Το μεσημέρι ο ανασχηματισμός-Ποιοι φεύγουν, ποιοι μπαίνουν, ποιοι αλλάζουν

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες πριν την ανακοίνωση των ονομάτων.

Parallaxi
το-μεσημέρι-ο-ανασχηματισμός-ποιοι-φε-678692
Parallaxi

μητσοτακης

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός. Σε λίγες ώρες θα μάθουμε τις αλλαγές στην κυβέρνηση. Τα ρεπορτάζ των εφημερίδων και των site συγκλίνουν σε ορισμένα ονόματα προς απομάκρυνση από τα υπουργεία τους όπως του Άδωνι Γεωργιάδη, της Νίκης Κεραμέως και του Χάρη Θεοχάρη.

Αναλυτικά τα ρεπορτάζ.

Το Πρώτο Θέμα: 

Εντός της ημέρας, κατά πάσα πιθανότητα, οι ανακοινώσεις – Στο επίκεντρο των αλλαγών οι Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης και Νίκη Κεραμέως – Πληροφορίες για μετάθεση Πέτσα, αποχώρηση Βρούτση και Θεοχάρη και «νέο αίμα» από την ΚΟ της ΝΔ Σενάρια για τον πρώτο ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης πυροδοτεί η έλευση του καινούργιου χρόνου, καθώς όλες οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις συντείνουν στη διαπίστωση ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ωριμάσει η ιδέα να προχωρήσει σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος το οποίο στο βασικό του κορμό παραμένει ίδιο από τον Ιούλιο του 2019 που σχηματίστηκε.

Ο χρόνος για να δρομολογηθούν οι αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και, ενώ ο προσανατολισμός των προηγούμενων ημερών ήθελε ως πιθανότερη ημερομηνία ανακοινώσεων την ημέρα των Φώτων, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη, τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως δημιουργήθηκε κλίμα επιτάχυνσης των αποφάσεων με βάση το οποίο δεν αποκλείεται να γίνουν γνωστές ακόμη και σήμερα, Δευτέρα.

Οι 18 μήνες που παρήλθαν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση θεωρείται από την κυβερνητική ηγεσία ότι είναι επαρκές διάστημα για να αξιολογηθούν οι υπουργοί και υφυπουργοί από την αποτελεσματικότητα του έργου που ο καθένας εξ αυτών επιτέλεσε και να ληφθούν αποφάσεις για την ανανέωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου.

Σήμα επανεκκίνησης Παρόλο που ο κ. Μητσοτάκης δεν ανοίγει τα χαρτιά του και δεν αποκαλύπτει ούτε σε τακτικούς συνομιλητές του τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τους σχεδιασμούς που έχει κατά νου, οι λίγοι γνωρίζοντες τις διαθέσεις του θεωρούν ότι είναι ζήτημα ημερών η ανακοίνωση των αλλαγών. Η δυναμική, άλλωστε, που έχει δημιουργηθεί καθιστά μονόδρομο την ανακοίνωση των αλλαγών καθώς σε αρκετά υπουργικά γραφεία επικρατεί αναβρασμός με κυρίαρχο θέμα συζήτησης «ποιος φεύγει» και «ποιος μένει» στην κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά, εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες οι διαψεύσεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο ενός επικείμενου ανασχηματισμού υπήρξαν τόσο χαλαρές που ερμηνεύονταν ως επιβεβαίωση των φειδωλών πληροφορίων και της πληθωρικής φημολογίας σύμφωνα με τις οποίες οι αποφάσεις είναι ειλημμένες. Έτσι, κατ΄ αυτή την εκδοχή των πραγμάτων, το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί η κατάλληλη χρονική συγκυρία για την ανακοίνωση των ονομάτων των κυβερνητικών στελεχών που θα αποχωρήσουν ή θα μετατεθούν σε άλλα πόστα, καθώς και εκείνων που θα τους αντικαταστήσουν.

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δίνει σημασία στα χρονικά ορόσημα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τοποθετούν τον ανασχηματισμό τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου με το επιχείρημα ότι έτσι θα δοθεί σήμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης η οποία μέσα στο «δίσεκτο» 2020 έδωσε σκληρές μάχες με την τριπλή κρίση που αντιμετώπισε στον υγειονομικό τομέα, στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Το 2021 βρίσκει την κυβέρνηση στη φάση που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την αντεπίθεση για να καλυφθεί, κυρίως στην Οικονομία, αλλά όχι μόνο, το χαμένο έδαφος του προηγούμενου χρόνου», υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη που τάσσονται υπέρ των άμεσων αλλαγών.

Οι παραμένοντες και οι «υπ΄ ατμόν» Με βάση την ονοματολογία που κυκλοφορεί στα κυβερνητικά παρασκήνια ελάχιστοι είναι οι υπουργοί που φέρεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν στον επικείμενο ανασχηματισμό, ιδίως αν αυτός γίνει άμεσα και δεν αναβληθεί για ευθετότερο χρόνο. Είναι κατά βάση οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης και Υγείας Βασίλης Κικίλιας, οι οποίοι χειρίζονται τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η χώρα και η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και απαιτούν αταλάντευτη συνέπεια και συνέχεια στους υφιστάμενους χειρισμούς.

Από εκεί και ύστερα ουδείς άλλος θεωρείται αναντικατάστατος και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θέλει όλους τους υπολοίπους να είναι υπ΄ ατμόν με κατεύθυνση είτε την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα είτε την μετακίνηση ορισμένων εξ αυτών σε άλλο κυβερνητικό πόστο που θα θεωρηθεί ως «δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικοί». Συνομιλητές του πρωθυπουργού μετέφεραν στο protothema την πρόθεσή του «να μην μετακινήσει μεν όλα τα πιόνια, αλλά να κάνει αλλαγές στην κυβερνητική σκακιέρα οι οποίες δεν θα περάσουν απαρατήρητες».

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, καθώς η μεταχείριση την οποία θα τύχουν θα δείξει τις προθέσεις του πρωθυπουργού και τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που επιδιώκει να προσδώσει στον ανασχηματισμό. Κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για αμοιβαία μετάθεσή τους με τον πρώτο να μετακινείται στο υπουργείο Ενέργειας και τον δεύτερο να τον διαδέχεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Νεότερες πληροφορίες ήθελαν να παραμένει στη θέση του ο κ. Γεωργιάδης και το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας να περνάει στην νυν υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Συζητήθηκε επίσης η εκδοχή να γίνει αμοιβαία μετάθεση της τελευταίας με τον κ. Χατζηδάκη, χωρίς, ωστόσο, η σχετική φημολογία να βρίσκει επιβεβαίωση, ίσως και επειδή την αντικατάσταση της νυν υπουργού Παιδείας έχει ζητήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από τις πλέον πιθανές αλλαγές εκτιμάται ότι είναι η μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα με προορισμό το υπουργείο Εργασίας από το οποίο φέρεται να αποχωρεί ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατείχε το ίδιο χαρτοφυλάκιο και καθ΄ όλη της διάρκεια της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2012-2014.

«Νέο αίμα» Σε ό,τι αφορά το «νέο αίμα» με το οποίο σχεδιάζει ο πρωθυπουργός να εμπλουτίσει το κυβερνητικό σχήμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προέρχεται κατά βάση από το στελεχιακό δυναμικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίηση ενός περιορισμένου αριθμού ικανών προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους και κυρίως την Κεντροαριστερά που έχει «αιμοδοτήσει» και το τωρινό υπουργικό συμβούλιο.

Από τους γαλάζιους βουλευτές προς αξιοποίηση φέρονται οι Χρήστος Ταραντίλης και Τάσος Χατζηβασιλείου, ένας εκ των οποίων μπορεί να οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και εξετάσθηκε το ενδεχόμενο το κενό του κ. Πέτσα να καλύψει η νυν αναπληρώτριά του Αριστοτελία Πελώνη, που, ωστόσο, έχει το «ντεζαβαντάζ» ότι δεν είναι βουλευτής. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Θεόδωρου Ρουσσόπουλου, ο οποίος φέρεται επικρατέστερος αντικαταστάτης του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού.

Άλλες πληροφορίες, τέλος, θέλουν από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου να έχουν επισημανθεί και ορισμένοι άλλοι βουλευτές που δεν είναι ευρύτερα γνωστοί αλλά έχουν διακριθεί στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα ως εργατικοί, μεθοδικοί και αποτελεσματικοί.

Το iefimerida:

Ο κύβος ερρίφθη και σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός και το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τις οριστικές του αποφάσεις και ύστερα από 18 μήνες προχωρά στον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός κορμός θα παραμείνει ίδιος καθώς κρίνεται ότι ανταπεξήλθε με επιτυχία στις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί, σε διαφορετικά επίπεδα. Τόσο στην κρίση στον Έβρο, τον περασμένο Φεβρουάριο, και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθ’ όλη την χρονιά, όσο και στο μέτωπο του κορωνοϊού που προκάλεσε μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας, με πολλές οικονομικές και άλλες προεκτάσεις.

Εξοδος και μετακινήσεις πρωτοκλάσατων υπουργών Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξουν μετακινήσεις και πρωτοκλάσατων υπουργών και έξοδος ορισμένων από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ υφυπουργοί που ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στα καθήκοντα τους θα αναβαθμιστούν. Τρίτο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού θα είναι η είσοδος στο υπουργικό σχήμα, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών, αρκετών μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Οι τελικές πινελιές στο νέο υπουργικό σχήμα μπήκαν χθες το πρωί και ξεκίνησαν οι επαφές με υπουργούς και βουλευτές και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωστής Χατζηδάκης θα μετακινηθεί από το υπουργείο Ενέργειας στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ο Μάκης Βορίδης αναμένεται να αναβαθμιστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός. Εκτός κυβερνητικού σχήματος εκτιμάται ότι μένουν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Χάρης Θεοχάρης.

Ανατροπές, καραμπόλες και αυτοί που παραμένουν Αν δεν υπάρξουν ανατροπές από κάποια καραμπόλα της τελευταίας στιγμής, αμετακίνητοι στα υπουργεία τους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου Την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου φέρεται να αναλαμβάνει ο Χρήστος Ταραντίλης με τον Στέλιο Πέτσα να εκτιμαται ότι θα μετακινηθεί σε θεσμικό υπουργείο. Στη θέση τους ως αναπληρωτές αναμένεται να παραμείνουν ο Θοδωρής Σκυλακάκης στο υπουργείο Οικονομικών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Εξωτερικών, ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Γιώργο Κουμουτσάκο στο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης αν μετακινηθεί θα γίνει μόνο για να αναλάβει κάποιο υπουργείο όπως το Ενέργειας, για το οποίο ακούγεται και το όνομα του Κώστα Σκρέκα.

Ποιοι αναμένεται να μπουν στην κυβέρνηση Για το υπουργείο Τουρισμού ακούγεται το όνομα του Θοδωρή Ρουσόπουλου, ενώ οι περισσότερες αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών με την είσοδο αρκετών βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα. Εκτός του κ. Λιβανού και του κ. Ρουσόπουλου εκτιμάται ότι θα εισέλθουν ο Γιώργος Κατσαφάδος, ο Γιάννης Οικονόμου(πιθανότατα στο υπουργείο Παιδείας) και ο Γιώργος Στύλιος. Στις θέσεις που έχουν σήμερα αναμένεται να παραμείνουν ο Λευτέρης Αυγενάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Πάνος Τσακλόγλου, ο Γιώργος Ζαβός, ο Χρίστος Δήμας, ο Λευτέρης Οικονόμου, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Όσον αφορά το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, με εξαίρεση την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κοντά του στις θέσεις που έχουν σήμερα τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, ενώ το σχήμα αναμένεται να ενισχύσει ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Τα Νέα:

Ανασχηματισμός : Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις

Το μεσημέρι αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει ο ανασχηματισμός. Τις τελευταίες ώρες φούντωσαν τα σενάρια περί αλλαγών στην κυβέρνηση, με τις πληροφορίες του in.gr να κάνουν λόγο για ανακοινώσεις γύρω στις 12 το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός και οι πιο στενοί του συνεργάτες, δύο – τρεις το πολύ, ήταν αυτοί που γνώριζαν και το χρόνο της ανακοίνωσης αλλά και τα πρόσωπα που αλλάζουν.

Στο Μαξίμου ήταν «Σφίγγες», κανείς δεν μιλούσε και κανείς, είτε από αυτούς που φεύγουν, είτε από όσους μένουν στο κυβερνητικό σχήμα, δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γυναίκες πιλότοι στη… μάχη του Αιγαίου κατά των τουρκικών μαχητικών Οι πληροφορίες που διέρρεαν πάντως, μιλούσαν τελικά όχι για σαρωτικό ανασχηματισμό, για λίγες αλλαγές και υπουργών, αλλά πολύ περισσότερες σε επίπεδο υφυπουργών. Λέγεται μάλιστα ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν πολλές «καραμπόλες», με μετακινήσεις νυν υπουργών σε άλλα υπουργεία αλλά και με είσοδο κοινοβουλευτικών ανδρών και γυναικών και λιγότερο τεχνοκρατών.

Στο Μαξίμου θέλουν να ενισχύσουν περισσότερο το πολιτικό «προφίλ» της κυβέρνησης βάζοντας βουλευτές από την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν αποκλείεται να δούμε στο κυβερνητικό σχήμα νέα πρόσωπα, βουλευτές που ο πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει και να δώσει στην κυβέρνηση τον χαρακτήρα ενός νέου ξεκινήματος.

Αν και τίποτε δεν αποκλείεται ως προς το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, όλα συγκλίνουν ότι θα γίνει τις επόμενες ώρες καθώς θεωρείται «ουδέτερος» πολιτικός χρόνος και είναι μία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα της Βουλής όπου θα μπουν προς συζήτηση τέσσερα κρίσιμα νομοσχέδια.

Το ενδιαφέρον ασφαλώς στρέφεται στα ονόματα που θα φύγουν από την κυβέρνηση και σε ποια θα τους αντικαταστήσουν. Ο πρωθυπουργός έχει εντοπίσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε διάφορα υπουργεία και θέλει να διορθώσει καταστάσεις που έχουν πληγώσει την εικόνα της κυβέρνησης.

Πάντως, επειδή τις τελευταίες ώρες διακινήθηκε το σενάριο της υπουργοποίησης του Ηλία Μόσιαλου, και μάλιστα να αναλάβει το υπουργείο Υγείας, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο απομακρύνεται. Αν και ο γνωστός καθηγητής έχει συνεχείς παρεμβάσεις και ανακοίνωσε την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα από το εξωτερικό που ήταν εδώ και καιρό.

Αλλά το γεγονός ότι και ο ίδιος είπε ότι καμιά χώρα εν μέσω πανδημίας δεν άλλαξε το υπουργό Υγείας, ενδεχομένως να σημαίνει ότι δεν θα φύγει ούτε ο Βασίλης Κικίλιας. Από τις λίγες πληροφορίες που διέρρευσαν φαίνεται ότι στους «αμετακίνητους» υπουργούς θα είναι οι κ. Παναγιωτόπουλος στο Αμυνας, Δένδιας στο Εξωτερικών, Μενδώνη στο Πολιτισμού, ο Μ. Χρυσοχοϊδης, ο Κ. Πιερρακάκης, και μάλλον ο Χρ. Σταϊκούρας.

Δεδομένη θεωρείται η αποχώρηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, με τον πιθανότερο διάδοχό του να είναι ο κ. Λιβανός. Ο κ. Πέτσας θα αναλάβει κάποιο άλλο, παραγωγικό χαρτοφυλάκιο.

Στην εξίσωση του ανασχηματισμού θα πρέπει να μπει και ο παράγοντας «γυναίκες», η ενίσχυση δηλαδή του κυβερνητικού σχήματος με γυναίκες κι έχουν ακουστεί ονόματα όπως των: Γεωργίας Μαρτίνου, Ελενας Ράπτη, Μαρίας Συρεγγέλα, Ειρήνης Αγαπηδάκη, της Αννας Ευθυμίου, της Νίκης Δανδόλου, της βουλευτίνας Κορινθίας, Μαριλένας Σούκουλη-Βιλιάδη και βεβαίως της Ολγας Κεφαλογιάννη.

