Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Βασίλη Νικολαΐδη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Parallaxi
το-κθβε-αποχαιρετά-τον-βασίλη-νικολαΐ-718252
Parallaxi

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης σε ηλικία 67 ετών. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη  βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Βασίλη Νικολαΐδη, ενός σπουδαίου σκηνοθέτη κι ενός ξεχωριστού και καλλιεργημένου ανθρώπου που υπηρέτησε με ταλέντο, πάθος και ευαισθησία την όπερα και το θέατρο. Τελευταία του συνεργασία με το ΚΘΒΕ ήταν η σκηνοθεσία της παράστασης «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί  Ουίλιαμς, η οποία παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Θέατρο το 2014.

Ο Βασίλης Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεατρολογία στο Παρίσι, ειδικευόμενος στην όπερα. Ξεκίνησε να σκηνοθετεί το 1985, ενώ συνολικά είχε σκηνοθετήσει σχεδόν ενενήντα έργα ενός ευρύτατου ρεπερτορίου: από μονόπρακτα μέχρι οπερέτες και όπερες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς επίσης με το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο Πόρτα, το Θέατρο Αμόρε, το Θεσσαλικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και πολλά ΔΗΠΕΘΕ.

Επιπλέον, εργάστηκε ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα και ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο (από το 1988). Επιμελήθηκε τα προγράμματα της Ορχήστρας των Χρωμάτων, εκδόσεις πολλών και σημαντικών μουσικών δίσκων, ενώ έγραψε δεκάδες άρθρα σε πολιτιστικά περιοδικά  Επιπλέον, έγραψε το πολύ σημαντικό βιβλίο «Μαρία Κάλλας «Οι μεταμορφώσεις μιας τέχνης». Από το 2007 έως το 2014 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, όπου επίσης σκηνοθέτησε πολλά έργα.  Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου (1998) και με το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν» (2000).

Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε σε τέσσερις παραστάσεις:

  1. «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί  Ουίλιαμς, (2014) [Σκηνοθεσία, Μουσική επιμέλεια]
  2. «Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ Νικολάι (2007) [Μουσική επιμέλεια, Σκηνοθεσία]
  3.  «Οπερέτα» του  Βίτολντ  Γκομπρόβιτς Βίτολντ (2005) [Σκηνοθεσία]
  1. «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» του Άγγελου Τερζάκη (2004) [Σκηνοθεσία]
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα