Featured

«Το ΚΙΝΑΛ είναι εδώ…», και ψάχνει αρχηγό

Τα επιτελεία των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του κόμματος, ήδη συγκεντρώνουν υπογραφές υποστήριξης

Φίλιππος Δεργιαδές
το-κιναλ-είναι-εδώ-και-ψάχνει-αρχη-816660
Φίλιππος Δεργιαδές

 

Σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών εισέρχεται το Κίνημα Αλλαγής, αμέσως μετά τη ΔΕΘ, με τα επιτελεία των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του κόμματος ήδη να συγκεντρώνουν υπογραφές υποστήριξης και να σχεδιάζουν περιοδείες, συσκέψεις και συναντήσεις σε όλη την Επικράτεια.

Η ανάδειξη της νέας ηγεσίας στον επίσημο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, μπορεί να μην απασχολεί άμεσα το ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο και τους πολίτες, όμως οι εξελίξεις στο χώρο, μπορούν ακόμα και μεσοπρόθεσμα, αν τελικά το 2022 είναι εκλογική χρονιά, να επηρεάσουν με καθοριστικό τρόπο τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Να θυμίσουμε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και συνεπώς το θέμα των συνεργασιών, ακόμα κι αν γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, θα τεθεί εκ των πραγμάτων στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου.

Μέχρι σήμερα, οι υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει επισήμως την πρόθεση τους να διεκδικήσουν την θέση του επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, είναι οι εξής:

  • Φώφη Γεννηματά: η νυν πρόεδρος του κόμματος
  • Ανδρέας Λοβέρδος: βουλευτής Β Αθηνών
  • Νίκος Ανδρουλάκης : ευρωβουλευτής
  • Χάρης Καστανίδης : βουλευτής Α Θεσσαλονίκης

Οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα

Την περασμένη εβδομάδα, σε σύσκεψη του επιτελείου της, η Φώφη Γεννηματά, μετά και τις έντονες φήμες ότι οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ θα αναβληθούν, ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών. Να θυμίσουμε ότι ατύπως το κόμμα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο από τις αρχές του έτους, όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος, έχοντας ως δεδομένο ότι στο τέλος του 2021, λήγει η θητεία της Φώφης Γεννηματά.

Προκειμένου να κλείσει τα στόματα όσων επιχειρούν να χρεώσουν στην κ. Γεννηματά, ηττοπάθεια και προσπάθεια αποφυγής της εσωκομματικής αναμέτρησης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, άναψε το πράσινο φως στις εσωκομματικές διαδικασίες με τη φράση: «να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να κερδίσουμε, με διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες».

Μετά την προτροπή Γεννηματά, άμεσα συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) για να ορίσει τις διαδικασίες προς τις εσωκομματικές εκλογές. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) είναι το όργανο που έχει την ευθύνη της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας και αποτελείται από 11 μέλη με πρόεδρο το Θόδωρο Καπετανάκη.

Η ΕΔΕΚΑΠ πρέπει να λύσει μία σειρά τεχνικών ζητημάτων, όπως την εξεύρεση  της εταιρίας για την online διασύνδεση των 500 περίπου καλπών που θα στηθούν σε όλους τους καποδιστριακούς δήμους της χώρας. Επίσης, μείζον είναι να εξευρεθούν οι αντίστοιχες εφορευτικές επιτροπές σε όλη τη χώρα και να οριστεί η έναρξη της κούρσας για την συλλογή υπογραφών για τους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσκομίσουν υπογραφές από το 15% των μελών της ΚΠΕ ή 5.000 υπογραφές μελών του κόμματος. Επίσης πρέπει να επικαιροποιηθεί το μητρώο μελών και να σταλεί στους 4 υποψηφίους.

Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ζήτημα, αν τελικά θα ψηφίσουν μόνο τα πιστοποιημένα μέλη του ΚΙΝΑΛ βάσει των εκλογικών καταλόγων του 2017 ή θα ακολουθηθεί μία πιο ανοιχτή εκλογική διαδικασία στην οποία θα μπορούν να προσέλθουν και να ψηφίσουν και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ, υπογράφοντας πριν την κάλπη μία δήλωση ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος.

Συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή

Αν προχωρήσουν γρήγορα τα διαδικαστικά, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει στις 26 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εισήγηση της κ. Γεννηματά. Οπότε η εκλογική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει προς το τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, με όριο μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για debate μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ, την Τρίτη, αποφασίσθηκε άμεσα εντός των ημερών να λυθεί το θέμα με την εταιρία που θα αναλάβει την online διασύνδεση των καλπών που θα στηθούν, καθώς από την  διασφάλιση αυτής της διαδικασίας θα κριθεί και η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Επίσης άμεσα θα είναι έτοιμο το κείμενο – δήλωση, που θα πρέπει να υπογράψουν για να ψηφίσουν οι φίλοι και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ ενώ προχωρά και η επικαιροποίηση του μητρώου μελών που θα αποσταλεί στους 4 υποψηφίους.

Το επόμενο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί, κυρίως από τα επιτελεία των υποψηφίων είναι η ανάδειξη και η επικύρωση των υποψηφιοτήτων. Όπως αναφέρει το 28ο άρθρο του καταστατικού του ΚΙΝΑΛ «στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών». Δηλαδή, μόνο τα μέλη της ΚΠΕ και τα πιστοποιημένα, και οικονομικά τακτοποιημένα, μέλη του κόμματος, μέχρι και τις 31/12 του περασμένου έτους, μπορούν να υπογράψουν κείμενα υποστήριξης υποψηφιότητας.

«Είμαστε 142.000 πιστοποιημένα μέλη»

Ήδη η Φωφη Γεννηματά, έχει στείλει το μήνυμα πως δεν θα ανεχτεί καμία παρέκκλιση και παρερμηνεία του καταστατικού και πως όλοι θα πρέπει να τηρήσουν όσα προβλέπονται. Η Φ. Γεννηματά. ως πρόεδρος του κόμματος, εκτιμάται πως δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές. Επίσης και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. καθώς φέρεται να διαθέτει ακόμα ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό και στην ΚΠΕ. Αντίθετα οι Α. Λοβέρδος και Χ. Καστανίδης ίσως θα πρέπει να πιεστούν για να βρουν τις απαιτούμενες υπογραφές.

Πάντως, όπως δήλωσε χθες στην “Parallaxi” ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, στις διαδικασίες δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. «Προχωράμε γρήγορα τις διαδικασίες και μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος των τεχνικών ζητημάτων στο τέλος του μήνα, σύντομα θα πάμε σε συνεδρίαση της ΚΠΕ όπου όλα θα τεθούν στη σειρά και θα δρομολογηθούν», σημείωσε, ενώ για το μητρώο των πιστοποιημένων μελών, είπε πως τα μέλη του ΚΙΝΑΛ, βάσει και των εσωκομματικών διαδικασιών του 2017, εκτιμάτε πως είναι περίπου 142.000 μέλη. «Αυτός ο αριθμός πιθανά να αλλάξει, διότι ακόμα και σήμερα και ένα διάστημα μέχρι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, όλοι οι φίλοι του κόμματος μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο του κόμματος, με την απαραίτητη δήλωση ότι δεν ανήκουν σε άλλο κόμμα, και να πάρουν μέρος στην ανάδειξη αρχηγού», τόνισε και σημείωσε, πως σε κάθε περίπτωση θα είναι μία δημοκρατική και διαφανής διαδικασία.

Οι στρατηγικές, οι τακτικές και το προβάδισμα της Γεννηματά

Όσο πλησιάζουμε προς την εσωκομματική αναμέτρηση, κάθε υποψήφιος θα ανοίγει ακόμα περισσότερο τα χαρτιά του και θα επιταχύνει τα βήματα και τις δημόσιες παρεμβάσεις του, προκειμένου να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα και στρατηγική για την πορεία του ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά θα επιδιώξει να παρουσιαστεί ως εγγυήτρια της ενότητας και της αυτονομίας του Κινήματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης να  εμφανιστεί ως το πρόσωπο της ανανέωσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι είναι ο πιο ικανός για την ηγεσία και ο Χάρης Καστανίδης να δώσει το στίγμα της ηθικής και πολιτικής αναδιάταξης του χώρου.

Σε ότι αφορά τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, όλα τα δεδομένα συγκλίνουν ή διακινδυνεύουν την πρόβλεψη, ότι τελικά η νυν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πάλι θα κόψει πρώτη το νήμα των εσωκομματικών εκλογών και θα ανανεώσει τη θητεία της στην ηγεσία του Κινήματος.

Οι εν λόγω εκτιμήσεις λένε πως η Φώφη Γεννηματά δεν έχει να φοβάται από κανένα συνυποψήφιο της:

  • Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μεγαλύτερος σε ηλικία και με τα βαρίδια της εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis, όπου είναι υπόδικος, δεν μπορεί να σηματοδοτήσει την ανανέωση, ούτε την εγγύηση της αυτόνομης πορείας.
  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν διαθέτει την εμβέλεια ούτε τη δυναμική του 2017, και παρά το δίκτυο στελεχών που διαθέτει, δεν μπορεί να συσπειρώσει το «όλο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ», ενώ ως ευρωβουλευτής, αν τελικά αναδειχθεί νικητής, ακόμα και να παραιτηθεί δεν θα μπορεί να έχει κοινοβουλευτική παρουσία σε μία κρίσιμη προεκλογική περίοδο.
  • Τέλος ο Χάρης Καστανίδης, παρότι φέρει τα εύσημα της «σοσιαλιστικής καθαρότητας», θεωρείται στέλεχος της παλιάς φρουράς που αδυνατεί να παίξει ευρύτερο συνθετικό ρόλο και να προτάξει την αναδιάταξη των δυνάμεων.

Ωστόσο η υποψηφιότητα Καστανίδη πιθανά να κοστίσει ακριβά στην Φ. Γεννηματά, παρότι ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να στηρίζει σιωπηρά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Όπως τονίζει εκ των κορυφαίων στελεχών του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη, «η Φώφη έχει και το όνομα και τη χάρη και θα είναι και πάλι η αρχηγός μας. Οι άλλοι δεν μπορούν, η Φώφη μας κράτησε στο πολιτικό παιχνίδια και έχει δείξει σοβαρότητα και πολιτική υπευθυνότητα χωρίς να παίζει παιχνίδια δεξιά και αριστερά».

Η “νέα αλλαγή” παντού…

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, διαθέτει ισχυρούς δεσμούς στον κομματικό μηχανισμό και τους πράσινους αυτοδιοικητικούς και συνδικαλιστές, ιδίως του ΕΣΥ και της εκπαιδευτικής κοινότητας και έχει σηκώσει τους τόνους έναντι της κυβέρνησης, προκειμένου να πετύχει την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση της λαϊκής βάσης του Κινήματος. «Θα πάμε παντού και στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα πολιτικά ζητήματα για όλα τα μείζονα ζητήματα ακόμα και το θέμα των συμμαχιών» τονίζει εκ των επιτελών της Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη και αναφέρει πως ήδη οι συσκέψεις και οι συναντήσεις του δικτύου της προέδρου οργανώνονται παντού.

Προεκλογικά θα κινηθεί σε όλη την επικράτεια και θα επιδιώξει να κινητοποιήσει όλο το μηχανισμό μέσα από δίκτυα και πολλές προσωπικές επαφές. Στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τη κλειστή σύσκεψη με τον πυρήνα των 50 στελεχών, το τριήμερο της παραμονής της στη Θεσσαλονίκη, συνάντησε προσωπικά δεκάδες στελέχη του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ ενώ από την ομιλία τη στη ΔΕΘ έθεσε και το πρόταγμα της με τη φράση «η ελληνική κοινωνία αποζητά τη νέα αλλαγή. Η κυβέρνηση της ΝΔ μετρήθηκε και πέρασε κάτω από τον πήχη». Δηλαδή μίλησε για την «αλλαγή», που παραπέμπει στο πάτριο κόμμα του ΠΑΣΟΚ, και όρισε ως κύριο αντίπαλο της τη δεξιά…

Ανδρουλάκης: νέος σχεδιασμός

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, και σ’ αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση θα ποντάρει στο χαρτί της ανανέωσης. Δουλεύει μεθοδικά κι αθόρυβα και οργανώνει το δίκτυο στελεχών του κυρίως με νέα στελέχη, όπως και στη Θεσσαλονίκη, και προετοιμάζεται για την «δημοσιοποίηση των βασικών προτάσεών του για το μέλλον της παράταξης», όπως λένε οι συνεργάτες του.

Ασκεί κριτική στη Φώφη Γεννηματά, για στασιμότητα και αδυναμία να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια προς τη κυβέρνηση αλλά και απο την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα έχει έρθει η ώρα, με το βλέμμα μπροστά, να αλλάξουμε περπατησιά, να γίνουμε ένα κόμμα προοπτικής, ανανεώνοντας το πρόγραμμα, το στελεχιακό δυναμικό, τις μεθόδους πολιτικής δράσης» τονίζει και μιλά για ένα θεσμικό κόμμα που θα αναζωογονήσει την σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα.

Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει σε σύσκεψη φίλων και υποστηρικτών του ενώ προεκλογικά θα κινηθεί κυρίως μέσα από ανοιχτές ομιλίες δίνοντας βάρος στον άμεσο δημόσιο πολιτικό λόγο. «Εκεί είναι το δυνατό του χαρτί κι εκεί θα ποντάρει, δηλαδή στην αμεσότητα της επικοινωνίας που έχει με τα στελέχη της βάσης του κόμματος” τόνισε στην Parallaxi και στενή συνεργάτης του και μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ, από τη Θεσσαλονίκη.

Λοβέρδος: να σηκώσουμε τη σημαία του ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, που πρώτος άνοιξε τον προεκλογικό χορό στο ΚΙΝΑΛ, ετοιμάζεται στις 20 Σεπτεμβρίου να παρουσιάσει την πολιτική του πλατφόρμα – πρόταση για την πορεία του κόμματος ενώ συνεχίζει απτόητος τις περιοδείες ανά τη χώρα, προτάσσοντας μάλιστα το σύνθημα της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου έχει βρει τρόπο να ξεπεραστεί και να διευθετηθεί το πρόβλημα του χρέους του ΠΑΣΟΚ, και το κόμμα να επανέλθει με όλα τα σύμβολα του στο πολιτικό προσκήνιο. Ασκεί κριτική στη ηγεσία της Φώφης Γεννηματά, προβάλλοντας κυρίως ένα κεντρώο μεταρρυθμιστικό πολιτικό πλαίσιο, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στους εσωκομματικούς του αντιπάλους να τον κατηγορούν ότι «γέρνει προς τα δεξιά και τον Κ. Μητσοτάκη».

Ο ίδιος πάντως έχει οργώσει κυριολεκτικά τη χώρα διοργανώνοντας κυρίως με στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο στελεχών ανά τη χώρα. «Ο Ανδρέας δεν είχε ποτέ πανελλαδικό μηχανισμό, δεν τον χρειαζόταν διότι ήταν κοινοβουλευτικός. Τώρα τρέχει να προλάβει» μας εξηγεί συνεργάτης του. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα θα έρθει πιθανά στις αρχές Οκτωβρίου και υπό διερεύνηση βρίσκεται αν θα επιχειρήσει μία μεγάλη συγκέντρωση ή θα διοργανώσει πολλές μικρές συναντήσεις και συγκεντρώσεις.

Κατηγορεί την Φώφη Γεννηματά, για ηττοπάθεια και καθήλωση των ποσοστών του κόμματος και θεωρεί πως το ΚΙΝΑΛ, ως ΠΑΣΟΚ πια, θα πρέπει να είναι ο δεύτερος μεγάλος πολιτικό πόλος στη χώρα. Αυτή η θέση στοχοποιεί κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά κατά τον ίδιο, αυτός ο σχεδιασμός εμποδίζει την λεηλασία του κεντρώου προοδευτικού χώρου από τη δεξιά καθώς πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τη μεγάλη προοδευτική παράταξη. «Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πράγματι μπορεί καλύτερα, είναι στέλεχος που ποτέ δεν κρύφτηκε ήταν μπροστά και αυτό αναγνωρίζεται από τον κόσμο και φαίνεται από το κλίμα αποδοχής που διαπιστώνουμε καθημερινά» τονίζει η Ελένη Τριανταφυλλίδου, μέλος της ΚΠΕ, που στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα Λοβέρδου.

Καστανίδης: να πολιτικοποιήσουμε την συζήτηση

Ο τέταρτος υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, είναι το λεγόμενο “outsider” της εσωκομματικής αναμέτρησης, ο υποψήφιος έκπληξη.

Θεωρητικά, τουλάχιστον, δεν συγκεντρώνει όλα εκείνα που απαιτούνται για να περάσει τον δεύτερο γύρο αλλά ο ίδιος επιμένει ότι η πολιτική τελικά μπορεί να κερδίσει τους μηχανισμούς και την δημοσιότητα των ΜΜΕ. Ο στόχος του, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν το σκεπτικό και τον χαρακτήρα του Χ. Καστανίδη, δεν είναι απλά η διεκδίκηση της ηγεσίας για την ηγεσία, αλλά η επανατοποθέτηση της πολιτικής στο κέντρο της συζήτησης. Δηλαδή μέσα από την υποψηφιότητα του θα προσπαθήσει να αναδείξει τον προβληματισμό για το πρόγραμμα και τις ιδεολογικές θέσεις της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και να επαναφέρει τον διάλογο για την αναδιάταξη του προοδευτικού χώρου, σε καθαρά πλαίσια μακριά από σκέψεις και προθέσεις συνεργασίας με τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη ΝΔ.

«Στη μεγάλη αυτή παράταξη των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που άλλαξε τη μοίρα της χώρας και των πολιτών της, δεν ταιριάζει η κατήφεια ενός ισχνού παρόντος» τονίζει στη δήλωση του μέσω της οποίας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η απόφασή μου να διεκδικήσω την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αυτή την επιδίωξη υπηρετεί. Είναι και το προσωπικό μου χρέος απέναντι στην παράταξη που φιλοξένησε τα πιο ευγενικά όνειρα διαφορετικών γενεών».

Σχετικά με τις προεκλογικές του κινήσεις ο Χ. Καστανίδης προσπαθεί να κινητοποιήσει το λεγόμενο «παπανδρεικό ΠΑΣΟΚ» και να μιλήσει, ακόμα και προσωπικά, σε μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων και οπαδών του Κινήματος, που σήμερα έχουν στραφεί, ενταχθεί ή ψηφίζουν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Τι αναφέρει το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ για την εκλογή προέδρου

Στην εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται στο 28ο άρθρο του το καταστατικό του κόμματος.

Άρθρο 28 Πρόεδρος

  1. Ο/Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εκλέγεται άμεσα από τη βάση ένα τουλάχιστον μήνα πριν το Συνέδριο από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα. Στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο).
  2. Τη διαδικασία εκλογής Προέδρου από τη βάση αναλαμβάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, η επιτροπή αυτή διευρύνεται με τους εκπροσώπους των υποψηφίων Προέδρων.
  3. Για την εκλογή Προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το 50% + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται Πρόεδρος ο πρώτος/η πρώτη σε ψήφους.
  4. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μία μόνο ψηφοφορία και ο πρώτος/πρώτη σε ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος. Σε περίπτωση που υποψήφιος/α είναι μόνο ένας/μία, εκλέγεται εφόσον λάβει το 50% + 1 των έγκυρων ψηφοδελτίων.
  5. Ο/Η Πρόεδρος εκφράζει και εκπροσωπεί δημόσια τον φορέα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εφόσον είναι βουλευτής. Ο/Η Πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των ιδεολογικών και πολιτικών κατευθύνσεων και των αποφάσεων του Συνεδρίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Προεδρεύει του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και των οργάνων του κόμματος.
  6. Ο/Η Πρόεδρος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να υποβάλλει αρμοδίως τις προβλεπόμενες δηλώσεις/αιτήσεις για συμμετοχή του Φορέα στις εκλογές για ανάδειξη Ελληνικού ή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  7. Τα ασυμβίβαστα περιγράφονται στο άρθρο 36.

