Το μαρτύριο της σταγόνας και φέτος το καλοκαίρι στη Χαλκιδική
Τα προβλήματα, οι φόβοι για τον Αύγουστο, οι συστάσεις για να μη γίνεται αλόγιστη χρήση, οι γεωτρήσεις και τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα
Προβλήματα με την υδροδότησή τους αντιμετωπίζουν και φέτος το καλοκαίρι οικισμοί στην Χαλκιδική.
Τις τελευταίες ημέρες πρόβλημα παρατηρείται στην υδροδότηση του οικισμού Πόρτες στη Νέα Ποτίδαια, μιας περιοχής που υδροδοτείται από γεωτρήσεις.
Με τις θερμοκρασίες να είναι υψηλές και τη ζήτηση να είναι μεγάλοι, οι κάτοικοι λένε το νερό… νεράκι.
Άνθρωποι του τοπικού δήμου αναφέρουν ότι το ζήτημα έχει προκύψει εδώ και λίγες ημέρες εξαιτίας κάποιων εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ στον Άγιο Μάμα.
Οι δεξαμενές του νερού άδειασαν και πλέον το νερό στα σπίτια των κατοίκων και παραθεριστών φτάνει με χαμηλή ροή.
Ανάλογο πρόβλημα με την υδροδότηση σημειώθηκε και πριν από λίγες ημέρες στον Ταξιάρχη Πολυγύρου.
Μια βλάβη στη γεώτρηση έφερε αντιμέτωπη την κοινότητα του ορεινού χωριού με μια τριήμερη ταλαιπωρία.
Η αυξημένη κατανάλωση του νερού το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με τον κόσμο που επισκέπτεται το χωριό τα σαββατοκύριακα, αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι οι γεωτρήσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.
Η δημοτική αρχή Πολυγύρου χρησιμοποίησε υδροφόρες για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν και προχώρησε σε τεχνική παρέμβαση ώστε να επισκευαστεί η βλάβη και να αποκατασταθεί η υδροδότηση.
Σοβαρά τα προβλήματα τις τελευταίες ημέρες και στο πρώτο πόδι μεταξύ Πευκοχωρίου και Παλιουρίου.
Οι κάτοικοι μπορεί να αποθηκεύουν σε δεξαμενές το νερό που έρχεται, αλλά αν σταματήσει η τροφοδότηση είναι λογικό ότι θα αδειάσουν μετά από λίγες ημέρες και οι δεξαμενές τους.
Ο φόβος φυσικά μεγαλώνει για το ενδεχόμενο να έρθει αντιμέτωπη η Χαλκιδική με προβλήματα λειψυδρίας τον Αύγουστο, οπότε και αναμένεται η κορύφωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.
Παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης σημειώνουν ότι την όλη κατάσταση επιβαρύνει και η αλόγιστη χρήση του νερού που γίνεται από μερίδα κατοίκων για να ποτίσουν τους κήπους τους, τις αυλές τους ή τα λαχανικά τους.
Ο δήμος Κασσάνδρας μέσω νέων γεωτρήσεων στην Καλάνδρα ή μίσθωσης γεωτρήσεων σε Καλλιθέα και Άθυτο, θα προσπαθήσει να δώσει «ανάσα» στο πρόβλημα.
Στην περιοχή ποντάρουν πολλά και στην κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης.
Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν με γεωτρήσεις και στα Πυργαδίκια Χαλκιδικής που επίσης αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα.
Σοβαρό πρόβλημα με το νερό αντιμετωπίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και η Σιθωνία ο πληθυσμός της οποίας «εκτοξεύεται» κατά την τουριστική περίοδο.
Οι νέες γεωτρήσεις σε Καλαμίτσι, Σάρτη, Συκιά, Τορώνη, Τριστινίκα θα καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες, ώστε να μην δημιουργηθεί κάποιο σημαντικό πρόβλημα.
Οι τοπικοί άρχοντες πάντως επισημαίνουν ότι θα γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα διακοπής υδροδότησης που φυσικά εκτός από τα προβλήματα που θα προκαλέσει στην καθημερινότητα των πολιτών και επισκεπτών θα είναι και ένα «χτύπημα» στο πρεστίζ της τουριστικής εικόνας της Χαλκιδικής που επανέρχεται σε ρυθμούς προ-covid.
Το φράγμα του Χαβριά, ενός έργου με προϋπολογισμό άνω των 85 εκατ. ευρώ, σίγουρα θα δώσει σημαντική λύση στο όλο θέμα, όμως όπως είχε επισημάνει πριν λίγο καιρό στην parallaxi ο περιφερειακός σύμβουλος, Λάζαρος Τόσκας, «φράγμα ακούμε και φράγμα δεν βλέπουμε».
Σημειώνεται άλλωστε, ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια για την κατασκευή του.
«Πονοκέφαλο» φυσικά προκαλεί στις τοπικές αρχές και το ζήτημα των ζημιών που προκύπτουν στο δίκτυο, που δεν είναι και το πλέον σύγχρονο και έτσι δεν αποκλείεται για μια βλάβη να χρειαστεί αρκετή ώρα για να επιδιορθωθεί.
Στο ίδιο έργο θεατές
Οι κάτοικοι από την πλευρά τους θεωρούν ότι τα παθήματα των προηγούμενων καλοκαιριών δεν γίνονται μαθήματα.
Το 2017 οι κάτοικοι στην Ποτιδαία έφτασαν στα όρια τους καθώς συμπλήρωναν έξι μήνες αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υδροδότησης.
Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού δικτύου ύδρευσης από όπου υδροδοτούνταν οι συγκεκριμένες κατοικίες προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης του, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές να παραμείνουν άδειες.
Τότε οι κάτοικοι είχαν καταφύγει σε κρουνούς και κοινόχρηστες βρύσες για να γεμίζουν μπετόνια και πλαστικά μπουκάλια, ώστε να καλύψουν όπως όπως τις ανάγκες τους.
Το καλοκαίρι του 2019 το πρόβλημα ήρθε ξανά στο επίκεντρο εξαιτίας φυσικά της σφοδρής κακοκαιρίας που είχε πλήξει τότε τη Χαλκιδική με αποτέλεσμα να την… γονατίσει.
Πολλές περιοχές έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα και κατ’ επέκταση και νερό καθώς τα αντλιοστάσια στις γεωτρήσεις και τις δεξαμενές δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ρεύμα.
Αποτέλεσμα ήταν τότε οι επιχειρήσεις να πάθουν τεράστια οικονομική ζημιά και αρκετοί τουρίστες να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Αντιμέτωποι με διακοπές υδροδότησης ήρθαν και το περσινό καλοκαίρι κάτοικοι της Νέας Ποτίδαιας, πριν από τη διώρυγα.
Μάλιστα, πέρσι οι κάτοικοι είχαν αφήσει αιχμές ότι ενώ τα beach bar είχαν κανονικά νερό, οι ίδιοι δεν είχαν στα σπίτια τους.
Από την πλευρά του βέβαια ο Δήμος Νέας Προποντίδας έκανε λόγο ότι οι καταγγελίες αυτές γινόταν από ανθρώπους που τα σπίτια τους βρισκόταν εκτός σχεδίου πόλεως, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές.