Το χρονικό του φιάσκου με τις μάσκες

Από το βράδυ του Αυγούστου που πάρθηκε η απόφαση μέχρι και σήμερα

Parallaxi
το-χρονικό-του-φιάσκου-με-τις-μάσκες-656997
Parallaxi

Το βράδυ της Πέμπτης 21 Αυγούστου, ελήφθη η απόφαση ότι οι μαθητές θα πρέπει να φοράνε μάσκες στα σχολεία και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία που κατέληξε στο γνωστό φιάσκο με τις ευθύνες να γίνονται μπαλάκι μεταξύ της ΚΕΔΕ και κυβερνητικών παραγόντων.

Στις 22 Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ότι το κόστος θα το αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, η πρώτη δόση από τα συνολικά 6,2 εκατομμύρια ευρώ ήταν στο ταμείο της ΚΕΔΕ.  Την Πέμπτη 27 Αυγούστου, η ΚΕΔΕ έλαβε από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων τις προδιαγραφές και την ίδια ημέρα έκανε την προκήρυξη για τις μάσκες.

Η ΚΕΔΕ αναφερόμενη σε σχετικό διαγωνισμό που διεξήγε επισημαίνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Και εκείνη “έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ τον διαγωνισμό, ο οποίος έκλεισε στις 3 Σεπτεμβρίου με την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, κατέθεσε φάκελο προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 4 Σεπτεμβρίου, και στις 8 Σεπτεμβρίου πήρε την έγκριση για την υπογραφή των συμβάσεων.”  Από τον διαγωνισμό αναδείχθηκαν 20 ανάδοχοι για την προμήθεια των 5.000.000 μασκών, που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ.

Λίγα 24ωρα πάντως πριν από το άνοιγμα των σχολείων, στις 14 Σεπτεμβρίου αρκετοί μαθητές και γονείς αναρωτήθηκαν γιατί θα ληφθεί μία μάσκα αντί για δύο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, στους μαθητές.  Η εμπλοκή αποδόθηκε στο γεγονός ότι το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε τρεις από τους 25 προμηθευτές μασκών, καθώς δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα που προβλέπει η νομοθεσία.

Μέχρι την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς η ΚΕΔΕ τροφοδοτεί με μάσκες τις σχολικές μονάδες ολόκληρης της χώρας.  Τα πρώτα παρατράγουδα με το ζήτημα των μασκών στα σχολεία άρχισαν την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου όταν ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου κατήγγειλε ότι παραδόθηκαν στη Θεσσαλονίκη 27.000 ακατάλληλες μάσκες.

Ο ίδιος σημείωσε πως προκύπτουν ευθύνες και πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθούν. Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης όπου ο κ. Κυρίζογλου είναι δήμαρχος, έχει ήδη προμηθευτεί 7.200 μάσκες, οι οποίες στοίχισαν περίπου 10.000 ευρώ. Όπως εξήγησε τότε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου η συγκεκριμένη παρτίδα μασκών δεν πληρούσε το ποσοστό πυκνότητας σε βαμβάκι, ενώ δεν είχαν και την ενδεδειγμένη πλέξη που απαιτείται τονίζοντας ότι “μέχρι τη Δευτέρα όταν και θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι όλα έτοιμα.”

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το αλαλούμ με το μέγεθος των μασκών με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να επισημαίνει ότι το λάθος έγινε στη συρραφή και σε παρανόηση της διατύπωσης για τις διαστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: 

Αλαλούμ με τις μάσκες στα σχολεία – Τι λέει ο άνθρωπος που έφτιαξε 500.000 τεμάχια

Απαρατήρητο δεν πέρασε πάντως και το γεγονός, κυρίως από τους χρήστες των social media εκτός από την fast track διαδικασία με την οποία η ΚΕΔΕ έδωσε πάνω από 6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία των μασκών και οι εταιρείες που τελικά ανέλαβαν να παραδώσουν μέρος του συνολικού έργου. Ανάμεσα σε αυτές και η Exalco ΑΕ Βιομηχανία Αλουμινίου, η οποία ανέλαβε να παρασκευάσει πάνω από 300.000 μάσκες αντί ενός 1,12 ευρώ για κάθε μία από αυτές. Οι άλλες δύο εταιρίες είναι οι «ΜΠΛΙΟΥΜΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ» και «ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΙΑ & ΣΙΑ ΟΕ». Εύλογα προέκυψαν  απορίες για το πως μια εταιρεία που κατασκευάζει κουφώματα ανέλαβε να φτιάξει μάσκες. 

Σήμερα 15 Σεπτεμβρίου και με αφορμή το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών η ΚΕΔΕ ζήτησε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας. Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ τονίζει πως αυτό συνέβη «μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών».

Σε παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών, απέδωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις διαστάσεις των μασκών που δόθηκαν χθες στους μαθητές. Κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της covid-19 στην Ελλάδα, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα διορθωθεί και η αρμόδια επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών, οι οποίες «είναι ξεκάθαρες και θα είναι ίδιες, διότι βασίζονται στα διεθνή πρότυπα». Πάντως κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων για τις ευθύνες που οδήγησαν σε αυτό το αλαλούμ εκτός από την σιωπή ακούστηκε και η λέξη ΚΕΔΕ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα  αξίζει ο σχολιασμός του Μάριου Ελευθεριάδη που δημιούργησε μέσα στην πανδημία τις Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης και έραψαν μάσκες για όσους τις χρειαζόταν. 

Κρίμα !!!

100.000 φτιάξαμε 300 άνθρωποι με δωρεές και εθελοντισμό για να τις χαρίσουμε στα νοσοκομεία γιατί εκεί υπήρχε ανάγκη. Αν λέγαμε ότι θα ράψουμε για τα παιδιά και τα εγγόνια τους σε μια βδομάδα οι 300 θα γίνονταν 3000 στην Ελλάδα !! Αν υπήρχε η δυνατότητα να έστελνα πανιά και λάστιχα και να είχαν το ελεύθερο να ράψουν και να χαρίσουν άμεσα στα σχολεια στον τόπο τους οι μάσκες θα ήταν έτοιμες ραμμένες και πλυμενες στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα μέσα σε μια βδομάδα. Άιντε γιατί πολύ το ζαλίσανε και νομίζουμε ότι όλα είναι δύσκολα !

Εικόνα Facebook
Εικόνα Facebook

Με πληροφορίες από: in.gr, ethnos.gr, news247.gr, iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα