Το βαρέλι που «βγάζει» δήμαρχο στο Oktoberfest

Μια παράδοση της οποίας η αρχή χάνεται στο χρόνο.

Parallaxi
το-βαρέλι-που-βγάζει-δήμαρχο-στο-oktoberfest-494333
Parallaxi

Μια παράδοση που «κρατά» από τις απαρχές της γιορτής μπύρας Oktoberfest αναβιώνει στη φετινή διοργάνωση, στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μπορεί να μην είναι γνωστή η χρονιά που έγινε για πρώτη φορά το άνοιγμα του βαρελιού, ωστόσο είναι σίγουρο ότι καθιερώθηκε από τα πρώτα, κιόλας, χρόνια της γιορτής, που ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου του 1820 για τους γάμους του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’ και της πριγκίπισσας Θηρεσίας. Η ιδέα προέρχεται από την περιοχή Τερεζινβίζε του Μονάχου, όπου αναβίωνε κάθε χρόνο η διοργάνωση, ωστόσο δεν ήταν καθόλου εύκολο για κάποιον να ανοίξει το βαρέλι.

«Το βαρέλι, για να ανοίξει, πρέπει να τρυπηθεί με μια κάνουλα η οποία έχει ένα αιχμηρό σωληνάκι, από το οποίο θα αρχίσει να τρέχει η μπύρα. Παραδοσιακά την έναρξη του Oktoberfest την κηρύσσει ο δήμαρχος της πόλης του Μονάχου, ο οποίος με ένα μεγάλο ξύλινο σφυρί χτυπάει την κάνουλα με το αιχμηρό σωληνάκι πάνω στο βαρέλι. Ο αριθμός των χτυπημάτων υποδηλώνει την ευστοχία και την επιδεξιότητα του δημάρχου, γεγονός που καθιστά το άνοιγμα του βαρελιού μια πρόκληση. Ο δήμαρχος που θα καταφέρει με δύο μόλις χτυπήματα να ανοίξει το βαρέλι κατακτά και το ρεκόρ. Αυτό το ρεκόρ κατέχει μέχρι σήμερα ένας από τους δημάρχους του Μονάχου από το 1985, χωρίς να έχει καταφέρει κάποιος άλλος ως τώρα να τον ξεπεράσει» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σχολείου της Γερμανικής Σχολής που διοργανώνει το Oktoberfest στη Θεσσαλονίκη, Αγγελική Μαυρουδή.

Η ίδια σχολίασε, παράλληλα, ότι πολλοί δήμαρχοι κάθε χρόνο εξασκούνται από νωρίς στο χτύπημα του βαρελιού ενώ κάποιος από αυτούς έζησε στιγμές αμηχανίας μπροστά στο κοινό όταν χρειάστηκε να το χτυπήσει με το σφυρί επτά φορές για να το ανοίξει. «Οι πολίτες του Μονάχου λένε, μάλιστα, αστειευόμενοι ότι ο δήμαρχος «ανεβαίνει» και «πέφτει» ανάλογα με τα χτυπήματα του ανοίγματος του βαρελιού» πρόσθεσε.

Ένα αντίστοιχο ξύλινο βαρέλι, μικρότερο, ωστόσο, σε μέγεθος, μαζί με το ξύλινο σφυρί, έχει πάρει τη θέση του από νωρίς σήμερα στα τραπέζια που στήθηκαν στη Γερμανική Σχολή περιμένοντας να τηρηθεί και φέτος η παράδοση. Στη Θεσσαλονίκη η διαδικασία γίνεται δύο φορές. Το μεσημέρι έγινε από τον Διευθυντή της Σχολής Alexander Viering και το απόγευμα θα γίνει από την Γενική Πρόξενο της Γερμανίας Sibylla Bendig και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Η γιορτή άρχισε ήδη το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 12 το βράδυ με γερμανικές σπεσιαλιτέ, το κότσι, το ξινό λάχανο, το leberkaese, λουκάνικα λευκά και κόκκινα, πατατοσαλάτα, διάφορα είδη μπίρας, μουσική και χορό.

Στους στόχους, μάλιστα, των διοργανωτών είναι να «μυήσουν» από την επόμενη χρονιά και τους Έλληνες επισκέπτες στους παραδοσιακούς Βαυαρικούς χορούς, στους οποίους σε έξι μεγάλες σκηνές ανεβαίνουν 14.000 άνθρωποι, οι οποίοι πιασμένοι χέρι χέρι, χορεύουν όλοι αγκαλιασμένοι σε μια εκστασιακή ατμόσφαιρα.

Στη σημασία της γιορτής μπύρας Oktoberfest για τη λειτουργία της Γερμανικής Σχολής αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο διοικητικός και οικονομικός διευθυντής της Σχολής, Ιάκωβος Φωστηρόπουλος. «Επειδή όλα έχουν μια οικονομική διάσταση πρέπει το κοινό να ξέρει ότι είμαστε ένα σχολείο στο οποίο όποιος μπει έχει από την αρχή 50% υποτροφία. Και το Oktoberfest λοιπόν έχει μια οικονομική διάσταση, οργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων της Γερμανικής Σχολής με σκοπό οικονομικό να συνδράμει στη χρηματοδότηση των σχολικών δραστηριοτήτων. Άρα τα έσοδα από αυτή την εκδήλωση θα έχουν χρήση για τη σχολή για τους μαθητές» τόνισε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Μιλώντας για τις ξεναγήσεις και τις ενημερώσεις του κοινού για το σχολείο, που περιλαμβάνονται και στο φετινό Oktoberfest, η γυμνασιάρχης της Γερμανικής Σχολής Γιολάντα Παπαθανασοπούλου διευκρίνισε ότι ουσιαστικά αφορούν τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στο γυμνάσιο και το πρόγραμμα σπουδών του σχολείου. Σημειώνεται ότι για μία ακόμη εβδομάδα δίνεται η δυνατότητα εγγραφών μαθητών για τα προπαρασκευαστικά μαθήματα της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά αυτά να εισαχθούν τα δύο επόμενα χρόνια στο Γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής.

Πηγή: Π. Γιούλτση/ ΑΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα