Το Politico για το «θερμό» επεισόδιο Δένδια στη Λιβύη
Η διπλωματική κρίση μεταξύ Ελλάδας - Λιβύης με αφορμή την επίσκεψη Δένδια που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στο μικροσκόπιο του Politico.
«Πότε μια διπλωματική επίσκεψη δεν είναι διπλωματική επίσκεψη;» Αυτό διερωτάται το Politico με αφορμή του διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Λιβύης.
Και δίνει την απάντηση. «Όταν ο κορυφαίος πολιτικός που εμπλέκεται δεν βγαίνει καν από το αεροπλάνο πριν πετάξει ξανά», γράφει το Politico.
Πρόκειται για το περιστατικό που συνέβη την Πέμπτη, όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης, πληροφορήθηκε ότι τον περίμενε ο ομόλογός του -που έχει στενούς δεσμούς με την Τουρκία- και ζήτησε από τον πιλότο να απογειωθεί ξανά.
«Η γρήγορη διπλωματική στροφή θα επιδεινώσει πιθανότατα περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της διοίκησης της Τρίπολης», αναφέρει το μέσο. Η Λιβύη βρίσκεται εδώ και χρόνια σε διαίρεση μεταξύ της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, με έδρα την Τρίπολη, Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) υπό τον Φαγιέζ αλ Σαρράτζ και του αντάρτη στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής περιοχής με έδρα τη Βεγγάζη και ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).
Η Τουρκία έχει στενούς δεσμούς με τον GNA και η Άγκυρα τον έχει προμηθεύσει με εξοπλισμό και πληροφορίες, βοηθώντας να ματαιωθεί η πολυετής εκστρατεία του Χάφταρ για την κατάληψη της πρωτεύουσας. Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης για έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά των λιβυκών ακτών – χωρίς να διευκρινίζει αν οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε ύδατα νότια της Ελλάδας.
Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε τότε την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται «την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να εγκαθιδρύσει μια περιφερειακή ηγεμονία».
Σε αυτό το ταξίδι, ο Δένδιας σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί μόνο τη Βεγγάζη, ωστόσο η αντίπαλη κυβέρνηση στην Τρίπολη επέμεινε να περάσει από εκεί. Ο Έλληνας υπουργός συμφώνησε, αλλά υπό έναν όρο, σύμφωνα με διπλωματικούς αξιωματούχους: να συναντήσει μόνο τον Μοχάμεντ αλ-Μένφι, πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και πρώην πρέσβη στην Ελλάδα. Ο κ. Δένδιας δεν ήθελε να φωτογραφηθεί με τη Νάιλα Μανγκούς, υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης και η οποία υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία για ενεργειακές έρευνες.
Από το σχέδιο Α στο σχέδιο Β
Αυτό ήταν το σχέδιο Α. Ο Νίκος Δένδιας χρειάστηκε ένα γρήγορο σχέδιο Β όταν το αεροπλάνο του προσγειώθηκε σε ένα κατά τα άλλα ήσυχο αεροδρόμιο και τον περίμενε ένα μεγάλο πλήθος φωτογράφων. Επίσης περίμενε η… Μανγκούς!
«Γρήγορα σαν αστραπή, ο Δένδιας στριφογύρισε το δάχτυλό του στον αέρα, μιμούμενος έναν κινητήρα αεροπλάνου και υποδεικνύοντας στον πιλότο ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει», γράφει το Politico. Σύμφωνα με το μέσο οι Λίβυοι «υπέθεσαν ότι αν εμφανιζόταν κάποιος, θα επέβαλλαν μια συνάντηση», δήλωσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. «Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να συναντήσουμε κανέναν», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
Ωστόσο, για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, το αεροπλάνο του Δένδια χρειάστηκε να περιμένει περίπου μία ώρα στην πίστα πριν κατευθυνθεί προς τη Βεγγάζη, καθώς ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Τρίπολης δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης του.
«Σε μια εκπληκτική κατάσταση … ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε χωρίς καμία εξήγηση», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης. Πρόσθεσε ότι «αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία της Λιβύης».
Μέχρι να εκδοθεί αυτή η ανακοίνωση, οι Έλληνες είχαν ήδη επιστρέψει στη Βεγγάζη.