To ΔΝΤ αντίθετο στις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών

Όπως επισημαίνει, μια τέτοια ενέργεια μεταφέρει το βάρος στις μελλοντικές γενιές

Parallaxi
to-δντ-αντίθετο-στις-μειώσεις-των-ασφαλι-901938
Parallaxi

«Καμπανάκια» χτυπά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τα θετικά στοιχεία που επισημαίνει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις εξαιρετικά μετριοπαθείς εκτιμήσεις του για τις επιπτώσεις της κρίσης που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ εκφράζει την αντίθεσή του στις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών που προωθεί η κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει, μια τέτοια ενέργεια μεταφέρει το βάρος στις μελλοντικές γενιές, και τονίζει ότι οι μειώσεις θα πρέπει να αντιστραφούν.

Επίσης συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά την περίοδο μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης για την πανδημία, καθώς ενδέχεται να προκύψει πληθώρα «κόκκινων» δανείων. Μάλιστα, συστήνει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ισχυρότερα κεφάλαια ασφαλείας.

Όσο για την κατώτατο μισθό, το ΔΝΤ ενθαρρύνει μια «συνετή» αύξηση, με τρόπο που «να διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα», ενώ ζητά να προωθηθούν από το 2023 και μετά οι τιμαριθμικές αυξήσεις σε μισθούς δημοσίου και συντάξεις

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, προβλέπει μείωση της ανάπτυξης κατά μια ποσοστιαία μονάδα (στο 3,5% από 4,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση) και μέσο πληθωρισμό 4,5%. Αν και εκτιμά ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2023, ωστόσο σημειώνει ότι «η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της υπό συνθήκες σοβαρού σοκ θα εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή υποστήριξη».

Επίσης, συστήνει στην Ελλάδα τη διατήρηση μιας διευκολυντικής δημοσιονομικής πολιτικής, πρωτογενές έλλειμμα κάτω του 2% φέτος και αντίστοιχο πλεόνασμα από το 2023 και μέχρι το 2027.

Αφού επικροτεί την πρόωρη πληρωμή των εκκρεμών δανείων ύψους 1,8 δισ. ευρώ από την Αθήνα, το Ταμείο σημειώνει ως θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, την ισχυρή ανάκαμψη του 2021 (μετά την ύφεση της πανδημίας), την μείωση των «κόκκινων» δανείων (με το πρόγραμμα «Ηρακλής») και την ενισχυμένη ρευστότητα των τραπεζών (με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής πολιτικής).

Το ΔΝΤ αναφέρει ακόμα ότι «παραμένει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, όταν η Ελλάδα αρχίσει να αντικαθιστά την επίσημη χρηματοδότηση με χρηματοδότηση από την αγορά».

Το ΔΝΤ προβλέπει φέτος ανάπτυξη μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα στο 3,5% για την ελληνική οικονομία, μέσο πληθωρισμό 4,5% στο σύνολο του έτους και μεσοπρόθεσμη πτώση του στο 1,9% προτείνει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά από 2% και προσπάθεια για πλεόνασμα από το 2023.

Παρά το μεγάλο χρηματικό απόθεμα (μαξιλάρι) του δημοσίου και την ενεργή διαχείριση, λέει το ΔΝΤ, «η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της υπό σοβαρό σοκ εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη», (ΕΕ).

Στα 11 σημεία των συμπερασμάτων της επιτροπής του ΔΝΤ προτείνεται ακόμα «η σταδιακή κατάργηση όλων των προσωρινών μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία έως τα τέλη του 2022», καθώς και να μειωθεί το έλλειμμα με στόχευση σε πρωτογενές έλλειμμα κάτω από 2% του ΑΕΠ ήδη από φέτος. Η αποστολή του ΔΝΤ συνέστησε να μπει στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Ειδικότερα το ΔΝΤ αναφέρει:

Τα μέτρα στήριξης για υψηλές τιμές ενέργειας, «θα πρέπει να είναι προσωρινά και να στοχεύουν σε ευάλωτες ομάδες, επιτρέποντας παράλληλα τη σταδιακή μετάδοση υψηλότερων τιμών στους καταναλωτές».

Ζητά «να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των κενών κάλυψης στο σύστημα Εγγυημένου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που ελέγχεται βάσει πόρων και στην αύξηση των επιπέδων παροχών του, τουλάχιστον σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί «δίχτυ ασφαλείας» έναντι δυσμενών κραδασμών όπως η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση».

Οι αβεβαιότητες και οι καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές, λέει το ΔΝΤ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις στην ενέργεια και να προσθέσει ισχυρότερες από τις αναμενόμενες πιέσεις στον εγχώριο πληθωρισμό, τον τουρισμό με αποτέλεσμα να προκαλέσει ταχύτερη σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν νέα κύματα λοιμώξεων από τον ιό COVID-19 που προκαλούν οικονομικές διαταραχές και κινδύνους επιχορήγησης και χορήγησης δανείων NGEU. Ενώ η συνεχιζόμενη υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ είναι ελαφρυντικός παράγοντας, οι πιέσεις από τις δαπάνες και τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη μεσοπρόθεσμη πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος και διευρύνοντας τα spreads του δανεισμού.

Πηγη – efsyn/ieidiseis 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα