Επικαιρότητα

Το κρυφό «κόστος» των περιοριστικών μέτρων και των lockdown

Τι αποκαλύπτουν οι αναζητήσεις στη Google

Parallaxi
το-κρυφό-κόστος-των-περιοριστικών-μ-682919
Parallaxi
Πηγή: unsplash

Ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με την πλήξη, τη μοναξιά και την ανησυχία, αυξήθηκε απότομα στην αρχή του πρώτου γενικού απαγορευτικού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα του Google Trends από 10 χώρες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και διαπίστωσαν ότι τα μοτίβα αναζήτησης των χρηστών αποκαλύπτουν ότι το γενικό απαγορευτικό, ή λόκνταουν, έχει επηρεάσει σοβαρά την ψυχική υγεία τους. Οι επιστήμονες μελέτησαν πόσο συχνά αναζητούσαν οι χρήστες πληροφορίες σχετικά με τον πανικό, το διαζύγιο, την αυτοκτονία, την πλήξη και την ευημερία.

Συγκεκριμένα, την περίοδο του πρώτου γενικού απαγορευτικού στην Ευρώπη, ο αριθμός των διαδικτυακών αναζητήσεων σχετικά με την πλήξη αυξήθηκε κατά 93%, τη μοναξιά κατά 40%, και την ανησυχία κατά 27%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Στην Αμερική, ο αριθμός των αναζητήσεων για την πλήξη αυξήθηκε κατά 57%, τη μοναξιά κατά 16% και την ανησυχία κατά 12%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια στις περιπτώσεις όπου χώρες, πολιτείες ή πόλεις εφάρμοσαν γενικό ή μερικό απαγορευτικό, υποδηλώνοντας ότι οποιαδήποτε μορφή περιορισμού είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ανθρώπων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ψυχική υγεία των ανθρώπων μπορεί να έχει επηρεαστεί σοβαρά από την πανδημία και το γενικό απαγορευτικό», δήλωσε ο Nick Powdthavee, καθηγητής Συμπεριφορικής Επιστήμης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Υπήρξε σημαντική αύξηση στις αναζητήσεις για την πλήξη, τη μοναξιά και την ανησυχία. Ωστόσο, είδαμε σημαντική πτώση στις αναζητήσεις για αυτοκτονία, διαζύγιο και άγχος. Ίσως να είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η υποστήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα λόγω των περιοριστικών μέτρων», πρόσθεσε.

Η έρευνα που πραγματοποίησαν οικονομολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, το Warwick Business School, το School of Economics του Παρισιού και την Aix-Marseille, δημοσιεύθηκε στο «Journal of Public Economics».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα αναζήτησης της Google από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και την Ισπανία μεταξύ τον Ιανουάριο του 2019 και τον Απρίλιο του 2020.

Στη συνέχεια συνέκριναν τα δεδομένα από την αναζήτηση 13 βασικών λέξεων-κλειδιών λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, καθώς και κατά την ίδια περίοδο 12 μήνες νωρίτερα. «Είδαμε τον αριθμό των αναζητήσεων για την θλίψη να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα καθώς ο κόσμος έλπιζε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα ήταν σχετικά βραχύβια», λέει ο Abel Brodeur, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα. Ωστόσο, προσθέτει, οι αναζητήσεις για την πλήξη και την ανησυχία δεν μειώθηκαν, κάτι που αποτυπώνει την πιθανή κόπωση που νιώθουν οι άνθρωποι με τη διαρκή επιβολή περιοριστικών μέτρων.

«Αυτό μας υπενθυμίζει ότι, ενώ το οικονομικό κόστος της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων είναι σημαντικό, υπάρχουν και άλλα πιθανά κόστη που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη, τη διακοπή της σχολικής εκπαίδευσης και την ευημερία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και νέους περιορισμούς», καταλήγει ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ: Phys

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα