Επικαιρότητα

Το βίντεο του ΠΑΣΟΚ για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου

Με μια λιτή λεζάντα.

Parallaxi
το-βίντεο-του-πασοκ-για-τα-100-χρόνια-από-τ-207552
Parallaxi

«Τιμούμε τον ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου. Θυμόμαστε τον πολιτικό και τον άνθρωπο». Με αυτή τη λιτή λεζάντα συνόδευσε ο επίσημος λογαριασμός του ΠΑΣΟΚ στο Facebook την ανάρτηση ενός βίντεο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα πολιτικού (5 Φεβρουαρίου 1919 – 23 Ιουνίου 1996).

Από παλιότερο αφιέρωμα του ΑΠΕ στον Ανδρέα Παπανδρέου:

Με την ίδρυση του, το ΠΑΣΟΚ επηρεάσε σημαντικά την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Στην ιδρυτική διακήρυξή του, στις «3 του Σεπτέμβρη» του 1974, συμπυκνώνεται το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση-Δημοκρατικές Διαδικασίες». Ο Ανδρέας Παπανδρέου διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996 υπερβαίνοντας τους κοινωνικούς διαχωρισμούς που είχε κληροδοτήσει ο εμφύλιος και η δικτατορία επιβάλοντας το δίπολο «Δεξιά-Αντιδεξιά».

Ξεχωριστή θέση έχουν στη νεώτερη πολιτική ιστορία η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), καθώς και η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, η οποία παγίωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα.

Οι αντίπαλοι του Ανδρέα Παπανδρέου από τον συντηρητικό και τον φιλελεύθερο χώρο τον επικρίνουν για μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών και του δημοσίου χρέους στην οικονομική του διαχείριση, για προσπάθεια επιβολής του ΠΑΣΟΚ στη δημόσια διοίκηση.

Δείτε το βίντεο του ΠΑΣΟΚ:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα