Διεθνή

Το Έβερεστ ανοίγει ξανά για τους ορειβάτες μετά την πανδημία

Υπό αυστηρές συνθήκες εκατοντάδες αναρριχητές αναμένονται να επιστρέψουν στο Έβερεστ.ρ

Parallaxi
το-έβερεστ-ανοίγει-ξανά-για-τους-ορειβ-734620
Parallaxi

Εκατοντάδες αναρριχητές πρόκειται τον επόμενο μήνα να επιστρέψουν έναν χρόνο μετά και υπό αυστηρές συνθήκες στο Όρος Έβερεστ σύμφωνα με όσα δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ορειβάτες.

Περισσότεροι από 300 ξένοι ορειβάτες ήθελαν να προσπαθήσουν να σκαρφαλώσουν το βουνό των 8,849 μέτρων (29.031 πόδια) την περίοδο αναρρίχησης που ξεκίνησε τον Απρίλιο, δήλωσε η αξιωματούχος του τουριστικού τμήματος Mira Acharya, σε σύγκριση τον αριθμό – ρεκόρ 381 ορειβατών που προσπάθησαν να φτάσουν την κορυφή την ίδια περίοδο το 2019.

Οκτώ από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ και εκατοντάδες ξένοι αναρριχητές συνεισφέρουν στο εισόδημα του φτωχού κράτους με εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Ο Lukas Furtenbach από την Καλιφόρνια καθοδηγεί 22 ορειβάτες σε πέντε ομάδες, συμπεριλαμβανομένων δύο αποστολών στο Έβερεστ. Μερικοί από τους πελάτες του έχουν αναβάλει τα σχέδια τους για το επόμενο έτος λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών σε χώρες όπως η Βρετανία, δήλωσε.

“Έχουμε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο COVID-19 με ένα πρόγραμμα τακτικών τεστ, έναν γιατρό αποστολής και υγειονομικά πρωτόκολλα”, δήλωσε ο Furtenbach.

Το Νεπάλ έκλεισε τα βουνά του τον Μάρτιο του περασμένου έτους, λόγω των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμός της πανδημίας του κορονοϊού, ο οποίος έχει μολύνει 274.973 άτομα και προκαλέσει 3.012 θανάτους σε εθνικό επίπεδο μέχρι στιγμής. Η χώρα ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού της με τα εμβόλια της AstraZeneca τον Ιανουάριο. Οι λοιμώξεις μειώνονται, καθώς την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 104 νέα κρούσματα, ένας πολύ μικρός αριθμός καθώς τον Οκτώβριο ανακοινώνονταν 5.743 μολύνσεις.

Οι διοργανωτές της αποστολής λένε ότι η κινεζική πλευρά του, η οποία ήταν κλειστή για ξένους ορειβάτες πέρυσι, θα παραμείνει κλειστή και αυτή τη σεζόν. Αυτό σημαίνει πιθανότατα περισσότερους ορειβάτες από την πλευρά του Νεπάλ.

Ο Γκάρετ Μάντισον της Μάντισον Ορειβασίας με έδρα τις ΗΠΑ είπε ότι ηγήθηκε μιας «μεγάλης ομάδας» ορειβατών στο Έβερεστ την περίοδο αναρρίχησης Απριλίου-Μαΐου.

“Δεν φοβόμαστε την COVID, αλλά θα λάβουμε προφυλάξεις”, δήλωσε ο Μάντισον στο Reuters.

Δεν επιστρέφουν όλες οι εταιρείες ορειβασίας

«Δεν είναι κατάλληλος χρόνος» να διεξάγουμε αποστολές δεδομένου του αδύναμου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης του Νεπάλ, δήλωσε ο Adrian Ballinger της Alpenglow Expeditions.

“Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε τους ορειβάτες μας σε κίνδυνο – ή να δημιουργήσουμε μια κατάσταση διάσωσης στο βουνό εάν κάποιος αρρωστήσει που θα έθετε σε κίνδυνο άλλους”, είπε.

Πηγή: CNN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα