπουργός Υποδομών Γ.Γεραπετρίτης να ανακοινώνει «επαναστατικά μέτρα», όπως για παράδειγμα ότι σε κάθε σταθμό του ΟΣΕ, αντί για έναν θα τοποθετηθούν… δύο σταθμάρχες. Διαχείριση πολύ κάτω από τον πήχυ.
Ομως το κακό ξεκίνησε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αμερικανός σύμβουλος του Μαξίμου Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ έκανε ειδική αναφορά στο πρώτο διάγγελμα του πρωθυπουργού και το πόρισμα – εξπρές ότι οφείλεται σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος». Ενδείξεις αλαζονείας και προφανή διάθεση συγκάλυψης, δύο στοιχεία που ερέθισε στον ανώτερο βαθμό την κοινή γνώμη ήταν η οξεία αναφορά του αμερικανού συμβούλου προς τον Κ.Μητσοτάκη.
Άνθρωποι που είναι ενήμεροι για τις έρευνες της κοινής γνώμης, οι οποίες ξεκίνησαν από τη Δευτέρα για όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων καταγράφουν μια εντυπωσιακή και πρωτοεμφανιζόμενη καθίζηση στα ποσοστά της ΝΔ. «Για πρώτη φορά το ποσοστό της ΝΔ ακουμπάει επικίνδυνα το 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκεται απο κάτω» έλεγε άνθρωπος που έχει γνώση των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται για λογαριασμό της ΝΔ. Στα ποιοτικά στοιχεία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη ενώ μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί προσωπικά ο Κ.Μητσοτάκης.«Οι θετικές γνώμες για τη διαχειριστική ικανότητα και την αποτελεσματικότητα του Κ.Μητσοτάκη πέφτουν περισσότερο από 10 μονάδες» διαπιστώνει γνωστος δημοσκόπος…
Τι λένε οι πραγματικές δημοσκοπήσεις Όπως γράψαμε στο iEidiseis το πρωί της Τετάρτης όλες οι εταιρείες ξεκίνησαν από προχθές τις έρευνές τους. Πραγματικές και όχι αυτές που θα δημοσιοποιηθούν, «φιλτραρισμένες» και «στρογγυλεμένες» ώστε να είναι αρεστές στο Αφεντικό.
Και ειδικότερα σύμφωνα με το πρωινό μας δημοσίευμα σε όλες η ΝΔ εμφανίζει βουτιά, όχι απλώς πτώση. Η μέτρηση της βουτιάς ξεκινάει από τις 4 μονάδες κι ακουμπάει τις 7 μονάδες. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι ίδιες εταιρείες πριν από τα Τέμπη έδιναν ποσοστό στη ΝΔ κοντά στο 34%, κάνοντας την αφαίρεση προκύπτει ότι βγάζουν το κυβερνών κόμμα κάτω από το 30%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τσιμπάει κοντά στις 2 μονάδες σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, όπερ σημαίνει ότι η μάχη πλέον είναι στήθος με στήθος.
Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που βγάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και να προηγείται έναντι της ΝΔ.
Τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα επίσης είναι ότι ανεβαίνει επικίνδυνα το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι αυτή είναι η «φωτογραφία» των πρώτων ημερών, δηλαδή με τον θυμό και την οργή που ξέσπασε αμέσως μετά την τραγωδία στα Τέμπη και τις επόμενες ημέρες η τάση θα ομαλοποιηθεί.
Επίσης άνοδο παρουσιάζει και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο το βρίσκουν πλέον σταθερά στο 4%.
Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.
Τώρα τι θα δούμε στις «κολώνες» και στις «πίτες» της τηλεόρασης, αυτό είναι άλλο πράγμα.