Διεθνή

Το Ιράν συγκλονίζεται από την επίθεση

Βίντεο που προβλήθηκε στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόραση δείχνει τους στρατιώτες σε σύγχυση. Ένας από αυτούς βρίσκεται όρθιος μπροστά από την εξέδρα και ρωτάει: "Από πού ήρθαν;" και ένας άλλος απαντάει "από πίσω μας".

Parallaxi
το-ιράν-συγκλονίζεται-από-την-επίθεση-362340
Parallaxi

Ένοπλοι άνοιξαν σήμερα πυρ εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στο νοτιοδυτικό Ιράν σκοτώνοντας 25 ανθρώπους, σχεδόν οι μισοί εκ των οποίων ήταν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, σε μια από τις χειρότερες επιθέσεις με στόχο το επίλεκτο αυτό σώμα, μετέδωσαν τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι είχε στόχο μια εξέδρα όπου είχαν συγκεντρωθεί ιρανοί αξιωματούχοι στην πόλη Αχβάζ για να παρακολουθήσουν μια ετήσια εκδήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ.

Μια αντικυβερνητική αραβική οργάνωση, η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, η οποία επιδιώκει την ίδρυση ενός ξεχωριστού κράτους στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου επαρχία Κουζεστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν επίσης την ευθύνη, αλλά καμία από τις δύο οργανώσεις δεν έδωσαν αποδείξεις. Πάντως και οι τέσσερις δράστες σκοτώθηκαν.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν και γυναικόπαιδα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η επίθεση προκάλεσε πλήγμα στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα και ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ, το Ιράν, η οποία έχει υπάρξει σχετικώς σταθερή σε σχέση με τις γειτονικές της αραβικές χώρες που βιώνουν ταραχές μετά τις εξεγέρσεις του 2011 σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι οι θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος και αποτελούν έναν πανίσχυρο και καθοριστικό πυλώνα για το σύγχρονο Ιράν. Έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς δυτικούς αναλυτές ως η ελίτ της ιρανικής κοινωνίας.

Δημιουργήθηκαν την επαύριο της ισλαμικής επανάστασης του 1979. Η συμμετοχή τους στον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ (1980-1988) ήταν καταλυτική και έκτοτε απολαμβάνουν μεγάλου κύρους στην ιρανική κοινωνία.

Σήμερα είναι ένα αυτόνομο και επίλεκτο στρατιωτικό σώμα το οποίο αριθμεί περίπου 120.000 άνδρες. Οι Φρουροί λαμβάνουν την καλύτερη στρατιωτική εκπαίδευση. Εκτός των χερσαίων μονάδων, διαθέτουν και δικό τους ναυτικό, αεροπορία και υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας, οι Φρουροί από το 2009 και μετά ελέγχουν τις ναυτικές επιχειρήσεις στα στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 1/5 του παγκόσμιου πετρελαίου.

Βίντεο που προβλήθηκε στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόραση δείχνει τους στρατιώτες σε σύγχυση. Ένας από αυτούς βρίσκεται όρθιος μπροστά από την εξέδρα και ρωτάει: “Από πού ήρθαν;” και ένας άλλος απαντάει “από πίσω μας”.

Η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε για την επίθεση “στοιχεία τακφίρι”, σε μια αναφορά προς τους ενόπλους σουνίτες. Η Αχβάζ βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Κουζεστάν, όπου έχουν σημειωθεί σποραδικές διαμαρτυρίες από μειονότητες Αράβων στο κυρίως σιιτικό Ιράν.

Εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού είπε ότι οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, ότι δεν ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος αλλά συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Μέχρι στιγμής καμία χώρα του Κόλπου δεν έχει αντιδράσει στα σχόλιά του.

ΑΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα