Featured

Το μεγαλύτερο άθικτο ψηφιδωτό δάπεδο του κόσμου βρίσκεται στην Τουρκία

Οι μελετητές εικάζουν ότι ήταν κάποτε ο όροφος ενός μεγάλου δημόσιου κτηρίου στην αρχαία Αντιόχεια.

Parallaxi
το-μεγαλύτερο-άθικτο-ψηφιδωτό-δάπεδο-839812
Parallaxi
View this post on Instagram

A post shared by Saffet Emre Tonguc (@saffetemretonguc)

Τα ψηφιδωτά δάπεδα ήταν άφθονα στην αρχαία Μεσόγειο και στην Εγγύς Ανατολή. Σε ναούς, εκκλησίες και ιδιωτικές κατοικίες, τα ψηφιδωτά εικονογραφούσαν σκηνές από την μυθολογία ή απεικόνιζαν γεωμετρικά μοτίβα.

Οι σύγχρονοι κατασκευαστές συχνά συναντούν αυτά τα δάπεδα όταν κάνουν ανασκαφές σε μέρη όπως η Ιταλία ή η Τουρκία. Το 2010, οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό μωσαϊκό όταν έσκαβαν τα θεμέλια για ένα νέο ξενοδοχείο στην Αντιόχεια της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα βρήκαν ένα αρχαίο μωσαϊκό μεγέθους 9.000 τετραγωνικών ποδιών, καθιστώντας το το μεγαλύτερο άθικτο μωσαϊκό που έχει ανασκαφεί ποτέ.

Το μωσαϊκό αυτό διαθέτει περίπλοκα γεωμετρικά σχέδια κατασκευασμένα από χιλιάδες μικρές ψηφίδες από πέτρα. Οι μελετητές εικάζουν ότι ήταν κάποτε ο όροφος ενός μεγάλου δημόσιου κτηρίου στην αρχαία Αντιόχεια. Στη σύγχρονη Τουρκία, η Αντιόχεια ιδρύθηκε από τον Σέλευκο Α’ Νικάτορα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αλέξανδρος κατέκτησε εδάφη ανατολικά μέχρι τη Βακτρία (σημερινό Αφγανιστάν). Όταν πέθανε, η αυτοκρατορία του μοιράστηκε στους στρατηγούς του. Ο Σέλευκος πολέμησε για τη Βαβυλωνία και πάνω σε αυτήν ίδρυσε την Αυτοκρατορία των Σελευκιδών. Η Αντιόχεια άκμασε ως εμπορικό κέντρο.

Η πόλη ήταν το κέντρο των συγκρούσεων μεταξύ αυτοκρατοριών την περίοδο δημιουργίας του ψηφιδωτού. Οι Σασσανοί, το Χαλιφάτο Ρασιντούν και οι Βυζαντινοί είχαν όλοι τον έλεγχο σε διάφορες χρονικές στιγμές. Το μωσαϊκό υπήρχε σίγουρα μέχρι το 526 μ.Χ., περίοδο της βυζαντινής κυριαρχίας στην πόλη. Αυτή η ημερομηνία είναι γνωστή επειδή ήταν ο πρώτος από τους δύο σεισμούς που σχημάτισε μικρά κύματα ορατά στο μωσαϊκό. Η δεύτερη συνέβη δύο χρόνια αργότερα το 528 Κ.Χ. Εκτός απ’ αυτές τις διακυμάνσεις στο δάπεδο, η συντριπτική πλειοψηφία του ψηφιδωτού είναι ανέπαφη.

Η ανακάλυψη του αρχαίου δαπέδου κάτω από το εργοτάξιο του ξενοδοχείου είχε ως αποτέλεσμα μια μοναδική δημιουργία: ένα ξενοδοχείο μουσείων. Οι αρχαιολόγοι συνεργάστηκαν με αρχιτέκτονες για να σχεδιάσουν ένα ψηλό, μοντέρνο κτίριο που όχι μόνο διατηρεί τον αρχαίο όροφο κάτω αλλά επιτρέπει επίσης στους επισκέπτες να ρίξουν μια ματιά σε ένα κομμάτι της ιστορίας. Το Museum Hotel Antakya προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Ωστόσο, το παλαιότερο άθικτο μωσαϊκό δεν είναι το μόνο διάσημο αξιοθέατο του ξενοδοχείου. Τα ειδικά παράθυρα επιτρέπουν τη θέαση του St. Pierre, της κοντινής σπηλιάς-εκκλησίας που χτίστηκε από τους Σταυροφόρους.

Πηγή: mymodernmet.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα