Διεθνή

Το μικρότερο μωρό που γεννήθηκε στον κόσμο επιστρέφει σπίτι μετά από 13 μήνες νοσηλείας

Ήταν μόλις 212 γραμμάρια όταν γεννήθηκε, είχε δηλαδή το βάρος ενός μήλου.

Parallaxi
το-μικρότερο-μωρό-που-γεννήθηκε-στον-κ-504334
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένα μωρό που θεωρείται το μικρότερο στον κόσμο κατά τη γέννηση του, πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο της Σιγκαπούρης μετά από 13 μήνες νοσηλείας.

Η Kwek Yu Xuan ήταν μόλις 212g (7,47oz) – το βάρος ενός μήλου – όταν γεννήθηκε και είχε ύψος 24 εκατοστά. Πλέον ζυγίζει 6,3 κιλά.

Γεννήθηκε λίγο πριν την 25η εβδομάδα – με μέσο όρο κύησης τις 40.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν ένα κοριτσάκι στις ΗΠΑ που ζύγιζε 245 γραμμάρια κατά τη γέννηση του το 2018, σύμφωνα με το μητρώο των πιο μικρών μωρών του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.

Η μητέρα της, τη γέννησε με επείγουσα καισαρική τομή τέσσερις μήνες νωρίτερα αφού διαγνώστηκε με προεκλαμψία – επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση που μπορεί να βλάψει ζωτικά όργανα και να αποβεί μοιραία τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Το κοριτσάκι είχε «περιορισμένες πιθανότητες επιβίωσης», σύμφωνα με το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης (NUH) όπου γεννήθηκε.

«Ενάντια στις πιθανότητες, με επιπλοκές κατά τη γέννηση, ενέπνευσε τους ανθρώπους γύρω της με την επιμονή και την ανάπτυξή της, γεγονός που την καθιστά ένα εξαιρετικό μωρό  ”Covid -19” – μια αχτίδα ελπίδας εν μέσω αναταραχής», ανέφερε το νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νοσοκομείο, η Yu Xuan έλαβε πολλαπλά είδη θεραπείας και βασίστηκε σε διαφορετικά είδη μηχανημάτων για να επιβιώσει.

Οι γιατροί λένε ότι η υγεία και η ανάπτυξή της προχώρησαν καλά υπό τη φροντίδα τους και τώρα είναι αρκετά καλά για να πάρει εξιτήριο. Η μικρή θα εξακολουθήσει να έχει χρόνια πνευμονική νόσο και θα χρειαστεί βοήθεια με την αναπνοή της στο σπίτι. Ωστόσο, οι γιατροί του NUH λένε ότι αναμένεται να βελτιωθεί με τον καιρό.

Η μητέρα της, Wong Mei Ling, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η γέννηση και το μέγεθος της Yu Xuan ήταν σοκ, επειδή το πρώτο της παιδί – ένα τετράχρονο αγόρι – γεννήθηκε κανονικά.

Οι γονείς της μπόρεσαν να πληρώσουν για τη μακρά παραμονή της στο νοσοκομείο μέσω μιας καμπάνιας crowdfunding που συγκέντρωσε 366.884 SW (270.601 $ ή 195.188 £).

Με πληροφορίες από bbc.com

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα