Το Κίεβο χαρακτηρίζει «πολύ δύσκολες» τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την Μαριούπολη, δηλώνει ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Parallaxi
το-κίεβο-χαρακτηρίζει-πολύ-δύσκολες-924311
Parallaxi

Οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι «πολύ δύσκολες», έκρινε την Παρασκευή, 25 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε ένα δελτίο τύπου, απορρίπτοντας κάθε «συναίνεση» με τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο. Ο ίδιος απέρριψε αναφορές ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση τεσσάρων εκ των έξι σημείων κλειδιών. «Δεν υπάρχει συναίνεση με τη Ρωσία στα τέσσερα σημεία», έγραψε ο Κουλέμπα σε μια ανάρτηση στο Facebook.

«Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα όποιες κι αν είναι οι συνθήκες», λέει ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου

oykrania-fb-img-1648216966740.jpg

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία τηρεί σθεναρή στάση και δεν εγκαταλείπει τα αιτήματά της. Επιμένουμε, καταρχάς, σε μια εκεχειρία, σε εγγυήσεις ασφαλείας και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Από την πλευρά του, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax, που αναμεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διαπραγματευτής της Μόσχας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε την ίδια μέρα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έρχονται κοντά στο να κατανοήσουν δευτερεύοντα θέματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως έχει καταγραφεί περιορισμένη πρόοδος στα σημαντικότερα σημεία. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όλη την εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, σε μορφή τηλεδιάσκεψης και θα συνεχίσουμε αύριο», είπε ο Μεντίνσκι. «Σε δευτερεύοντα θέματα, οι θέσεις συγκλίνουν. Εντούτοις, στα βασικά πολιτικά θέματα, στην πραγματικότητα προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα».

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την Μαριούπολη, δηλώνει ο περιφερειακός κυβερνήτης

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την πολιορκημένη νότια πόλη Μαριούπολη στην Θάλασσα του Αζόφ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κιριλένκο είπε ότι μέχρι στιγμής περίπου 65.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη με ιδιωτικά οχήματα ή με τα πόδια, αν και οι προσπάθειες για οργάνωση μαζικών απομακρύνσεων αμάχων στο πλαίσιο προσωρινών εκεχειριών έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει.

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο καταγγέλει τους «αδιάκριτους» και αδιάκοπους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη

oykrania-6vGey.jpeg

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, κατήγγειλε σήμερα τους «αδιάκριτους» και αδιάκοπους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην πόλη του, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας πριν την ρωσική εισβολή. «Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ, κατά τη διάρκεια μιας αυτοσχέδιας ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου σε μυστική τοποθεσία για την προστασία από βομβαρδισμούς.

«Καθημερινά γίνονται αδιάκριτοι βομβαρδισμοί στην πόλη και πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται», κατήγγειλε, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν «κατοικημένες περιοχές, πολίτες, υποδομές όπως σχολεία».

«Αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια στο Χάρκοβο, ενάντια στην Ουκρανία, εναντίον αμάχων», είπε, εκτιμώντας ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων έχουν εγκαταλείψει την πόλη, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ από τα ρωσικά σύνορα.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, που διείσδυσαν στα προάστια την πρώτη ημέρα της εισβολής τους στις 24 Φεβρουαρίου, απωθήθηκαν πολλά χιλιόμετρα προς τα περίχωρα, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

Έκτοτε η πόλη αποτελεί στόχος καθημερινών βομβαρδισμών πυροβολικού, πυραύλων και αεροπορικών βομβαρδισμών, προκαλώντας «πολλά θύματα», σύμφωνα με τον Τερέχοφ, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να δώσει αριθμό θυμάτων.

Σήμερα το πρωί, τέσσερις νεκροί από βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις κλινικής που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη, σύμφωνα με την περιφερειακή αστυνομία.

Την Πέμπτη, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς στεκόντουσαν σε ουρά για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία, σε 80 χλμ απόσταση από τα σύνορα της Ουκρανίας

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή» εδάφους του ΝΑΤΟ, επισκέφτηκε σήμερα Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφου Air Force One στο Ρζεσζόφ, 80 χλμ. από τα σύνορα, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη, διάρκειας δύο ημερών, συναντώντας τους στρατιώτες της 82ης αμερικανικής αερομεταφερόμενης μεραρχίας.

Αυτή η μεραρχία, η τελευταία που εγκατέλειψε το Αφγανιστάν το περασμένο καλοκαίρι, είναι μέρος των δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ για να ενισχύσουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη και των οποίων τα 10.500 μέλη βρίσκονται κυρίως στην Πολωνία, αστειεύτηκε με στρατιώτες που κουρεύονταν.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν, με κοστούμι και ριγέ πουκάμισο αλλά χωρίς γραβάτα, κάθισε ανάμεσα σε στρατιώτες σε μια τραπεζαρία, για να φάει μια φέτα πίτσα.

«Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ», επανέλαβε πολλές φορές στους παρόντες στρατιώτες. Χαμογελαστός, έκανε πολλές χειραψίες και έβγαλε φωτογραφίες, αρπάζοντας κάποια στιγμή ο ίδιος ένα τηλέφωνο για να βγάλει μια selfie.

«Βρίσκεστε στο επίκεντρο μιας μάχης μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε μια σύντομη ομιλία του. «Αυτό που κάνετε είναι σημαντικό, πραγματικά σημαντικό», είπε.

Με την επίσκεψη αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να συμβολίσει, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να προστατεύσουν τις χώρες του ΝΑΤΟ, μια υποχρέωση που ο Τζο Μπάιντεν έχει πολλές φορές χαρακτηρίσει «ιερή».

Ο Μπάιντεν ανάμενεται να έχει συναντήσεις με επίκεντρο την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και στην περιοχή, ενώ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα αναμενόταν να υποδεχτεί τον Αμερικανό ομόλογό του στο αεροδρόμιο στο Ρζεσζόφ αλλά δεν τελικά δεν τα κατάφερε, καθώς το αεροπλάνο του παρουσίασε τεχνικά προβλήματα.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στη Βαρσοβία για συνομιλίες με Πολωνούς ηγέτες και επίσκεψη σε κέντρο υποδοχής Ουκρανών προσφύγων.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να ολοκληρώσει αυτήν την επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται ένα μήνα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αύριο Σάββατο με μια ομιλία που ο Λευκός Οίκος υπόσχεται «σημαντική» και «σημαντική».

Η επίσκεψη στην Πολωνία έρχεται την επομένη μιας ημέρας με έντονη διπλωματική δραστηριότητα στις Βρυξέλλες, όποτ ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι «ενωμένο όσο ποτέ» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

FT: Σε ρόλο ειρηνοποιού ο Αμπράμοβιτς στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας- Ουκρανίας με τις…ευλογίες Πούτιν Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενέκρινε προσωπικά την εμπλοκή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αποκαλύπτουν οι Financial Times επικαλούμενοι δύο άτομα με απευθείας γνώση της υπόθεσης. Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, η «απευθείας ευλογία» του Πούτιν υποδεικνύει πως ο Ρώσος ολιγάρχης ζήτησε έγκριση για τον διαμεσολαβητικό του ρόλο σε ανώτατο επίπεδο.

Αυτό αντιφάσκει με τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν έχει στενή σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο, για την οποία υποβλήθηκε σε αυστηρές κυρώσεις αρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και έπειτα από την ΕΕ. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, όπως είχε παραδεχθεί εκπρόσωπός του μετά από ισραηλινό δημοσίευμα, είχε επιδιώξει να συμβάλει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα οι FT υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος μεγιστάνας συναντήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου με ανώτερο αξιωματούχο από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Ζελένσκι για το σκοπό αυτό.

Μάλιστα ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι, Νταβίντ Αραχάμια βεβαιώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν «βαριά εμπλεκόμενος» στις συνομιλίες και λέει μάλιστα ότι τον συνάντησε στο Γκόμελ της Λευκορωσίας κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Αμπράμοβιτς είχε έναν ρόλο στη διευθέτηση των συνομιλιών αλλά δεν επιβεβαίωσε την απευθείας έγκριση από τον Πρόεδρο Πούτιν.

Μία εκ των πηγών της εφημερίδας αναφέρει πως για τον ίδιο τον Αμπράμοβιτς η ανάμιξή του ήταν ρίσκο, αλλά ο ίδιος είχε πει «θέλω να κάνω κάτι». Οι Financial Times σημειώνουν επίσης πως ο Αμπράμοβιτς είναι πολύ ενεργός από την έναρξη του πολέμου, τόσο προσπαθώντας να κλείσει συναντήσεις μεταξύ διαμεσολαβητών όσο και επί ανθρωπιστικών θεμάτων.

Φέρεται να έχει συναντηθεί το τελευταίο διάστημα με τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Μόσχα, καθώς και με τον επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλάντιμιρ Μεντίνσκι, αλλά και με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν όταν βρέθηκε στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα