Το ελληνικό καλοκαίρι προ των πυλών μέσω του φωτογραφικού φακού
Οι ώρες μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στα νησιά της Ελλάδας.
Οι ώρες μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στα νησιά της Ελλάδας. Μία τουριστική περίοδος διαφορετική από τις προηγούμενες, μια σεζόν που καλείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που έφερε η νόσος COVID-19 στις ζωές των ανθρώπων. Το φετινό καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και έρχεται αντιμέτωπο με άλλου είδους προκλήσεις τόσο για τους κατοίκους των νησιών όσο και για τους μελλοντικούς τους επισκέπτες.
Ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Γιάννης Κολεσίδης, κατέγραψε με τον φακό του τις προετοιμασίες που γίνονται στο Πάνω Κουφονήσι, στην Σχοινούσα, στην Ηρακλειά, στην Ανάφη. Ακολουθώντας κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα, σε συνεργασία με την AXION HELLAS επισκέφθηκαν ακριτικά νησιά στο πλαίσιο πολυήμερης αποστολής του ΕΟΔΥ ώστε να πραγματοποιήσουν διαγνωστικές εξετάσεις και τεστ αντισωμάτων για COVID-19 σε ευπαθείς ομάδες και κατοίκους των νησιών.
Έχοντας στην κατοχή τους πλωτά μέσα, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναχώρησε από την Ανάβυσσο και έπειτα από περίπου έξι ώρες το σκάφος αγκυροβόλησε στην πρώτη στάση, στο Πάνω Κουφονήσι. Στα γαλαζοπράσινα νερά του νησιού μπορούσε να διακρίνει κανείς τις λιγοστές βάρκες που ήταν αραγμένες και τις «έδερνε» ο δυνατός αέρας.
Ο κρότος που κάνει το κύμα όταν σκάει, το βουητό του δυνατού ανέμου και ο ήχος των γλάρων που πετούν πάνω από τη θάλασσα συνέθεταν το σκηνικό του ερημικού μέχρι τώρα τοπίου. Στο κέντρο Υγείας του Κουφονησίου στήθηκε ένα ιατρείο, ώστε να υποδεχθεί τους κατοίκους που πρέπει να περάσουν από ειδικές εξετάσεις για να διαγνωστεί αν νοσούν από τον SARS-CoV-2 ή αν έχουν νοσήσει και διαθέτουν τα αντίστοιχα αντισώματα.
Η Κατερίνα Τρικαλιώτη νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ φορώντας την ειδική της στολή εξέτασε τον 63χρονο Χριστόφορο Καβάσσιλα που ζει κάθε χρόνο 6-7 μήνες στο νησί.
Στο Πάνω Κουφονήσι οι εργασίες είχαν ξεκινήσει δειλά-δειλά καθώς στα σοκάκια του νησιού αντίκριζε κανείς εργάτες να βάφουν και να εκτελούν εργασίες για να υποδεχτούν την έναρξη της θερινής περιόδου.
Το ένα κλιμάκιο έμεινε στο Κουφονήσι, ενώ το άλλο συνέχισε το ταξίδι του. Στην Ηρακλειά των 100 κατοίκων, τους επισκέπτες καλωσορίζει η φράση «Welcome IRAKLIA» που βρίσκεται πάνω σε βράχους.
Ο 52χρονος Λάσκαρης Ρούσσος έχει μπαρ στο νησί με κλειστό χώρο. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέτος λόγω της κατάστασης δεν θα καταφέρει να ανοίξει το μαγαζί του. Σκέφτεται να δουλέψει σε κατάστημα με ενοικιαζόμενα μηχανάκια μήπως και καταφέρει να βγάλει τα προς το ζην από κει. Το εισόδημά του όμως μοιάζει αβέβαιο και θα εξαρτηθεί από την κίνηση που θα έχει το νησί.
Το ταξίδι συνεχίζεται στην Ανάφη, το νοτιοανατολικότερο νησί των Κυκλάδων. Η Σοφία Κολυδά είναι 27 ετών και διατηρεί εστιατόριο στη χώρα της Ανάφης. Υπό κανονικές συνθήκες το εστιατόριο θα άνοιγε την 25η Μαρτίου. «Η καραντίνα απλά μας παράτεινε λίγο τον χειμώνα, την αγρανάπαυση, το γεγονός δηλαδή ότι ασχολούμαστε με τα περιφερειακά, τα περιβόλια μας , την κάππαρή μας, με όλα αυτά εκτός από τη δουλειά μας», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η κ. Κολυδά είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας, και ναι μεν οι γονείς της πήραν το επίδομα των 800 ευρώ αλλά αν δεν είχαν χρήματα στην άκρη δεν θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα. «Ευτυχώς είμαστε στην Ανάφη και δεν χρειάζεται να πληρώνουμε για όλα μας τα αγαθά, καθώς τα παράγουμε μόνοι μας. Αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ, και όλους τους ανθρώπους που μένουν εδώ», σημειώνει.
