Τόκιο: Ολυμπιακοί Αγώνες και το πλήγμα του τουρισμού
Εκατοντάδες χιλιάδες κρατήσεις ακυρώνονται και ξενοδόχοι βρίσκονται σε απόγνωση.
Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που ήταν προγραμματισμένοι για το προσεχές καλοκαίρι, εκτός από “χαός” στο αθλητικό καλεντάρι και οικονομικές επιπτώσεις στο κόστος διεξαγωγής, προκαλεί και σημαντική “χασούρα” στο κομμάτι του τουρισμού της Ιαπωνίας. Εκατοντάδες χιλιάδες κρατήσεις ακυρώνονται και ξενοδόχοι βρίσκονται σε απόγνωση, αρνούμενοι σε πολλές περιπτώσεις να επιστρέψουν χρήματα σε όσους ακυρώνουν τι ταξίδι τους.
Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις που προκάλεσε η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το καλοκαίρι του 2021, αφορά στον τουρισμό της χώρας. Κι ενώ η πανδημία του κορονοϊού πλήττει τον πλανήτη, υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες στο Τόκιο, οι οποίες αρνούνται να μεταθέσουν τις κρατήσεις για ένα έτος ή ακόμη και να επιστρέψουν τα χρήματα στους πελάτες τους. Όπως συμβαίνει και σε αρκετές περιπτώσεις με τις αεροπορικές εταιρείες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η περίπτωση της Λάϊζα Ντελπάϊ. Η Αμερικανίδα καθηγήτρια αθλητικού μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, είχε κρατήσει 31 δωμάτια για τους φοιτητές της για 28 νύχτες και με συνολικό κόστος 82.300 ευρώ. Εάν δεν ζητήσει την αποζημίωση, ελπίζοντας ότι οι φοιτητές της θα είναι ελεύθεροι σε μια χρονιά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν προγραμματιστεί από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου 2021, δεν θα έχει καμία εγγύηση ότι οι κρατήσεις της θα έχει ισχύ: “Η μόνη πληροφορία που έχουμε είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος”, εξηγεί.
Ωστόσο, η ιαπωνική Οργανωτική Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι «τα εισιτήρια που έχουν ήδη αγοραστεί θα είναι έγκυρα για την ίδια περίοδο και σε μια νέα ημερομηνία, εάν αυτό είναι δυνατόν».
Όμως η Αμερικανίδα ακαδημαϊκός, είναι επιφυλακτική: “Εάν οι ξενοδόχοι και οι αεροπορικές εταιρείες αρχίσουν να είναι υπερβολικά άπληστοι και αρνούνται να συνεργαστούν με θεατές και οργανώσεις, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει. Επειδή αυτό δεν θα είναι καλό για τον ιαπωνικό τουρισμό και θα αμαυρώσει την οικονομία και την εικόνα της Ιαπωνίας”.
Το 2018, το ιαπωνικό υπουργείο Τουρισμού είχε δηλώσει ότι βασιζόταν σε 600.000 ξένους θεατές για τους Αγώνες του Τόκιο. Πολλοί από αυτούς τους επισκέπτες, που είχαν ήδη κλείσει τη διαμονή τους -και σε αρκετές περιπτώσεις προ διετίας- βρίσκονται στο άγνωστο, ακόμη και σε αδιέξοδο, τρεις εβδομάδες μετά την αναβολή της κορυφαίας διοργάνωσης.
“Έκανα κράτηση πριν από δύο χρόνια για έξι διανυκτερεύσεις στο Sakura Cross Hotel στο Τόκιο, για περίπου 60.000 γιεν (506 ευρώ). Δεν ζητώ να μου επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά απλώς να μεταφέρω την κράτηση για το 2021”, δηλώνει ένας Γάλλος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Όμως οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου αρνήθηκαν με την αιτιολογία πως δεν μπορούν να λάβουν υπ΄ όψιν τους, το ειδικό της περίστασης. Ο ίδιος φίλαθλος, προσθέτει: “Είχα ασφαλισθεί με την AIG, ταυτόχρονα με το αεροπορικό εισιτήριο, αλλά οι ακριβείς όροι ασφάλισης δεν λένε ξεκάθαρα εάν καλύπτεται η πανδημία”.
Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων “είναι ένα τεράστιο σοκ για εμάς”, εξήγησε πρόσφατα ο Σιγκέμι Σούντο, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδοχείων και ryokan (σ.σ. παραδοσιακά πανδοχεία) και πρόσθεσε: “Επειδή τα έσοδα πολλών από τα ξενοδοχεία μας έχουν ήδη μειωθεί κατά το ήμισυ ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της ζήτησης στον τουρισμό, όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από την Ιαπωνία, λόγω του κορονοϊού”. Οι κρατήσεις ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 30% με 90% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με την Ιαπωνική Υπηρεσία Τουρισμού (JTA).
Πολλές ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, βασίζονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να τους βοηθήσουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες του εφετινού έτους.
Αντιμέτωποι με τη δυσαρέσκεια των ξένων τουριστών, ορισμένες αλυσίδες ξενοδοχείων δείχνουν να κατανοούν το πρόβλημα: “Κανονικά, θα έχουμε το δικαίωμα να παρακρατήσουμε τα τέλη ακύρωσης, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για λάθος των πελατών, επομένως δεν θα παρακρατήσουμε αυτά τα τέλη”, δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας ξενοδοχείων. Ένας υπάλληλος της Οργανωτικής Επιτροπής του “Τόκιο 2020” δήλωσε ότι το θέμα με τα ξενοδοχεία “είναι υπό εξέταση”.
Από τη ΔΟΕ, τονίσθηκε πως “δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το ζήτημα των κρατήσεων ξενοδοχείων ή αεροπορικών εισιτηρίων”, ενώ προέτρεψε τους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν απευθείας στους διοργανωτές.
Πηγή: ΑΠΕ