Το μεγάλο στοίχημα του περιορισμού του ιού στην Αττική
Το καλύτερο lockdown είναι η εφαρμογή των μέτρων από όλους μας καθολικά
Πόσο πιθανό είναι να επιστρέψουμε στο lockdown;
Ανησυχητική αυξητική τάση συνεχίζει να καταγράφει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι υπάρχει σαφής τάση υπέρβασης των 300 κρουσμάτων ανά 24ωρο.
Οι επιδημιολόγοι τονίζουν ότι η κατάσταση της πανδημίας παραμένει σταθερά κρίσιμη και δεν επιδέχεται εφησυχασμό.
Ο προβληματισμός και η ανησυχία των λοιμωξιολόγων αφορά πλέον τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών οι οποίοι έφτασαν τους 71.
Την ίδια ώρα, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων που εισηγούνται ολιγοήμερο lockdown στην Αττική, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS για τους ηλικιωμένους.
Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική αυτή τη στιγμή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, πλην όμως ελεγχόμενη, όπως σπεύδουν να επισημάνουν οι αρμόδιες αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι φωνές επιδημιολόγων που τάσσονται υπέρ του τοπικού lockdown στο Λεκανοπέδιο, που είναι άλλωστε και η περιοχή στην οποία εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα.
Από την κυβέρνηση πάντως, το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι η επιβολή lockdown αποτελεί έσχατο μέτρο. «Εφόσον τα μέτρα τηρηθούν από όλους, εφόσον οι συστάσεις μας γίνουν αποδεκτές και σεβαστές, ειδικά από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από οποιοδήποτε lockdown» δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Το καλύτερο lockdown είναι η εφαρμογή των μέτρων από όλους μας καθολικά» πρόσθεσε εμφατικά.
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε πως το lockdown «ξέρουμε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό, αλλά είναι πάντα η τελευταία λύση. Και έχουμε πάρα πολλά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είμαστε αρκετά μακριά μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Εντός περίπου 10-14 ημερών αναμένεται να αποτυπωθεί η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων στην επίπτωση των κρουσμάτων – Περισσότερες ημέρες θα χρειαστούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να μειωθούν οι διασωληνωμένοι
Στον κλοιό του κορωνοϊού βρίσκεται η Αττική, με τα επιδημιολογικά στοιχεία να αποτυπώνουν τη δύσκολη κατάσταση και να αιτιολογούν τις δραστικές αποφάσεις και το ενισχυμένο πλέγμα μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Για άλλη μία μέρα, χθες, το λεκανοπέδιο βρέθηκε στο αρνητικό προσκήνιο καταγράφοντας 164 κρούσματα, περισσότερα από το μισά που επιβεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια (ο συνολικός αριθμός ήταν 339). Το ρεκόρ των περισσότερων κρουσμάτων είχε η προχθεσινή ημέρα, με 212 νέα θετικά περιστατικά κορωνοϊού.
Πρόκειται για την πέμπτη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας που στα επιδημιολογικά δελτία ο αριθμός των κρουσμάτων πανελλαδικά ξεπέρασε το όριο των 300. Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας εξήγησε πως αξιολογείται αυτό από τους επιστήμονες: «Από την προηγούμενη εβδομάδα η καταγραφή των κρουσμάτων με SARS-CoV-2 δείχνει τάσης υπέρβασης του αριθμού των 300 ανά ημέρα, η οποία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα. Αυτή η ανησυχητικά αυξητική τάση φαίνεται να έχει επίκεντρο την Αττική, με σχεδόν διπλασιασμό του αριθμού των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής εντός περίπου 2 εβδομάδων. Το επιδημικό φορτίο έχει αυξημένη επιβάρυνση στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αν και να σημειωθεί, υπάρχει σημαντική διασπορά και σε άλλες περιοχές της Αττικής».
Τι αλλάζει από την Δευτέρα
Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
Αναστέλλονται οι συναυλίες σε ανοικτούς και σε κλειστούς χώρους
Αναστέλλονται επίσης οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες
Θεσπίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
Ακόμη, υπάρχει πρόβλεψη για κλιμακωτή μετάβαση των δημοσίων υπαλλήλων προς τις εργασίες τους, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
Θεσπίζεται ευελιξία κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας.
Συστήνεται στους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, για τις επόμενες 14 ημέρες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.
Τέλος, διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Πως έγινε η έκρηξη των κρουσμάτων
Ο καθηγητής εξήγησε πως η «έκρηξη» κρουσμάτων στην Αττική συνδέεται ευθέως με τη μετακίνηση του πληθυσμού από τα παραθεριστικά προς τα αστικά κέντρα που άρχισε να καταγράφεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο και να εντείνεται στον Σεπτέμβριο. Η πυκνότητα του πληθυσμού αυξήθηκε, όπως και τα κρούσματα.
«Τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα, οφείλονται κυρίως σε γεγονότα που παρατηρήθηκαν περίπου 10 μέρες πίσω. Η αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά, και ιδίως στην Αττική, συμπίπτει χαρακτηριστικά με την επάνοδο ενός μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Αυτή η χρονική συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία για τα αστικά κέντρα, διότι με την επάνοδο των αδειούχων η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την πυκνότητα του Αυγούστου, συμπαρασύροντας και τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής» είπε ο ειδικός.
Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως ότι μαζί με την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα του λεκανοπεδίου καταγράφηκε και η ίδια χαλαρότητα που χαρακτήριζε πολλούς παραθεριστές και όπως αποτυπώθηκε σε συρροές κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς. Παρότι όσοι επέστρεφαν από τις διακοπές τους στις μόνιμες οικίες τους καλούνταν να περιοριστούν για 7 ημέρες και να μην εκθέσουν άλλους ή εκτεθούν και οι ίδιοι σε κίνδυνο, αυτό όπως αποδείχθηκε εκ του δραματικού αποτελέσματος ελάχιστα τηρήθηκε.
Λιγοστεύουν οι κενές ΜΕΘ στην Αττική
Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε την αυξητική τάση που καταγράφει, με επίκεντρο την Αττική, η εξάπλωση της πανδημίας. Τα νέα κρούσματα στην Αττική σχεδόν διπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής. Παράλληλα υπογράμμισε ότι και οι διασωληνωμένοι ασθενείς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ενώ ο Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει πριν λίγα 24ωρα πως από τις 75 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19 στην Αττική, οι 53 ήταν κατειλημμένες.
Η άνοδος των κρουσμάτων συμπίπτει με την επάνοδο των αδειούχων, κατά τον καθηγητή Μαγιορκίνη, που εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα θα φανούν σε περίπου 10 μέρες, ενώ αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα θα φανούν σε 20 μέρες. Για την μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ, ίσως χρειαστεί και ένας ολόκληρος μήνας ενώ καθημερινά ασθενείς χάνουν τη ζωή τους και άλλοι, συχνά περισσότεροι, διασωληνώνονται την ίδια ημέρα σε ΜΕΘ.
«Τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα οφείλονται κυρίως σε γεγονότα που παρατηρήθηκαν 10 ημέρες πίσω. Η αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά και ιδίως την Αττική συμπίπτει με την επάνοδο μεγάλου αριθμού ανθρώπων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Αυτή η χρονική συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία για τα αστικά κέντρα, γιατί η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με τον Αύγουστο, συμπαρασύροντας και τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής.»
Σημείωσε δε, πως με την επάνοδο των εργαζομένων στις δουλειές τους, η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνεται στα αστικά κέντρα και δεν είναι τυχαίο ότι το 29,7% των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται σε επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα. Σε ερώτηση για τον δείκτη μετάδοσης, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε αρχικά ότι δεν υπάρχει καλή εκτίμηση για τη σημερινή κατάσταση, καθώς αυτός εξαρτάται από τις μετρήσεις 10 ημέρες πριν. «Κινείται γύρω από το 1, πριν από 10 ημέρες είχε καθοδικές τάσεις. Η εκτίμηση που έχουμε για την Αττική είναι ότι είναι λίγο πάνω από το 1, αλλά θα το γνωρίζουμε σε 10 ημέρες».
Συστάσεις για τους άνω των 65
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κάλεσε ιδίως τους πολίτες άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις επαφές τους.
«Όσο διαρκεί αυτή η ενισχυμένη επιδημιολογική μετάδοση ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω τους 65 ετών, δηλαδή να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές στις ελάχιστες δυνατές. Αυτό συμπεριλαμβάνει ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες και αποφυγή συγχρωτισμού», είπε ο ίδιος και επανέλαβε ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα επιβράδυνσης της επιδημίας.
Εμφύλιος Κουμουτσάκου-Χαρδαλιά για την Θεία Κοινωνία του υπουργού
Το «καρφί» Χαρδαλιά για τη θεία κοινωνία υπουργού και η συγγνώμη Κουμουτσάκου Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «όλοι Χριστιανοί είμαστε, απλά δεν έχουμε επιλέξει να κάνουμε επίδειξη της πίστης μας».
Τα πυρά του κατά του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, χωρίς ωστόσο να τον ονοματίζει, εξαπέλευσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τις φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και το δείχνουν να μεταλαμβάνει.
Ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι «όλοι Χριστιανοί είμαστε, απλά δεν έχουμε επιλέξει να κάνουμε επίδειξη της πίστης μας» και συμπλήρωσε ότι «όλα τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα και κυρίως να τηρούμε χωρίς εκπτώσεις τους κανόνες που ζητούμε από τους πολίτες να τηρήσουν».
Λυπάμαι που μια αυθόρμητη ειλικρινής επιθυμία & ανάγκη την ημέρα των γενεθλίων μου, που δημοσιοποιήθηκε ερήμην μου, δημιούργησε θέμα. Προφανώς δεν ενθαρρύνω οποιονδήποτε σε αυτήν τη στάση. Αντίθετα, προτρέπω όλους να τηρήσουν πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας.
— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) September 18, 2020
Από την πλευρά του, ο κ. Κουμουτσάκος σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι λυπάται για την απόφασή του να κοινωνήσει και έκανε λόγο για «αυθόρμητη» και «ειλικρινή επιθυμία», ενώ τόνισε πως «δεν ενθαρρύνω οποιονδήποτε σε αυτήν τη στάση. Αντίθετα, προτρέπω όλους να τηρήσουν πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας».
Πηγές: protothema, skai, ethnos