Η κ. Κολυδά από δω και πέρα προσδοκά να επανέλθει η «κανονικότητα» στο νησί. «Εισόδημα δεν προσδοκώ, το μόνο που θέλω είναι να διατηρήσω τη φήμη του μαγαζιού μου. Θέλω να έχω τις ίδιες υπηρεσίες που είχα και πριν με την ίδια ποιότητα, τις ίδιες τιμές και να είναι όπως πέρσι η κατάσταση του μαγαζιού. Το εισόδημα το ξέρουμε ότι θα συρρικνωθεί, το μόνο που μας απασχολεί είναι να πληρώνουμε όλους τους λογαριασμούς. Η τροφή ευτυχώς εξασφαλίζεται», υπογραμμίζει. Έχοντας μπει σε πυρετώδεις προετοιμασίες με γνώμονα την τήρηση των μέτρων προστασίας έχουν μειώσει ήδη τα τραπεζοκαθίσματα ενώ το προσωπικό τους έχει εκπαιδευθεί στους νέους κανόνες υγιεινής. Έχουν προσπαθήσει να μην διαθέτουν πράγματα μιας χρήσης για τους πελάτες τους ώστε να αποφύγουν να επιβαρύνουν κι άλλο το περιβάλλον. «Το καλοκαίρι τούτο θα είναι δύσκολο, το γνωρίζουμε, αλλά με λίγη οργάνωση μπορούν να επιτευχθούν όλα. Χρειάστηκε να ξοδέψουμε αρκετό κεφάλαιο για να ανοίξουμε έτσι ώστε να πάρουμε αντισηπτικά, μάσκες, απορρυπαντικά επιπλέον με τις κατάλληλες προδιαγραφές. Όλα αυτά είχαν κάποιο κόστος», υπογραμμίζει η κ. Κολυδά. «Έχουμε μάθει να ζούμε στην ανασφάλεια. Η μόνη μας προφύλαξη είναι τα προληπτικά μέτρα. Χρειάζεται να τα τηρούμε», αναφέρει ενώ προσθέτει ότι ασφαλώς και τους φοβίζει ο κορονοϊός, καθώς αν κάτι συμβεί ο ιός στην Ανάφη θα διαδοθεί σε πάρα πολύ λίγο χρόνο.
Ο Αντώνης Σιγάλας, είναι ψαράς από την Ανάφη και κατά τη διάρκεια του lockdown, δεν εργαζόταν. «Ξαφνικά σκάει ο κορονοϊός και όλοι καραντίνα μέσα, τρέχαμε στα σούπερ μάρκετ να αγοράσουμε φαγητό για να μην πεθάνουμε από την πείνα γιατί έλεγαν ότι θα κόψουν και τα καράβια και τα πάντα. Εδώ είμαστε ένα νησάκι μικρό. Δόξα τω θεώ δεν κόλλησε κανείς εδώ τίποτα», λέει. Δουλεύοντας ως ψαράς εδώ και χρόνια η κατάσταση που βίωσε ήταν πρωτόγνωρη. «Δεν έχουμε που να πουλήσουμε τα ψάρια μας, διότι δεν κινείται ακόμα κάτι. Ούτε Σαντορίνη που τα πουλούσαμε στα εστιατόρια ούτε εδώ. Μια φορά άμα πάμε για ψάρεμα μετά τέρμα. Τα καΐκια τα έχουμε δεμένα ακόμα», τονίζει, ενώ όπως συμπληρώνει την περίοδο της καραντίνας «έζησαν με τα έτοιμα». «Πήραμε τα 800 ευρώ το τέλος Απριλίου. Από το να μην δουλεύουμε καθόλου μια χαρά ήταν και αυτά. Τώρα περιμένουμε να έρθει κόσμος, να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Την χρονιά την έχουμε χάσει αλλά τουλάχιστον να μην σηκώνουμε άλλα λεφτά», εξηγεί ενώ, όπως λέει, αυτό που εύχεται είναι «να φύγει η αρρώστια και όλα τα άλλα θα βολευτούν».
Το πλοίο του τουρισμού ετοιμάζεται να σαλπάρει σε γνώριμα και φημισμένα λιμάνια προσπαθώντας να κερδίσει ένα ακόμα στοίχημα, αυτό της έναρξης της θερινής περιόδου την μετά-κορονοϊού εποχή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ /Φωτορεπορτάζ-Βίντεο: Γιάννης Κολεσίδης / Κείμενο: Ιωάννα Καρδάρα