Τα πρόσωπα που ακούγονταν μέχρι χθες ότι θα αναβαθμιστούν ή ότι θα μπουν στην κυβέρνηση είναι: ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μπαγινέτας, ο Μ. Θεμιστοκλέους από το Υγείας, ο κ Σταμπουλίδης, αλλά και βουλευτές όπως οι Μαρκόπουλος, Κατσαφάδος του Πειραιά, ο Σπήλιος Λιβανός, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Αχαϊας, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Χρ. Μπουκώρος, οι κ. Κόνσολας, Μπουγάς, Κώτσηρας, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Στα υπόψιν και οι διεθνολόγοι Αγγ. Συρίγος, Τ. Χατζηβασιλείου, Δ. Καιρίδης.

Αγνωστος Χ, ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στα οικονομικά, Αλέξης Πατέλης, κι αν θα λάβει κάποιο καίριο πόστο στο οικονομικό επιτελείο.

Το Έθνος:

Οι τελευταίες πληροφορίες για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται από ώρα σε ώρα «Κλείδωσαν» τα ονόματα που θα μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα προκύψει μετά τον ανασχηματισμό που φέρεται να είναι ακόμη και θέμα ωρών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV και της δημοσιογράφου Σοφίας Φασουλάκη, είναι πιθανό οι επίσημες ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και αύριο Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Εάν αυτό δεν συμβεί, αναμένεται -κατά πάσα πιθανότητα- να μετατεθούν για μετά τα Θεοφάνεια.

Σε καμία πάντως περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν φέρεται να επιθυμεί άλλες καθυστερήσεις. Πρόσωπα από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλούν για έναν λειτουργικό ανασχηματισμό, με στόχευση στα παραγωγικά υπουργεία, ώστε να δοθεί μια νέα πνοή σε κομβικά κυβερνητικά πόστα αυτή τη χρονιά. Ετσι, με βάση τα τελευταία σενάρια, τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο είναι τα εξής:

Ανασχηματισμός: Ποιοι είναι οι «σίγουροι» Από τις θέσεις τους δεν αναμένεται να μετακινηθούν οι:

Νίκος Δένδιας από το υπουργείο Εξωτερικών Βασίλης Κικίλιας από το υπουργείο Υγείας Χρήστος Σταϊκούρας από το υπουργείο Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Κώστας Καραμανλής από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr Ποιοι φέρονται να μετακινούνται σε άλλα υπουγεία Από την άλλη, πιθανή είναι η μετακίνηση των εξής προσώπων σε άλλα υπουργεία:

Νίκη Κεραμέως από το υπουργείο Παιδείας Κώστας Τσιάρας από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Για τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση είναι πιθανή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αποχώρησή τους από το κυβερνητικό σχήμα.

Οι άγνωστοι «Χ» του ανασχηματισμού Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους:

Νίκο Παναγιωτόπουλο και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας Λίνα Μενδώνη και το υπουργείο Πολιτισμού (αν και ορισμένες πληροφορίες την φέρουν να παραμένει) Μάκη Βορίδη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Ανασχηματισμός: Ποια τα νέα πρόσωπα Σε κομβικά πόστα στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να βρεθούν oι γαλάζιοι βουλευτές:

Σπήλιος Λιβανός Θοδωρής Ρουσόπουλος Τάσος Χατζηβασιλείου Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανό είναι το σενάριο να αλλάξουν μεταξύ τους πόστα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης. Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει για τη σύνθεση της κυβέρνησης και, δεν αποκλείεται, να υπάρχουν αλλαγές στον ανασχηματισμό, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Εξαρτάται από τις λεγόμενες «καραμπόλες» που ενδέχεται να σημειωθούν κατά τις επικοινωνίες που θα έχει ο πρωθυπουργός με τα πρόσωπα που θα επιλέξει για να αναλάβουν υπουργικές θέσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα