Διεθνή

Το πρώτο χτύπημα Μπάιντεν σε ιρανικούς στόχους στη Συρία

Τουλάχιστον 22 παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στο Ιράν σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στα σύνορα με το Ιράκ

Parallaxi
το-πρώτο-χτύπημα-μπάιντεν-σε-ιρανικού-713075
Parallaxi
Εικόνα: Facebook

Το πρώτο αμερικανικό χτύπημα στην Συρία επί προεδρίας Μπάιντεν είναι γεγονός.

Έτσι, 35 ημέρες από την ορκωμοσία του, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την πρώτη εντολή στις ένοπλες δυνάμεις για να εξαπολύσουν μια στρατιωτική επιχείρηση σε ξένη χώρα.

Οι στόχοι βρίσκονταν στο έδαφος της Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και επρόκειτο για εγκαταστάσεις οι οποίες φέρονταν να ανήκαν σε ένοπλες ομάδες και οργανώσεις που στηρίζει η Τεχεράνη.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 17 νεκρούς.

Υπενθυμίζεται, ότι τις περασμένες μέρες, σειρά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ δέχθηκαν επιθέσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός μισθοφόρου και τον τραυματισμό αρκετών ακόμη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τουλάχιστον 22 παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στο Ιράν σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στα σύνορα με το Ιράκ

Τουλάχιστον 22 μαχητές, που ανήκαν σε οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν, σκοτώθηκαν στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, τα οποία εξαπολύθηκαν την περασμένη νύκτα στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση, στην πρώτη στρατιωτική επιχείρηση της κυβέρνησης Μπάιντεν που αποφασίστηκε ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.

Χαρακτηρίζοντας τη στρατιωτική αυτή επιχείρηση “αμυντική”, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, διευκρίνισε πως οι νυκτερινές επιδρομές κατέστρεψαν “πολλές υποδομές σε ένα συνοριακό φυλάκιο που χρησιμοποιείται από οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν”.

“Η άδεια για τα πλήγματα δόθηκε ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και της Συμμαχίας στο Ιράκ, και στις απειλές που εξακολουθούν να υφίστανται εναντίον του προσωπικού αυτού”, διευκρίνισε σε μία ανακοίνωση.

Οι επιδρομές είχαν στόχο δύο παρατάξεις του ισχυρού συνασπισμού ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων Χασντ αλ-Σάαμπι Καταέμπ Χεζμπολάχ και Καταέμπ Σαγίντ αλ-Σουχάντα, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Τα πλήγματα κατέστρεψαν τρία φορτηγία με πυρομαχικά που είχαν φθάσει από το Ιράκ στο ύψος ενός παράνομου συνοριακού φυλακίου νότια της συριακής πόλης Μπουκαμάλ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Τουλάχιστον 22 μαχητές φιλοϊρανικών ιρακινών οργανώσεων έχασαν τη ζωή τους, όλοι μέλη της Χασντ αλ-Σάαμπι”, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, έπειτα από έναν πρώτο απολογισμό 17 νεκρών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ μίλησε σήμερα με τον Σύρο ομόλογό του μερικές ώρες μετά τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών στην ανατολική Συρία.

“Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη η Δύση να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη Συρία”, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιρανικής κυβέρνησης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα