Το Πεκίνο έζησε την πιο θερμή ημέρα του Ιουνίου
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την πυκνοκατοικημένη βορειοανατολική Κίνα υπομένουν συνθήκες καύσωνα
Νέο ρεκόρ σημείωσε η θερμοκρασία στο Πεκίνο, καθώς εκτοξεύτηκε πάνω από τους 41 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη. Πρόκειται για την πιο ζεστή ημέρα του Ιουνίου στην κινεζική πρωτεύουσα, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την πυκνοκατοικημένη βορειοανατολική Κίνα υπομένουν συνθήκες καύσωνα που προβλέπεται να διαρκέσουν μέχρι το Σαββατοκύριακο.
Το υψηλό της Πέμπτης, 41,1 βαθμοί Κελσίου (106 βαθμοί Φαρενάιτ), έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 40,6 βαθμών Κελσίου (105 βαθμοί Φαρενάιτ), που είχε σημειωθεί στις 10 Ιουνίου 1961, όταν η Κίνα άρχισε να τηρεί λεπτομερή αρχεία, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης The Beijing News.
Την Παρασκευή, το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο του Πεκίνου αναβάθμισε την προειδοποίηση για τον καυτό καιρό στην πόλη σε «κόκκινο» -το υψηλότερο επίπεδο του συστήματος- το οποίο συμβουλεύει όλους τους ανθρώπους να αποφεύγουν την εργασία σε εξωτερικούς χώρους και τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.
Οι βορειοανατολικές επαρχίες Hebei και Shandong καθώς και η πόλη Tianjin βρίσκονταν επίσης υπό κόκκινο προειδοποιητικό σήμα για την Παρασκευή.
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τα επικίνδυνα κύματα καύσωνα Το περασμένο καλοκαίρι, η Κίνα βίωσε το χειρότερο κύμα καύσωνα και ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, προκαλώντας εκτεταμένες ελλείψεις ενέργειας και διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και βιομηχανίας. Φέτος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν έρθει ακόμη νωρίτερα – από τον Μάρτιο, οι θερμοκρασίες σε δεκάδες κινεζικές πόλεις έχουν φθάσει σε εποχικά υψηλά ρεκόρ. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, πολλά εκτρεφόμενα ζώα, συμπεριλαμβανομένων χοίρων, κουνελιών και ψαριών, έχουν πεθάνει εξαιτίας των καυτών συνθηκών.
Καθώς η κλιματική κρίση εντείνεται, οι επιστήμονες λένε ότι τα επικίνδυνα κύματα καύσωνα που σπάνε ρεκόρ πρόκειται να γίνουν πιο συχνά και πιο σοβαρά.
Το τελευταίο κύμα καύσωνα έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου οι θερμοκρασίες στη Σαγκάη, το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Κίνας, έφτασαν τους 36,1 βαθμούς Κελσίου (σχεδόν 97 βαθμούς Φαρενάιτ) στις 29 Μαΐου, την πιο ζεστή ημέρα του Μαΐου εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια.
Τον Ιούνιο οι μέγιστες θερμοκρασίες ανέρχονται συνήθως στους 31 βαθμούς Κελσίου (88 βαθμούς Φαρενάιτ). Ωστόσο, οι θερμοκρασίες στη βόρεια και βορειοανατολική Κίνα αναμένεται να παραμείνουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του CNN.
Το Πεκίνο μπορεί να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 βαθμούς Φαρενάιτ) την Παρασκευή και το Σάββατο, πριν πέσει στα επίπεδα των 30 βαθμών Κελσίου (άνω των 90 έως κάτω των 100 βαθμών Φαρενάιτ) για μεγάλο μέρος της επόμενης εβδομάδας.
Πέρυσι, ο καυτός καιρός και η ξηρασία στην κινεζική επαρχία Σιτσουάν προκάλεσαν την αποξήρανση των ταμιευτήρων, παραλύοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο τμήμα της Κίνας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Η ενεργειακή κρίση επηρέασε τα εργοστάσια, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Tesla, με τις επαρχιακές αρχές να διατάσσουν διακοπή λειτουργίας για να περιορίσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Πηγη – naftemporiki