Το BBC παρουσιάζει 7 στοιχεία για την έξαρση του Κοροναϊού

Ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για την επιδημία που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Parallaxi
το-bbc-παρουσιάζει-7-στοιχεία-για-την-έξαρ-551487
Parallaxi

Ο γρήγορα εξαπλωμένος ιός της Κίνας γνωστός και ως «κοροναϊός» έχει μολύνει  χιλιάδες Κινέζους υπηκόους και έχει μεταδοθεί σε περίπου 30 χώρες. Ο κοροναϊός έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο πάνω από 2000 ανθρώπινων ζωών, πολλές περισσότερες από την φονική επιδημία του 2003, SARS (774 θύματα) καθώς και έχει κηρυχθεί κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Τι θα γίνει με Ολυμπιακούς-Οι νέες εξελίξεις στον κόσμο

Τα παρακάτω στοιχεία θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε το μέγεθος της επιδημίας:

1. Υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Κίνα

Σε όλη την Κίνα, έχουν μολυνθεί χιλιάδες άτομα από τον ιό. Η Κίνα έχει εισάγει πληθώρα αυστηρών μέτρων με στόχο την μείωση της εξάπλωσης, όπως η ακύρωση πτήσεων, κλείσιμο σχολείων και χώρων εργασίας κλπ. Χθες οι κινεζικές αρχές ανέστειλαν την ετήσια κοινοβουλευτική συγκέντρωση της χώρας. Στην πόλη της Ουχάν, που κατοικεί 11 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει αποκλειστεί από τις 23 Ιανουαρίου με τα μεταφορικά μέσα να έχουν κλείσει. Η προέλευση της επιδημίας έχει συνδεθεί με το εμπόριο άγριων ζώων στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν, όπου πωλούνται ζώα όπως οι νυχτερίδες, λαγοί, μαρμότ. Παρόλα αυτά η ακριβής πηγή του ιού δεν έχει εξακριβωθεί.

2. Οι καθημερινοί θάνατοι είναι σχετικά σταθεροί

Ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώνεται καθημερινά από τις κινεζικές αρχές είναι σχετικά σταθερός τις τελευταίες μέρες μετά την άνοδο που προκλήθηκε από την αλλαγή των κριτηρίων της διάγνωσης στα μέσα του Φεβρουαρίου. Η πόλη της Ουχάν συνεχίζει να έχει την πλειοψηφία των κρουσμάτων και θανάτων στην Κίνα. Ο κοροναϊός έχει ξεπεράσει την επιδημία του SARS, η οποία μέσα σε οχτώ μήνες είχε προκαλέσει τον θάνατο 774 ανθρώπων από τα 8,100 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

3. Νότια Κορέα, Ιταλία και Ιράν αποτελούν τα μέτωπα του ιού

Σημαντική αύξηση στα κρούσματα εκτός της Κίνας έχει προκαλέσει την ανησυχία ότι η επιδημία του ιού θα μπορούσε να γίνει πανδημία. Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής προστασίας της υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στην Βρετανία δήλωσε πώς η άνοδος των κρουσμάτων είναι «εξαιρετικά ανησυχητική». Η Νότια Κορέα έχει των μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός της Κίνας. Ενώ η Ιταλία έχει ως αυτή την στιγμή τα περισσότερες περιπτώσεις στην Ευρώπη με την προέλευση του ιού στην χώρα να παραμένει ακόμα άγνωστη. Πολλές μικρές πόλεις όπως το Lombardy και το Veneto έχουν τεθεί σε καραντίνα, με 50 χιλιάδες κάτοικους να μην μπορούν να φύγουν χωρίς άδεια. Το Ιράν έχει επιβεβαιώσει πολλά κρούσματα του ιού στην ιερή πόλη του Κομ, νότια της Τεχεράνης. Λόγω της εξάπλωσης οι γείτονες χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα τους. Το Ιράκ, Αφγανιστάν, το Κουβέιτ και το Μπαχρείτ έχουν τα πρώτα κρούσματα τους, και αφορούν άτομα που προήλθαν από το Ιράν.

4. 30 χώρες έχουν κρούσματα

Ο ΠΟΥ δήλωσε την κρίση ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 30 Ιανουαρίου. Οι μολύνσεις έχουν καταγραφεί σε 30 χώρες συμπεριλαμβανομένου την Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Βρετανία. Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών έχει συμβουλεύσει τους πολίτες να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Κίνα, και πολλοί έχουν ανακοινώσει μέτρα για τους επιβάτες που έρχονται από την χώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε να μην κλείσουν τα σύνορα, δηλώνοντας ότι έτσι θα αυξηθεί η εξάπλωση του ιού μέσω των ταξιδιωτών που μπαίνουν ανεπίσημα σε χώρες.

5. Τα συμπτώματα είναι αναπνευστικά

Οι “κοροναϊοί” είναι συνηθισμένοι, και κανονικά προκαλούν ήπια αναπνευστικά προβλήματα, όπως τον βήχα και το συνάχι. Αλλά κάποιοι είναι πιο σοβαροί όπως ο φονικός Sars και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης ανατολής Mers. Ο Covid-19 είναι είδος που δεν είχε προηγουμένως εντοπιστεί στους ανθρώπους. Τα συμπτώματα φαίνεται να ξεκινάνε με πυρετό, ακολουθεί ο ξηρός βήχας και οδηγεί στην δυσκολία αναπνοής. Ο ιός σπάνια φαίνεται να προκαλεί ρινική καταρροή ή φτέρνισμα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο.

6. Μπορείς να κάνεις πράγματα ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες μόλυνσης

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει όσους μένουν στις μολυσμένες περιοχές να ακολουθήσουν τις βασικές οδηγίες για να μειώσουν τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό. Συμπεριλαμβανομένου της πλύσης των χεριών και την συστηματική υγιεινή καθώς και τις ασφαλείς μαγειρικές πρακτικές. Τα άτομα συστήνονται να αποφύγουν την στενή επαφή με άτομα που έχουν πληγεί από αναπνευστικές μολύνσεις. Αποφυγή ωμού κρέατος προϊόντα κρέατος που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά ή αρκετά. Στην Κίνα, προστατευτικές μάσκες είναι ευρέως διαδεδομένες- μεταξύ του κοινού πληθυσμού και των ιατρικού προσωπικού.

7. Αν εντοπιστεί κρούσμα, υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν

Η κινεζική κυβέρνηση έχει κατατάξει την έξαρση στην ίδια κατηγορία με αυτή του Sars Αυτό σημαίνει πως τα άτομα που διαγνωστούν με τον ιό στην χώρα πρέπει να απομονωθούν και εισαχθούν σε καραντίνα. Ο ΠΟΥ προτείνει οι ασθενείς να αξιολογηθούν γρήγορα και να αντιμετωπίζονται για το επίπεδο σοβαρότητας της νόσου που έχουν – ήπιο, μέτριο ή σοβαρό.

*Με πληροφορίες από ρεπορτάζ του BBC των δημοσιογράφων Lucy Rodgers, Wesley Stephenson, Mike Hills, Mark Bryson και Irene de la Torre Arenas

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα