Life

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2021 επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Πώς θα διαμορφωθεί το φετινό πρόγραμμα.

Parallaxi
το-φεστιβάλ-υπερηφάνειας-2021-επιστρέφει-778456
Parallaxi

Από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, η Θεσσαλονίκη θα είναι γεμάτη με πολύχρωμα χρώματα, καθώς η μεγαλύτερη γιορτή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αυτή του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, επιστρέφει για 9η φορά στην πόλη.

Με σύνθημα το ερώτημα “ποια κανονικότητα;” οι εκδηλώσεις του φετινού Pride ήρθαν για να αμφισβητήσουν την επιστροφή σε μία κανονικότητα όπου δεν χωράμε, ούτε μπορούμε να συνυπάρχουμε με ασφάλεια όλοι.
Κεντρική τοποθεσία σε όλες τις εκδηλώσεις θα αποτελεί το Θέατρο Κήπου- σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές λόγω των περιορισμών της πανδημίας- ενώ μερικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε άλλες τοποθεσίες, μέσα στην πόλη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της διοργάνωσης, Αλέξανδρο Καπετάνου: «Ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε αν μετά την υγειονομική κρίση την οποία περνάμε και τον κοινωνικό εγκλεισμό τον οποίο έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, θα θέλαμε να επιστρέψουμε στην ήδη υπάρχουσα κανονικότητα που ενίσχυε τον διχασμό. Σε αυτήν που τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ζούσαμε σε μια διαρκή ”καραντίνα” όντας ελεύθερα να εκφραστούμε μόνο στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας;».

Με την σειρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, εξέφρασε εκ μέρους του Κωνσταντίνου Ζέρβα, τη στήριξή της στη διοργάνωσης τονίζοντας πως «θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη στήριξή μας στην παρέλαση υπερηφάνειας που για ακόμα μια χρόνο τονίζει τη σημασία της αποδοχής και της ορατότητας των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Είμαστε δίπλα στο 9o Thessaloniki Pride απλά, ανθρώπινα και συντροφικά».

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι Τύπου του φεστιβάλ μίλησαν για τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων της κοινότητας κατά τη διάρκεια της καραντίνας και ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στην περιορισμένη ορατότητα που βιώνουν τα διεμφυλικά άτομα στην χώρα.  «Με το Pride θέλουμε, επίσης, και να καταδείξουμε το πόσο επώδυνη ήταν η καραντίνα για άτομα της κοινότητας που σε αρκετές περιπτώσεις δεν λάμβαναν καν το επίδομα αναστολής εργασίας, καταφεύγουντας μάλιστα πολλές φορές στη μαύρη εργασία», είπαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι Τύπου της διοργάνωσης, Φιλομένη Λιάτσα και Αλέξανδρος Καπετάνου.

Τέλος, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την αύξηση των φαινομένων της έμφυλης βίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην Ελλάδα. «Ελπίζουμε με τη σύσταση της εθνικής επιτροπής για τη ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητα, αλλά και με αντίστοιχες με το Pride οργανώσεις να καταφέρουμε να δείξουμε ότι είμαστε εδώ και είμαστε ορατοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Pride.

Οι περισσότερες από τις δράσεις του Pride θα διεξαχθούν στο Θέατρο Κήπου -το οποίο θα δέχεται μέχρι  και 550 άτομα, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ- σε διάστημα πέντε ημερών από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση υπερηφάνειας στις 7 το απόγευμα με αφετηρία το Θέατρο Κήπου.

Μάλιστα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ την ημέρα της παρέλασης  θα διεξάγονται δωρεάν rapid test στη ΔΕΘ για το Pride.

Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται εδώ. 

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα