Το Eurosea σαλπάρει για την Ελλάδα το 2020
Με βασικό θέμα στην ατζέντα την ασφάλεια στη θάλασσα.
Για την Ελλάδα σαλπάρει το 2020 ο ευρωπαϊκός θεσμός, Eurosea με βασικό θέμα στην ατζέντα την ασφάλεια στη θάλασσα.
Ήδη, επτά ενήλικα στελέχη των Ελλήνων Προσκόπων βρέθηκαν στην Βαρκελώνη για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα και έπειτα από μια άψογη παρουσίαση κατάφεραν να φιλοξενηθεί ο θεσμός στην Ελλάδα.
Η ελληνική αποστολή μέσω της παρουσίασης έδειχνε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες την ιστορία μας ως ναυτικό έθνος, τη σημασία και το βάρος της πιστοποιημένης εκπαίδευσης των Ενηλίκων Στελεχών των Ελλήνων Προσκόπων (πράγμα που δεν είναι διαδεδομένο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης), τις δραστηριότητές μας ως ειδικότητα, αλλά και τι σημαίνει για εμάς «πλωτά μέσα» και πως αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο για την διαπαιδαγώγηση των νέων.
Στην ίδια παρουσίαση η ελληνική αποστολή ενημέρωσε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες για τις εγκαταστάσεις που προτείνουν να γίνει το επόμενο Eurosea αλλά και για τις δραστηριότητες και τα μέρη που μπορούν να επισκεφθούν, αναδεικνύοντας τις ομορφιές της Ελλάδας. Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων οι 50 συμμετέχοντες εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών χωρών και της Νέας Ζηλανδίας εξέλεξαν την Ελλάδα έναντι της Γαλλίας για τη φιλοξενία του επόμενου Eurosea.
Ο σκοπός της συνάντησης
Σκοπός της συνάντησης είναι η ανάπτυξη της διεθνούς διάστασης του Ναυτοπροσκοπισμού, η επικοινωνία του τρόπου που χρησιμοποιεί η κάθε χώρα το υδάτινο στοιχείο στο πρόγραμμά της, η ανταλλαγή ιδεών κι η προώθηση της ασφάλειας σε κάθε έκφανση του ναυτοπροσκοπικού προγράμματος.
Οι εκπρόσωποι των χωρών συμμετείχαν σε εργαστήρια τα οποία διαπραγματεύονταν θέματα όπως η ναυαγοσωστική, η εκτίμηση επικινδυνότητας (risk assessment), η έμπνευση για ναυτοπροκοπικές δραστηριότητες μέσω της ανταλλαγής ιδεών, ο «δρόμος» για να μετατραπεί ένα Προσκοπικό Σύστημα σε Ναυτοπροσκοπικό και κύκλοι συζητήσεων σχετικά με το πως χρησιμοποιεί η κάθε χώρα τα πλωτά της μέσα.
Οι υπόλοιπες δραστηριότητες του πενθημέρου περιελάμβαναν έξοδο με παραδοσιακό δικάταρτο σκάφος, επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο της Βαρκελώνης και μια μικρή ξενάγηση στην πόλη. Το τελευταίο βράδυ οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στην παρασκευή ενός παραδοσιακού ποτού, το οποίο απήλαυσαν υπό τους ήχους παραδοσιακών ισπανικών τραγουδιών.
Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν η Έφορος Ναυτοπροσκόπων της Γενικής Εφορείας Αριάδνη Κοτσικοπούλου με τους κυβερνήτες ναυτοπροσκοπικών λέμβων Γιώργο Μπάμπουρα, Δήμητρα Λαδά, Ηλέκτρα Φωτεινοπούλου, Παύλο Κανέτη, Κέλλυ Μήτρου και Γιώργο Καραγιάννη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει χαρακτηρίσει τις Ναυτοπροσκοπικές Λέμβους ως «Παραδοσιακά Σκάφη», ενώ ο νηογνώμων LLOYD’S REGISTER έχει αναγνωρίσει τους Έλληνες Προσκόπους ως «Lloyd’s Register Approved Training Provider» (Πάροχος Εκπαίδευσης Εγκεκριμένος από τον Lloyd’s Register).
Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συμμετέχει στον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης, με εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, χωρίς καμία διάκριση φυλής, γλώσσας, θρησκείας, εθνικότητας. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία, στην οποία περιλαμβάνονται η υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, η αυτενέργεια και η αυτό-εκπαίδευση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 25.000 μέλη σε όλη τη χώρα. Το ΣΕΠ ιδρύθηκε το 1910, συμπληρώνει δηλαδή το 2018 108 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και συστηματικής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