Η ιστορία των εσωκομματικών συγκρούσεων στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ, πάτριο κόμμα όλων των μεταγενέστερων κομμάτων που εκπροσώπησαν και εξέφρασαν το χώρο της κεντροαριστεράς στη χώρα μας, οι εσωκομματικές ζυμώσεις και διεργασίες άρχισαν να εντείνονται κυρίως μετά το 1989, εποχή του σκανδάλου Κοσκωτά του ειδικού δικαστηρίου και της περιπέτειας υγείας του Α. Παπανδρέου. Στα τρία πρώτα συνέδρια του κόμματος έλαμπε το άστρο του «Ανδρέα», που εκλεγόταν δια βοής και με κεντρικό σύνθημα το «ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο δυνατό». Ιστορική επίσης ήταν η φράση – παρακαταθήκη του ιδρυτή του κόμματος ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, δεν χαρίζεται και δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια».

Ωστόσο αυτό το πρόταγμα δεν δικαιώθηκε ιστορικά. Η πρώτη μεγάλη εσωκομματική αναμέτρηση σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 1996. Στις 15 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, υπέβαλλε την παραίτησή του λόγω βαριάς ασθένειας. Στις 18/1/96,  η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να εκλέξει νέο πρωθυπουργό, με τον Άκη Τσοχατζόπουλο να εκτελεί χρέη πρωθυπουργού και να διεκδικεί τη διαδοχή. Τελικά πρωθυπουργός εξελέγη ο Κώστας Σημίτης, ενώ υποψήφιοι για τη θέση ήταν και οι Γεράσιμο Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Ο Κώστας Σημίτης

Στο πρώτο γύρο οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Σημίτης ισοψηφούν με 53 ψήφους και περνούν στον δεύτερο γύρο. Ο Γεράσιμος Αρσένης πήρε 50 ψήφους και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος 11. Στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Σημίτης λαμβάνει με 86 ψήφους και ο «Ακης» 75. Αυτή η απόφαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ καθόρισε και τα επόμενα βήματα του Κινήματος και οδήγησε στις 30 Ιουνίου 1996 στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου ο Κώστας Σημίτης αναδεικνύεται νικητής και στη μάχη για την προεδρία του κόμματος.

Το 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1999 ήταν επί της ουσίας μία τυπική για τον Κώστα Σημίτη. Κέρδισε το συνέδριο με ποσοστό 70% αλλά το 30% των συνέδρων ψήφισε λευκό και πρώτος σε ψήφους ήρθε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο επόμενος κρίσιμος εσωκομματικός σταθμός είναι το 2001. Στο 6ο συνέδριο ο Κώστας Σημίτης μετά και τη νίκη στις εθνικές εκλογές στις 9 Απριλίου 2000, ζητά «καθαρή και δυνατή εντολή» και επανεκλέγεται στην προεδρία του κινήματος ενώ γραμματέας της Κ.Ε. εκλέχθηκε ο Κώστας Λαλιώτης. Συνέδριο ισορροπίας και εκκίνησης διαδοχής.

Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

Τον Ιανουάριο του 2004 το ΠΑΣΟΚ μπαίνει και πάλι σε εσωκομματικές περιπέτειες. Ο Κώστας Σημίτης παραιτείται από την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και παραδίδει τη σκυτάλη στον γιο του Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργο. Στις 8 Φεβρουαρίου του 2004 ο ΓΑΠ εκλέγεται πρόεδρος του κινήματος μέσω μιας ανοιχτής εκλογικής διαδικασίας, στην οποία ψηφίζουν μέλη και φίλοι του κόμματος. Είναι ο μοναδικός υποψήφιος και λαμβάνει 1.017.085 ψήφους, έναντι 3.060 λευκών ψηφοδελτίων. Ωστόσο χάνει τις εκλογές του 2004 και το ΠΑΣΟΚ μετά από 11 διακυβέρνησης της χώρας και τρεις εκλογικές νίκες (1993, 1996, 2000) οδηγείται στη αξιωματική αντιπολίτευση.

Μετά και την δεύτερη εκλογική του ήττα στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά εσωκομματικές εκλογές οι οποίες γίνονται στις της 11 Νοεμβρίου του 2007, με νικητή τον Γιώργο Παπανδρέου, που συγκεντρώνει το 55,57% των ψήφων, έναντι 38,5% του Ευάγγελου Βενιζέλου, και 5,76% του Κώστα Σκανδαλίδη. Συνολικά είχαν ψηφίσει 738.078 οπαδοί και μέλη του κόμματος.

Η ώρα του Ευάγγελου Βενιζέλου

Μετά την πτώση του ΓΑΠ από την πρωθυπουργία, το Νοέμβριο του 2011, λόγω των άστοχων χειρισμών στο θέμα του ΔΝΤ και του δημοψηφίσματος για το δεύτερο μνημόνιο, ο Ε. Βενιζέλος θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Οι εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν στις 18 Μαρτίου 2012 με την ανοιχτή διαδικασία και Ευάγγελος Βενιζέλος με 230.105 ψήφους (επί 236.151 ψηφισάντων), εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η επόμενη εσωκομματική στάση του ΠΑΣΟΚ είναι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε το μικρότερο ποσοστό της ιστορίας του δηλαδή 4,68%, με συνέπεια, τον Ε.Βενιζέλο να οδηγείται σε παραίτηση και το κόμμα σε ένα ακόμα συνέδριο το 10ο στην ιστορία του που έγινε το τριήμερο 5-7 Ιουνίου 2015. Να σημειωθεί πως μετά τη διάλυση της Βουλής, στις 3 Ιανουαρίου 2015, ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με επτά βουλευτές και άλλα στελέχη, αποχώρησαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ίδρυσαν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Η ανάδειξη της Φώφης Γεννηματά

Στο10ο συνέδριο για την ηγεσία αναμετρήθηκαν τρεις υποψήφιοι, οι: Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η ψηφοφορία ήταν και πάλι ανοιχτή και έγινε στις 14 Ιουνίου με την Φώφη Γεννηματά να εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος από τον πρώτο γύρο με 51,69%. Η κόρη του Γιώργου Γεννηματά επιβεβαίωσε την παράδοση της οικογενειοκρατίας στο κόμμα και το πολιτικό σύστημα, αλλά γύρισε μία νέα σελίδα στο ΠΑΣΟΚ ως η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία του κινήματος. Στις 31 Αυγούστου 2015, η Φώφη Γεννηματά και ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανακοίνωσαν εκλογική σύμπραξη ενόψει των εκλογών τον Σεπτέμβρη του 2015, με το συνδυασμό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που έλαβε  6,28% και 17 έδρες.

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα του Κινήματος Αλλαγής που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ , της Δημοκρατικής Αριστεράς, του «Ποταμιού» του Σ. Θεοδωράκη και το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» του Γ. Παπανδρέου.

Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ με εννέα υποψήφιους: Φώφη Γεννηματα, Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης. Στον δεύτερο γύρο πέρασαν η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης με νικητή και πάλι τη Φώφη Γεννηματά που συγκέντρωσε 56,75% των ψήφων. Στις 16 και 17 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, παρουσία 4.000 περίπου συνέδρων και τον Νοέμβριο του 2019, το «τυπικό» 11ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που παρέτεινε τη θητείας της προέδρου, Φώφης Γεννηματά, μέχρι το 2021 και αποφάσισε την αντιστοίχιση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ με αυτά του Κινήματος Αλλαγής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα