Το τέταρτο πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας

Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Parallaxi
το-τέταρτο-πακέτο-μέτρων-για-την-τόνωσ-573823
Parallaxi

Την επέκταση, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, συνολικά σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, που αποτελούν το 81% του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην αρχή των ανακοινώσεων από κοινού με τους υπουργούς Αδ. Γεωργιάδη και Ι. Βρούτση.

Εισαγωγικά, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανακουφίζει εργαζομένους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων, απλώνει δίκτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον έκανε λόγο για σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας με αίσθημα δικαίου στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων. Η κυβέρνηση κατανέμει, όπως ανέφερε, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης με μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους. Με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εφαρμόζονται πολιτικές με στόχο να κρατηθεί η οικονομία όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, την μετά-κορονοϊό εποχή.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε το νέο «συνεκτικό πακέτο μέτρων» για την ενίσχυση της οικονομίας εστιάζοντας στην επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζομένους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), την επέκταση της στήριξης, μέσα από διαφορετικά προγράμματα, 800.000 επιχειρήσεων (το 76% του συνόλου) αλλά και την κάλυψη 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).

Παράλληλα, τόνισε ότι το Δώρο Πάσχα θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους, με συμμετοχή του κράτους σε ποσοστό όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι σε προσωρινή αναστολή, ενώ θα δοθεί και έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού για τον μήνα Απρίλιο:

Με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, μετά την ενσωμάτωση πρόσθετων οικονομικών στοιχείων, ανακοινώνουμε το ακόλουθο συνολικό, συνεκτικό πακέτο μέτρων για τον μήνα Απρίλιο. 1ον. Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά, μπορούν να την λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Παράλληλα, καλύπτουμε τις ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

2ον. Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Συνολικά, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας. Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που καλύπτουμε, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας! Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον μήνα Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεών μας.

3ον. Καλύπτονται, επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.

4ον. Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ. Η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS). Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – τυποποιημένα – με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020. Το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ως βασική στόχευση τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το σχήμα, καταλαμβάνονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία ισχύει από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεών μας.

5ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις της Πολιτείας, πρέπει να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό! Επιπλέον, όπως έχουμε δεσμευτεί, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση! Εκτιμούμε μέχρι τις 10 Απριλίου!

6ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως αυτές οι κατηγορίες πολιτών παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.

7ον. Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν  περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.

8ον. Προβλέπεται Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται – είχαμε πει κατά 4 δισ. ευρώ – τελικά κατά 5 δισ. ευρώ.

Αυτό απαιτείται διότι: – Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ. – Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ. – Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ. – Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν, την προηγούμενη εβδομάδα, στο 2% του ΑΕΠ. Και αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού για τον μήνα Απρίλιο:

Έκκληση στις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να συνεχίζουν να το κάνουν ώστε να είναι δυνατή η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την ανακοίνωση της τέταρτης δέσμης μέτρων προστασίας της κυβέρνησης.

Εμείς ως κράτος και συγκεκριμένα το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων:

-Πρώτον, μετά τους νέους ΚΑΔ που ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών και τους νέους ενταγμένους στα μέτρα στήριξης, αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε το δικό τους βάρος και να διατηρήσουμε την ευστάθεια του δανειακού συστήματος της χώρας. Το μέτρο αυτό δύναται να επεκταθεί χρονικά για άλλους δύο μήνες εάν και εφόσον καταστεί αναγκαίο σύμφωνα με την εξέλιξη της παρούσης κρίσης. Aσφαλώς, η αποπληρωμή του επιτοκίου συνδέεται με την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Επιχείρηση που θα προχωρήσει σε απολύσεις, δεν θα λάβει αυτήν την ενίσχυση.

-Δεύτερον, όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και οι Ενώσεις των Διαχειριστών Δανείων έχουν δεσμευτεί ότι όσοι βρίσκονται στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ – τα νούμερα τα ακούσατε προηγουμένως από τον κ. Υπουργό των Οικονομικών -, αλλά και οι επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται στις πληττόμενες, περίπου το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουν και οι επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και εργοδότες, σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση την οποία διανύουμε.

Θέλω εδώ να κάνω μία παρένθεση και να πω το εξής: Η πατρίδα μας με πολύ μεγάλο κόπο «έχτισε» κατά την προηγούμενη δεκαετία κουλτούρα πληρωμών η οποία έχει οδηγήσει στη σταδιακή αποκλιμάκωση των πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Αυτήν την κουλτούρα πληρωμών οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Κατά συνέπεια, καλώ όποιον τα οικονομικά του επιτρέπουν να συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να το πράξει. Εάν αυτό γίνει στο μέτρο των ανθρώπων που μπορούν, τότε η επόμενη μέρα θα είναι  πολύ ευκολότερη για όλους μας. Άρα, εμείς ως κράτος παρέχουμε την προστασία που πρέπει να παρασχεθεί, αλλά ο καθένας  μας αναλαμβάνει και μερίδιο ατομικής ευθύνης.

-Τρίτον, σήμερα έχουμε μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Τσακίρη, νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για να βρούμε λύση στο ζήτημα των επιταγών. Όπως ξέρετε έχει ανακοινωθεί από τον κ. Υφυπουργό Οικονομικών παράταση για 75 μέρες της λήξης της προθεσμίας πληρωμής των επιταγών. Αυτό δημιουργεί σε ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα, μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους, στους προμηθευτές τους του εξωτερικού.

Τις επόμενες ημέρες ή και ώρες, θα υπάρχει ο τρόπος, απολύτως θεσμοθετημένος μέσω του τραπεζικού συστήματος, για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των επιταγών αυτών, έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεων και ο εφοδιασμός των ελληνικών επιχειρήσεων με πρώτες ύλες και με προμήθειες από το εξωτερικό.

Προς τούτο θα έχουμε και νεότερες ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες. Το πρόβλημα είναι  απολύτως αντιληπτό.

Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω και πάλι προς τους εκδότες των επιταγών. Η παράταση των 75 ημερών δίδεται γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι βρισκόμαστε σε εξαιρετικά έκτακτες οικονομικές συνθήκες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει δοθεί άφεση υποχρεώσεων ιδιαίτερα σε επιταγές που έχουν κοπεί και εκδοθεί πολύ πριν από την κρίση.

Θέλω λοιπόν να παρακαλέσω όλους τους εκδότες των επιταγών εάν τα οικονομικά τους το επιτρέπουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις πληρωμές.  Επαναλαμβάνω, όσο ομαλότερα ο καθένας μας αντιμετωπίσει αυτή την κρίση τόσο ευκολότερη θα είναι η επανεκκίνηση την επόμενη μέρα.

-Για την επανεκκίνηση. Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, αρχές Απριλίου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία δική μου και του  Υφυπουργού, του κ. Τσακίρη, καταθέτει το πρώτο δισεκατομμύριο ως εγγύηση για να φτιαχτεί ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για την παροχή εγγυημένων κεφαλαίων κινήσεως σε όλες τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, που πλήττονται και των οποίων οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι τις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο ως τις αρχές Μαΐου, να μπορέσουν οι επιχειρήσεις αυτές να λάβουν εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κινήσεως, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς, ώστε να μπορέσουν με την επανέναρξη της δραστηριότητάς τους να λειτουργήσουν κατά το δυνατόν γρηγορότερα και να δημιουργηθεί και στην αγορά το αναγκαίο σοκ ρευστότητας το οποίο θα επιτρέψει στην οικονομία μας να πάρει ξανά μπρος.

Γ. Βρούτσης: Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από τον Μάιο

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Η κυβέρνηση εκτιμά – και το έχει αποδείξει διαχρονικά – απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας, ανέφερε ο υπουργός, γι΄ αυτό και θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους. Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, είπε επίσης. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά:

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού για τον μήνα Απρίλιο:

Πριν ξεκινήσω την εξειδικευμένη παρουσίαση, να πω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία όσοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, τόσο προς την πολιτεία όσο και προς τους προμηθευτές τους. Εννοώ σε σχέση με το μέτρο της αναστολής των επιταγών.

Πρέπει να κρατήσουμε τις συναλλακτικές μας συνήθειες όσο περισσότερο μπορούμε σε αυτή την κρίση, γιατί αν αυτό υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, η οικονομία μας θα βρεθεί σε πολύ δυσκολότερη θέση.

Πάμε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Η κεντρική λογική είναι να προστατεύσουμε το σύνολο του παραγωγικού ιστού και τον μέγιστο αριθμό των θέσεων εργασίας. Γι αυτό και δημιουργούμε διαδοχικά πλαίσια, που λειτουργούν ως επικαλυπτόμενα δίκτυα ασφαλείας. Η βάση είναι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, οι περίφημοι ΚΑΔ των κλάδων, που, όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών, καλύπτουν, με αυτά που θα ανακοινώσουμε σήμερα, το 76% των επιχειρήσεων. Προστίθενται, στα πλαίσια αυτά, η επιστρεπτέα προκαταβολή και ορισμένα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης, που καλύπτουν πλέον όλους τους κλάδους της οικονομίας. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα μπορούν να μπαίνουν και να κάνουν αίτηση όλες οι επιχειρήσεις, όλα τα νομικά πρόσωπα.

Επίσης, ξεκινούν και ειδικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κλάδους -αναφέρθηκε ήδη ο Υπουργός Οικονομικών- όπως είναι η παρέμβαση στον αγροτικό τομέα και η παρέμβαση στην εμπορία ρεύματος, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες σε κλάδους που χρειάζεται ειδικός χειρισμός, όπως για παράδειγμα η δευτεροβάθμια ιδιωτική περίθαλψη.

Πώς εξειδικεύονται αυτά για τον Απρίλιο, ποιοι δηλαδή εισέρχονται στα πλαίσια προστασίας από την 1η Απριλίου:

Πλαίσιο 1

Στο πρώτο πλαίσιο, που αφορά τις πληττόμενες δραστικά επιχειρήσεις, το οποίο είναι ήδη γνωστό, έχει αναστολές φορολογικές και ασφαλιστικές και αποζημίωση ειδικού σκοπού και όσα είπαν οι Υπουργοί για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες, προστίθενται από τον Απρίλιο οι ακόλουθοι κλάδοι:

– Μεσιτικά γραφεία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας – Κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, χρωματισμοί, επενδύσεις δαπέδων κ.λπ. – Κατασκευή ιστοσελίδων, διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες προγραμματισμού κ.λπ. – Καθαρισμός κτιρίων – Καθαριστήρια ρούχων – Λιανικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων – Κτηνίατροι – Κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία – Επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού, ενοικίαση μηχανημάτων – Λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (λαϊκές και δημοτικές αγορές) – Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων και – Φύλαξη.

Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Πλαίσιο 2

Το δεύτερο πλαίσιο έχει λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στο δεύτερο πλαίσιο μπαίνουν από τον Απρίλιο η βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, η ασφάλιση και κάποιες άλλες εταιρίες υπηρεσιών. Οι κλάδοι που εντάσσονται είναι συγκεκριμένα:

– Εξορυκτική δραστηριότητα – Δασοκομία, Υλοτομία – Παραγωγή χρωστικών υλών, σαπουνιών, ελαστικού, χημικών προϊόντων, λιπασμάτων, πλαστικού, σιδήρου, γυαλιού, κεραμικών, τσιμέντου, ασβέστη, αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα – Κατασκευή πλαστικών προϊόντων, ειδών γυαλιού, χάρτινων ειδών, ξύλινων ειδών, μεταλλικών ειδών, εργαλείων, κεραμικών ειδών – Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων, μετάλλων, χημικών, ξυλείας, οικοδομικών υλικών – Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ρολογιών, μαγνητικών μέσων, μηχανημάτων, ηλεκτρικών ειδών, μοτοσυκλετών – Παραγωγή αναψυκτικών, νερών και χυμών – Παραγωγή αλεύρων, αμύλων, μακαρονιών, ζάχαρης, αρτυμάτων, ελαίων, λιπών – Παραγωγή γάλακτος, τυριών, γιαουρτιού – Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών – Χονδρικό εμπόριο και εμπορικοί αντιπρόσωποι τροφίμων, κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών – Αποθήκευση – Ναυπήγηση πλοίων και σκαφών – Ασφαλιστικές εταιρίες – Ελεγκτικές εταιρίες – Χρηματιστηριακές και εταιρίες χαρτοφυλακίου. Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Πλαίσιο 2 λαμβάνουν τα ακόλουθα οφέλη: – Αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες. Οι δόσεις έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 25%, αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του Απριλίου, της έκπτωσης του φόρου 25%, που αναφέρθηκε ήδη για το Πλαίσιο 1. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, που είναι πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο. – Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 μέρες για τους εργαζομένους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους. – Αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής, που απασχολούν έως 5 άτομα. Προϋπόθεση, η επιχείρηση ή ο αυτοαπασχολούμενος να είναι ενεργός και να μην έχει κάνει μηδενική περιοδική δήλωση ΦΠΑ τους προηγούμενους έξι μήνες.

Πλαίσιο 3

Τέλος, υπάρχει και ένα τρίτο πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμόζεται από τον Απρίλιο και μετά, και μπαίνουν οι ακόλουθοι κλάδοι:

– Εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος – Εμπορία και διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών – Πρατήρια καυσίμων – Κατασκευή δρόμων, γεφυρών και σηράγγων, κοινωφελών έργων, λιμανιών κ.λπ. – Διαχείριση απορριμμάτων

Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους αυτούς προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 μέρες, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες. Επιπροσθέτως, για τον κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος θα προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις διευκόλυνσης ρευστότητας, που θα εξειδικευθούν σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο που θα καλύψει, όπως είπαμε, όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, 1 δισ. ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους. • Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση. • Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis. • Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης- θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. • Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υ-πάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περί-οδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. • Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑ-ΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενί-σχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα. • Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγ-γραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Με το σύνολο των μέτρων αυτών προστατεύονται αποτελεσματικά ο παραγωγικός ιστός και οι θέσεις εργασίας στην πρώτη φάση της κρίσης και τίθενται οι προϋποθέσεις επανεκκίνηση της οικονομίας, για την οποία εντούτοις θα ληφθούν, όπως είναι προφανές, πρόσθετα μέτρα, που θα παρουσιάζονται όσο το τοπίο από πλευράς υγειονομικής και οικονομικής πολιτικής θα ξεκαθαρίζει.

Κάτι που για την ώρα δεν ισχύει, εξ ού και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός που καταθέτουμε δεν είναι αναλυτικός, αυτό θα είναι η επόμενη φάση. Θα μπορούμε να πάμε στην αναλυτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού όταν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη διάρκεια, την έκταση και τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.

Δείτε περισσότερα:

Οι τρείς νέες κατηγορίες ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα