Το βάθεμα των σχέσεων Ρωσίας – Κίνας

Κοινές ναυτικές επιχειρήσεις με στόχο να προωθηθούν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των δύο δυνάμεων στην Νοτιοανατολική Ασία

Γιώργος Σχοινάς
το-βάθεμα-των-σχέσεων-ρωσίας-κίνας-920227
Γιώργος Σχοινάς

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε στις 15 Σεπτεμβρίου, μέσω της πλατφόρμας Telegram την διεξαγωγή κοινών ναυτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας με την Κίνα στον Ειρηνικό Ωκεανό. 

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις περιλαμβάνουν τακτικούς ελιγμούς και οργάνωση των επικοινωνιών ανάμεσα στα πλοία, καθώς και υποστήριξη πτήσεων ελικοπτέρων. 

Την ανακοίνωση συνοδεύει βίντεο στο οποίο φαίνονται πλάνα από τις κοινές επιχειρήσεις, ενώ ακούγονται Ρώσοι στρατιωτικοί να συνεννοούνται με τους Κινέζους στην κινεζική γλώσσα.

Η αστυνομικού τύπου, όπως αναφέρεται, επιχείρηση, που αξίζει να σημειωθεί ότι περιελάβανε πραγματικά πυρά, έχει ως στόχο να βαθύνει την ναυτική συνεργασία ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα καθώς και να προωθήσει και να υπερασπιστεί τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των δύο δυνάμεων στην περιοχή του Ειρηνικού και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ασίας. 

Ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία είχαν κάνει την πρώτη τους κοινή ναυτική περιπολία στον Ειρηνικό τον προηγούμενο Οκτώβριο. Περιστατικά σαν αυτά φανερώνουν την σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη που συντελείται παράλληλα με τον όλο και εντονότερο ανταγωνισμό τους με τις ΗΠΑ και την Δύση.

Οι εξελίξεις φαίνεται να ανησυχούν την μέχρι πρότινος υπερδύναμη του πλανήτη που βλέπει στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία μια μοναδική ευκαιρία να περιορίσει την ανερχόμενη Κίνα και να ανακτήσει τον τίτλο της μοναδικής παγκόσμιας υπερδύναμης.

Σύνοδος στη Σαμαρκάνδη

Όλα αυτά, ενώ την Πέμπτη συναντήθηκαν για πρώτη φορά από κοντά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ. 

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Ουζμπεκιστάν και είναι η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικού του Κινέζου Προέδρου από την έναρξη της πανδημίας του COVID 19. 

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία (αξίζει να αναφερθεί ότι η Κίνα, όπως και η Ρωσία, αναφέρονται όχι σε «πόλεμο» αλλά σε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας) και στην Ταιβάν. 

Όσον αφορά αυτά τα ζητήματα, ο Πούτιν δήλωσε ότι ευχαριστεί την Κίνα για την στάση που κρατάει στο ουκρανικό, ενώ καταδίκασε τις προκλήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Ταιβάν. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Στοχεύουμε να τηρήσουμε σταθερά την αρχή της Μιας Κίνας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα