Το χωριό Ασκληπιείο της Ρόδου είναι και επίσημα ένας διεθνής προορισμός

Με την υποστήριξη της ΕΠΟΤ, απέσπασε βράβευση ως “Excellent Village Destination” στο διεθνές συνέδριο “Rural Tourism and Sustainable Development Conference”.

Parallaxi
το-χωριό-ασκληπιείο-της-ρόδου-είναι-κα-838144
Parallaxi

Η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο “ World Rural Tourism and Sustainable Development Conference ” που πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου. Κατέθεσε υποψηφιότητα και απέσπασε, στον αντίστοιχο διαγωνισμό πριν λίγες ημέρες, την πρώτη θέση και τη βράβευση για το χωριό Ασκληπιείο στη Ρόδο, στη θεματική “Excellent Village Destination”.

Η διάκριση του παραδοσιακού αυθεντικού προορισμού στο διεθνές συνέδριο WRTC, έχει μεγάλο βάρος αφ’ ενός γιατί βασίζεται στις πολιτιστικές αξίες και στους ανθρώπους, αφ’ ετέρου γιατί ξεχώρισε ανάμεσα σε προτάσεις από 54 χώρες και από επί πλέον 30 επαρχίες της Κίνας.

To World Rural Tourism Conference, είναι θεσμός που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Ο Οργανισμός βράβευσε στη διάρκεια του συνεδρίου προορισμούς για τις δράσεις τους στην κατεύθυνση της αειφορίας. Με πρωτοβουλία του Δρα Μιχάλη Τοανόγλου, ιδρυτικού μέλους της ΕΠΟΤ, που εκπροσώπησε την Ελλάδα, η ΕΠΟΤ κατέθεσε την υποψηφιότητα για το χωριό Ασκληπιείο στην κατηγορία “Excellent Village Destination”.

Η πανδημία (COVID-19) ανάμεσα στα άλλα, κατέδειξε την ισχυρή σχέση του τουρισμού με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μετατόπιση της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς προς τον αγροτικό τουρισμό αποτελεί πρόκληση για τους φορείς τουρισμού να επανεξετάσουν την ανάπτυξη με τρόπο που να είναι πιο περιεκτικός, βιώσιμος και ανθεκτικός. Η προστασία των φυσικών πόρων, οι νέες θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη υποδομών και η ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών είναι στο επίκεντρο. Αυτό επιστρέφει στις τοπικές κοινότητες και το συνολικό προορισμό, προσφέροντας ποιότητα ζωής από κάθε άποψη.

Την προετοιμασία της υποψηφιότητας υποστήριξε ο δραστήριος «Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ασκληπιείου», ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τη Δρα Δέσποινα Χατζηδιάκου και η κα Άντα Καραγιάννη, πρόεδρος της ΕΠΟΤ. Το Ασκληπιείο – πήρε το όνομα του από το Ασκληπιείο που διατηρούσε κατά την αρχαιότητα- είναι από τα πιο χαρακτηριστικά χωριά της Ρόδου με 500 κατοίκους, τη Βυζαντινή εκκλησία Dormition Παρθένου (1060) με σχήμα ελεύθερου σταυρού και τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, το εκκλησιαστικό μουσείο, το ελαιοτριβείο, το παραδοσιακό σπίτι, το βυζαντινό φρούριο σε βραχώδες ύψωμα.

Όλα αυτά, προσφέρουν στους επισκέπτες εμπειρία αυθεντική και πληροφόρηση. Τελευταία, η περιοχή του Ασκληπιείου, παρουσιάζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη γύρω από τον παραθαλάσσιο οικισμό Κιοτάρι όπου υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια. Στο χωριό, εδώ και πολλές δεκαετίες, ο σύλλογος και οι κάτοικοι, οργανώνουν το «Αντάμωμα», σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν των Αποδήμων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη «Σκληπενή Σούστα», στοιχείο λαϊκού πολιτισμού. Έχουν διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία ένα προ-συνέδριο (2017) και το 1 ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων (2018), με στόχο να ανοίξει μια δυναμική επικοινωνία ανάμεσα στον ροδίτικο ελληνισμό της διασποράς και στον ντόπιο ροδίτη. Σημαντική διοργάνωση με τη συμμετοχή εκτός του τοπικού Συλλόγου, του Γραφείου Αποδήμων Ροδίων του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η ΕΠΟΤ με το ανωτέρω έργο, βασίστηκε στις αρχές της υπευθυνότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης που διέπουν τις δραστηριότητες του τουρισμού. Ανέδειξε δε τη συνεισφορά του στην κοινωνική, οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη του προορισμού σύμφωνα με τους στόχους που υπηρετεί.

* Η ΕΠΟΤ Tourism Think-Tank είναι ένας ανεξάρτητος, εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής ιδιωτικός οργανισμός που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες, επαγγελματίες και Ακαδημαϊκούς του Τουρισμού.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα