Επικαιρότητα

To βίντεο των New York Times με pushbacks από το Λιμενικό ανοιχτά της Λέσβου

Αποτυπώνει τη βίαιη απέλαση αιτούντων άσυλο στη χώρα.

Parallaxi
to-βίντεο-των-new-york-times-με-pushbacks-από-το-λιμενικό-ανο-762006
Parallaxi

Εικόνα αρχείου 

Έκθετη βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση λίγες ώρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές 2023, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που αποτυπώνει τη βίαιη απέλαση αιτούντων άσυλο στη χώρα.

Το σχετικό βίντεο φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα παράνομα pushbacks, σύμφωνα με τον «Guardian». Το υλικό, που τραβήχτηκε από έναν Αυστριακό ακτιβιστή στη Λέσβο τον περασμένο μήνα δημοσιεύτηκε από τους «New York Times».

Περισσότερα παρακάτω όπως αυτά παρουσιάζονται στο ελληνικό ieidiseis:

«Εδώ και χρόνια, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι ερευνούν τους ισχυρισμούς ότι οι ελληνικές Αρχές ωθούν παράνομα μετανάστες έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά οι αδιάσειστες αποδείξεις ήταν αποσπασματικές», ανέφερε η εφημερίδα σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται σταθερά την κακομεταχείριση των μεταναστών. Το βίντεο μπορεί να είναι η πιο επιβαρυντική απόδειξη μέχρι στιγμής για τις παραβιάσεις των διεθνών νόμων και των κανόνων της Ε.Ε., που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αιτούντες άσυλο».

Το εν λόγω υλικό ισοδυναμεί με ένα σοκαριστικό κατηγορητήριο για πολιτικές που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αρνείται εδώ και καιρό. Είναι πιθανό να πυροδοτηθεί σφοδρή αντίδραση σε άλλες πρωτεύουσες της Ε.Ε., καθώς στο βίντεο φαίνεται μια ομάδα 12 αιτούντων άσυλο, μεταξύ των οποίων παιδιά και ένα μωρό έξι μηνών, να απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες από αξιωματικούς της Ελληνικής Ακτοφυλακής από τη Λέσβο, όπου είχαν φτάσει από την Τουρκία.

Οι πρόσφυγες, οι οποίοι φέρεται να κατάγονται από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, εμφανίζονται να οδηγούνται με ένα λευκό φορτηγάκι σε ένα απομακρυσμένο σημείο του νησιού του Αιγαίου, προτού αναγκαστούν να μπουν σε μια φουσκωτή βάρκα από άνδρες των οποίων τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι κρυμμένα. Στη συνέχεια, η φουσκωτή βάρκα τούς μεταφέρει σε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο τους εγκαταλείπει σε μια σχεδία στη μέση του Αιγαίου. Εκεί παραμένουν αβοήθητοι πριν τους παραλάβει η Τουρκική Ακτοφυλακή.

«Δεν περιμέναμε να επιβιώσουμε εκείνη την ημέρα», αναφέρει η Ναΐμα Χασάν Άντεν, μια 27χρονη από τη Σομαλία που επέζησε μαζί με το μωρό της, σημειώνοντας: «Όταν μας έβαζαν στη φουσκωτή σχεδία, το έκαναν χωρίς κανένα έλεος». Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 11 Απριλίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πάντως, οι ελληνικές Αρχές υποστηρίζουν ότι επιτρέπεται από τον νόμο να απωθήσουν μετανάστες χωρίς χαρτιά που επιχειρούν να εισέλθουν στο κυρίαρχο έδαφος της χώρας. Η απώθηση που απεικονίζεται στο βίντεο, δεν έγινε στη θάλασσα, ούτε καν σε αμφισβητούμενα ύδατα, αλλά στη στεριά εντός του εδάφους της Ε.Ε., στο οποίο οι αιτούντες άσυλο είχαν φθάσει με ασφάλεια.

Η βίαιη επιστροφή ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο και τις διώξεις παραβιάζει τους νόμους που έχουν υιοθετηθεί από τα πολιτισμένα δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, η οποία περιγράφει τη νομική προστασία των προσφύγων και την οποία η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., έχει υπογράψει.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η μεταναστευτική της πολιτική είναι «σκληρή», αλλά επιμένει ότι είναι «δίκαιη», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στην εξουσία, να χαιρετίζει τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και την άφιξη των αιτούντων άσυλο ως σημαντική επιτυχία της τετραετούς θητείας του.

Επισκεπτόμενος τη Λέσβο, την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, δήλωσε πανηγυρικά ότι τήρησε την υπόσχεσή του να προστατεύσει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που τήρησα τη δέσμευσή μου προς τις τοπικές κοινότητες για την επίλυση αυτού του ζητήματος» είπε, συμπληρώνοντας: «Εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική για το μεταναστευτικό. Προστατεύσαμε τα σύνορα της χώρας μας τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα και μειώσαμε τις παράτυπες αφίξεις κατά 90%. Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και ότι αυτά τα σύνορα μπορούν και πρέπει να φυλάσσονται».

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το κύρος της κυβέρνησης θα επηρεαστεί από το βίντεο, καθώς η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε”.

Πηγή: ieidiseis 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα