Ελλάδα

Το «στοίχημα» των ειδικών και η αναμονή για το εμβόλιο

Τι λένε Εξαδάκτυλος και Δημόπουλος για τον χειμώνα που έρχεται.

Parallaxi
το-στοίχημα-των-ειδικών-και-η-αναμον-655702
Parallaxi

corona

Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, την πρόκληση του χειμώνα και την πορεία των εμβολίων μίλησε σήμερα ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία για να αποφευχθεί μια μεγάλη αύξηση τους χειμερινούς μήνες.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο MEGA: «Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είναι αυτά τα συγκεκριμένα, ελπίζοντας ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε εμβόλιο ή εμβόλια τα οποία θα δημιουργήσουν πλέον -αλλά μετά από αρκετούς μήνες- ένα τοίχος ανοσίας και θα μπορούμε να ελέγξουμε τον συγκεκριμένο κορωνοϊό.

Όσον αφορά την αύξηση των θυμάτων το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, όπως έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, που έχουμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. «Δυστυχώς ένα ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς θα νοσήσουν βαριά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με συννοσηρότητες θα καταλήξουν» διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.

«Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού τους χειμερινούς μήνες»

Ο Θάνος Δημόπουλος αναφέρθηκε σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης στις οποίες έχει παρατηρηθεί πολλαπλασιασμός κρουσμάτων εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. «Γίνεται προσπάθεια στην Ελλάδα που έχουμε ακόμα καλό καιρό και μπορούμε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό στους εσωτερικούς χώρους να πετύχουμε μείωση των κρουσμάτων» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε: «Τους χειμερινούς λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και λόγω της ξηρασίας, που φαίνεται να ευοδώνουν την έξαρση του ιού, και επειδή οι άνθρωποι συγχρωτίζονται μεταξύ τους αναμένουμε ότι θα έχουμε μια αύξηση». Για την αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Δημόπουλος σχολίασε: «Με την εφαρμογή των μέτρων όπως αυτά έχουν επικαιροποιηθεί ανά εβδομάδα έχουμε αποφύγει αυτό που λέμε επιθετική αύξηση, να βλέπουμε 1.000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό είναι θετικό γεγονός. Βεβαίως δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε ότι καθημερινά έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων με μια ιδιαίτερη συσσώρευση στην Αττική που προκαλεί έναν ιδιαίτερο προβληματισμό».

«Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για το εμβόλιο του κορωνοϊού»

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν έχει εφαρμοστεί με επιτυχία κάποιο εναλλακτικό πρόγραμμα» ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. «Επομένως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή, να κρατάμε την ψυχραιμία μας, να προσπαθούμε να μην μας πάρει από κάτω και να ελπίζουμε ότι και με την βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών αυτοί οι οποίοι νοσούν θα έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση. Στο θέμα των εμβολίων φαίνεται ότι θα είναι στη διάθεσή μας τους επόμενους μήνες».

Για το θέμα του εμβολίου ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσει σε όλον τον πληθυσμό. «Όταν υπάρχει μια έγκριση για ένα εμβόλιο από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς μηχανισμούς από εκεί και πέρα αρχίζει η μαζική παραγωγή για την οποία προφανώς προετοιμάζονται οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και αρχίζει και η τμηματική διάθεση του εμβολίου.  Επομένως όταν λέμε ότι θα χρειαστούμε κάποιους μήνες από την έγκριση του εμβολίου μέχρι να γίνει δυνατόν να εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού» κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

Εξαδάκτυλος: Να μειωθούν τα κρούσματα πριν εμφανιστούν οι ιώσεις

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος, σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις του κορονοϊού στη χώρα μας, τόνισε πως «πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα, πριν εμφανιστούν οι ιώσεις».

«Καμία περιοχή της χώρας δεν είναι στο κόκκινο. Η Αττική είναι στο πορτοκαλί. Μένει να αποδειχθεί η σταθεροποίηση που βλέπουμε», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας ωστόσο πως «τα νούμερα στην Αττική είναι μεγάλα».

Όσον αφορά στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στα Μέσα Μεταφοράς, ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου είπε πως τα ΜΜΜ είναι «πιθανή εστία μετάδοσης». «Είναι από τα επικίνδυνα σημεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr / MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα